
Detoxikace lucerničkou? Rostlina, která má několik lidových názvů
Když se řekne “mlíčí”, víte o čem je řeč?
Pomůže Vám - májíček?
Jaký je Váš tip, co to může být?
Pokud ještě stále nevíte, rostlina, o které je dnes řeč, má velké množství názvů a jsem si jistá, že minimálně 3 z nich znáte i Vy.
Pampeliška, smetánka obecná, hadí mlíčí...určitě už víte a hned máte před očima trvalku se žlutými květy, kterou nalezneme téměř všude. Rostlina má silný kořen, ve kterém se nachází mléčný mok a v podstatě je celá rostlina plná této mléčné tekutiny.
Věděli jste, že pampeliška není jenom obyčejný plevel, ale velmi hodnotná rostlina?
Čtěte dále a dozvíte se 9 nejzajímavějších faktů o pampelišce!
- Díky jednomu arabskému lékaři se uvádí už v záznamech z 11. století.
- V českém léčitelství má několik názvů.
- Lidové léčitelství využívá každou část rostliny, ale obzvláště kořeny a listy obsahují velké množství účinných látek.
- V několika státech je využívána i v gastronomii do salátů, omáček a dokonce ji přidávají i do smoothie.
- Zlatožluté květy kvetou jenom za slunečného počasí.
- Hořkou chuť způsobuje látka zvaná seskviterpen.
- Pražený kořen můžete použít jako náhradu kávy.
- Relativně nenáročná rostlina, ale na jaře miluje teplé sluneční paprsky
- Obvykle se z ní připravuje léčivý čaj.
Co všechno zdravé obsahuje?
- vitamin C
- vitamin A
- vitamin B12
- vitamin E
- magnezium,
- flavonoidy,
- hodnotné minerální látky,
- stopové prvky (měď a zinek)
- kalium
Na co všechno je pampeliška dobrá?
- Má vynikající detoxikační vlastnosti
- V listech obsahuje 2x více vitaminu C než citrony
- Podporuje činnost ledvin
- Zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
- Působí močopudně
- Můžete ji použít při revmatických těžkostech
- Můžete ji aplikovat i proti dně
- Podporuje chuť do jídla
- Přírodní medicína ji využívá k léčbě jater a ledvin
- Pomáhá při trávení
- Je velmi účinná při různých onemocněních látkové výměny a díky látkám, které obsahuje
- Pročišťuje krev
- Stabilizuje hladinu cukru v krvi
Jak připravit léčivý čaj z pampelišky
Příprava je velmi snadná. Namočte kávovou lžičku sušených pampeliškových kořenů do cca. 3 dl vody. Druhý den přiveďte do varu a potom sceďte. Pokud toužíte po sladší chuti, můžete přidat malé množství medu. A už stačí jenom vypít!
Upozornění: Nepoužívejte v případě žlučníkových záchvatů, zánětu žlučníkových cest a žlučníku a ucpaných žlučovodů.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!