Ovoce, zelenina a léčivá rostlina v jednom, co je to? Avokádo. Skutečná superrostlina, která se postará o Vaše zdraví i o pokožku obličeje.
Věděli jste, že v okolí Mexika konzumovali avokádo už před 10 000 lety? Toto měkké ovoce ve tvaru hrušky přivezli z Mexika do Evropy španělští dobyvatelé v XVI. století. Je to rostlina tisíce tváří, která má své zasloužené místo v jídelníčku i v péči o krásu!
Podívejme se, co je dobré vědět o plodu Avokádovníku? Avokádo patří do rodu vavřínovitých, jeho barva je zelenočerná, jeho kůra je podle druhu hladká nebo vrásčitá a chuť dužiny neutrální.
Nejčastěji ho můžete koupit v obchodech s ovocem a zeleninou. Nezralé ovoce je tvrdé jako kámen, zralé můžete natírat jako máslo, a proto je dobré ho při nakupování trochu ohmatat. Nevadí ani to, pokud si koupíte tvrdé ovoce, protože při pokojové teplotě za 2-3 dny dozraje a změkne. Do ledničky ho nedávejte, protože se snadno zkazí, ale neskladujte ho ani po nakrájení, protože velmi rychle zhnědne.
Podívejme se, proč je tato exotická rostlina superovocem a proč bychom ho měli používat, Avokádo je velmi dobrým zdrojem vitaminu E a ve velkém množství obsahuje i vitaminy C a A. Má vysoký obsah tuku, ale tyto tuky jsou mononenasycené tuky, které přispívají i k snížení hladiny cholesterolu v krvi. Málokdo ví, že množství bílkovin v avokádu je vyšší, než v kterémkoliv jiném ovoci. Obsahuje velké množství betakaroténu a z ovoce má nejvyšší obsah hořčíku, kyseliny listové a vitaminů E a K. Musíme však počítat s tím, že jeho kalorická hodnota je příliš nízká: v 10 dkg avokáda je 218 kalorií.
Zajímavé je, že zatímco ve většině ovoce se při dozrávání zvyšuje množství cukru, v avokádu postupem času hladina cukru klesá. Málokdo ví i to, že avokádo je už dlouho známé i jako afrodiziakum.
Pro dosažení nejlepšího účinku konzumujte avokádo čerstvé! S malým množstvím citronové šťávy a česneku je natřené na topinku vynikajícím jídlem. Zde je můj nejoblíbenější recept:
Avokádový krém
Dužinu ovoce si můžete natřít na chléb i v přírodní podobě, ale lepší je věnovat jeho přípravě trochu času a to tak, že ho smícháme s trochou nadrobno nakrájené cibule, jedním až dvěma stroužky lisovaného česneku, solí, čerstvě mletým pepřem, růžovým pepřem a limetkovou nebo citronovou šťávou. Konzistenci můžete zjemnit jednou až dvěma lžičkami kokosového jogurtu. Je pravou krémovou lahůdkou plnou vitaminů k snídani nebo k svačině!
Díky poznání jeho blahodárných vlastností se nemůžeme divit, že i na Vaši pleť působí jako elixír: díky vysokému obsahu olejů skvěle vyživuje suchou a zralou pleť, ale kvůli vysokému množství vitaminů je dokonalým rozmazlováním pro všechny typy pleti!
S touto maskou na obličej můžete rychle oživit svou pleť, která je vysušená od podzimního větru:
Přísady:
2 plátky okurky
1 avokádo
Příprava:
Avokádo rozkrojte na půlku, vyberte jádro a potom pomocí lžičky opatrně vyberte dužinu. Důkladně roztlačte a potom si ukrojte dva plátky okurky. Avokádový krém si natřete na obličej a na oči položte plátky okurky. Po uplynutí 10-15 minut masku opláchněte vlažnou vodou.
Od živin, které se nacházejí v avokádu, bude Vaše pleť měkká, a proto si ji dále hýčkejte Manna Luxusním elixírem na obličej, který kromě zkrášlujících olejů z jadérek meruněk, granátového jablka a ze semínek šípků a brusinek, obsahuje i olej ze šafránu. Vznešená směs olejů vykouzlí hydrataci Vaší pleti tím nejlepším ze síly přírody!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!