5 nejlepších přírodních metod proti pálení žaludku
5 nejlepších přírodních metod proti pálení žaludku

5 nejlepších přírodních metod proti pálení žaludku



Cítíte po vydatném jídlu nepříjemný, pálivý pocit nad oblastí žaludku? Není to nic jiného, než pálení žaludku, ale mám pro vás dobrou zprávu: nemusíte se kvůli němu vzdávat ani chutných jídel, protože proti nekomfortnímu pocitu v žaludku a střevech existuje mnoho přírodních alternativ.


Dříve, než vás seznámím s domácími praktikami, podívejme se, co přesně pod pojmem pálení žaludku rozumíme.

Pálení žaludku vzniká tehdy, když žaludek produkuje tolik žaludeční kyseliny, že svěrač, který za normálních okolností udržuje kyselinu v žaludku, už není schopen ho dostatečně uzavírat a část kyseliny se dostane do dolní části jícnu. Tady kyselina dráždí sliznici jícnu, co vede k známému pocitu pálení.

Soda bikarbona

Nejznámější domácí přípravek proti pálení žáhy je soda bikarbona, která kyseliny neutralizuje přirozeným způsobem a pomůže se zbavit i přebytečných plynů. Smíchejte jednu kávovou lžičku sody bikarbony ve sklenici studené vody a vypijte. Chuť vody se sodou bikarbonou samozřejmě není nejpříjemnější, a proto doporučuji, abyste do vody přidali i trochu citronové šťávy.

Máta

Čajový odvar z máty pomáhá předcházet vzniku žaludečních křečí, pálení žaludku a nadýmání. Pro ještě lepší účinek ho vypijte půl hodiny před jídlem, ale můžete ho vypít i půl hodinu po jídle.

Potraviny na snížení množství kyseliny

Potraviny na snížení množství kyseliny jsou sušenky, vařené brambory nebo brambory pečené ve slupce, snadno stravitelná a rozmixovaná jídla, ořechy a oříšky. Místo tuků živočišného původu s vysokým obsahem sycených mastných kyselin používejte raději rostlinné oleje. Konzervační a přídavné látky mají překyselující účinek, a proto doporučuji, abyste se místo jídel z rychlého občerstvení a polotovarů vrátili k méně zpracovaným formám jídel. Alkohol, hlavně tvrdý alkohol, podporuje také tvorbu žaludečních kyselin. Podobný účinek má i kouření, vyhýbejte se i jemu.

Zázvor

Pokud je řeč o žaludečních problémech, zázvor je skutečným zázrakem. Nejenom, že snižuje množství kyseliny, ale uklidňuje i žaludek, a zároveň má příznivý vliv i na trávení. Proti pálení žaludku rozkousejte malý kousek čerstvého zázvoru nebo vypijte zázvorový čaj uvařený z nastrouhaného zázvoru. Je velmi důležité, aby byl nápoj „silný”: léčivou rostlinu zalijte minimálně 2 dl vroucí vody.

Jablečný ocet

Vlivem jablečného octa se může svěrač mezi jícnem a žaludkem “uzavřít”, díky čemu se žaludeční kyselina nemůže vrátit do jícnu a nebude ho dráždit. Jednoduše smíchejte dvě kávové lžičky jablečného octa ve sklenici vody, a potom ho půl hodiny před jídlem vypijte.

Co můžete ještě udělat?

Nestačím dostatečně zdůrazňovat, že jídlu je třeba věnovat dostatek času, protože ještě i živiny se lépe vstřebají, pokud budete jíst v klidu a stravu dostatečně rozkousáte. Doporučuji, abyste snědení snídaně, obědu a večeře věnovali minimálně půl hodiny. Na jedení před televizí nebo počítačem hned zapomeňte. Ti, kteří jedí před obrazovkou, jsou náchylnější jíst rychleji a od potřebného množství větší porce při každém jedení, co je přímá cesta k nadýmání a pálení žaludku.

Kromě toho, pokud máte sklon k pálení žaludku, potom je dobré spát s výše položenou hlavou. To brání žaludeční kyselině, aby se dostala do jícnu, čím přispějete k prevenci vzniku pálení žaludku.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více