3 nejlepší recepty na dietní, zimní pochoutky
3 nejlepší recepty na dietní, zimní pochoutky

3 nejlepší recepty na dietní, zimní pochoutky



Zimní koláče mají zvláštní kouzlo. Je neuvěřitelně dobrý pocit vytáhnout v teple domova z trouby čerstvé, chutné koláče a sníst je u oblíbeného filmu v kruhu svých nejbližších. Posbírala jsem pro vás dietní recepty, aby bylo mlsání vidět pouze na vaší náladě, ne na váze.

Při přípravě zimních koláčů myslí mnozí na těžké klasické koláče, jejichž pečení si vyžaduje mnoho času, ale v běžném životě mnozí toužíme raději po jednoduchých, lehkých a dietních pochoutkách. Recepty níže nejsou obtížné a můžete je připravit třeba i po běžném pracovním dni k velké radosti své rodiny a přátel.

Pečené kaštany
Pro mě je zima a sváteční nálada vždy spojena s pečenými kaštany. Okouzlí mě už i jejich vůně a připomenou mi dětství. Jsou nejenom chutné, ale i mimořádně zdravé. Neobsahují cukr a jsou plné vzácných živin. Jsou ideálním zimním „snackem”, darem přírody.

Aby byly tak chutné, jako ty, které koupíte od prodejců na ulici, připravte si je takto:
Dříve, než začnete, pokud můžete, namočte kaštany na 3-4 hodiny nebo třeba i na celou noc. Když jste hotoví, nastavte troubu na 220-240 stupňů a než se rozehřeje, připravte si kaštany. Položte je na stabilní plochu, například na dřevěnou desku a ostrým nožem udělejte do vypuklejší strany kříž. Je důležité, abyste vždy nařízli pouze jejich kůru, ne dužinu. Dejte si pozor, abyste se nezranili a nůž vždy držte tak, aby se nestala nehoda ani tehdy, když vám sklouzne ruka. Když budete mít každý kaštan naříznutý, rozložte je na plechu vystlaném pečicím papírem podle možnosti tak, aby byl zářez směrem nahoru. Přikryjte alobalem, a potom vložte do trouby na 15-20 minut, plus na 5 minut bez alobalu. Hotové jsou tehdy, když se slupka krásně zkroutí. Hotové kaštany nechejte vychladnout. Malé, voňavé kouličky můžete jíst hned, jakmile trochu vychladnou.

Nejlepší je jíst je při popíjení šálku chutného čaje rooibos.

Doporučená Manna: k příjemné, nasládlé vůni kaštanů se skvěle hodí Manna pěnový krém s bambuckým máslem s pomerančem a hřebíčkem, který navodí atmosféru dávno minulých Vánoc. Po „běhání“ v kuchyni se pohodlně usaďte a natřete si ruce lehkým pěnovým zázrakem s božskou vůní.

Veganské kokosové kuličky s pomerančovou kůrou
Pokud jste se strouhanému kokosu až dosud kvůli vysokému obsahu tuku vyhýbali, potom je nejvyšší čas, abyste se seznámili s jeho dietní, veganskou verzí, která se snadno dostane na seznam vašich zimních favoritů.

  • 1,5 šálku strouhaného kokosu
  • 2 kávové lžičky rostlinného oleje
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce kokosového mléka
  • ½ kávové lžičky vanilkové esence nebo dužina jednoho vanilkového lusku
  • ½ kávové lžičky skořice
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Připravte si je takto:
1 šálek strouhaného kokosu rozmíchejte v kuchyňském robotu s 2 kávovými lžičkami oleje a 2 polévkovými lžícemi kokosového mléka, dokud nedostanete hladkou hmotu. Potom přimíchejte skořici, vanilku, špetku soli, pomerančovou kůru a javorový sirup. Nakonec přidejte ještě půl šálku strouhaného kokosu a míchejte tak dlouho, dokud hmota nebude tak hustá, abyste z ní mohli vytvarovat malé kuličky. Když jsou hotové, odložte je na půl hodiny do ledničky, a potom je můžete konzumovat!

Doporučená Manna: Vůně pomerančové kůry v zákusku vás bude dlouho doprovázet, pokud se po mlsání budete rozmazlovat Vulkanicky filtrovaným bambuckým máslem s pomerančem a ylang-ylang. Natřete si ruce nebo třeba i celé tělo a vychutnávejte si, jak vás svěží, sladká vůně okouzlí. Pokud chcete, aby chutná pomerančová vůně zalila celý byt, potom doporučuji, abyste vyzkoušeli Manna pomerančový esenciální olej, který můžete nakapat do odpařovače nebo s ním můžete zesílit vůni pomerančové kůry sušené na radiátoru.

Bezglutenová čokoláda
Pokud máte rádi čokoládu prodávanou v obchodech, ale nemůžete ji kvůli vysokému obsahu cukru a kalorií konzumovat, a to ani nemluvě o mouce, potom je pro vás nejideálnějším receptem právě tento. Tímto receptem na domácí čokoládu bez cukru a glutenu můžete bez obav „zhřešit“, její chuť je totožná s originálem.

Přísady:
Na těsto:
⅔ šálku kokosové mouky, ¼ kávové lžičky soli, 3 polévkové lžíce javorového sirupu, ⅓ šálku kokosového oleje

Na karamel
½ šálku mandlového másla, ⅓ šálku javorového sirupu, ⅓ šálku kokosového oleje, 1 kávová lžička vanilkového výtažku nebo 1 vanilkový lusk, ¼ kávové lžičky soli

Na čokoládovou polevu
¼ šálku kokosového oleje, ¼ šálku kakaového prášku, 2 polévkové lžíce javorového sirupu, ½ kávové lžičky soli

Příprava
Kokosovou mouku smíchejte se solí, a potom přidejte javorový sirup a kokosový olej. Udělejte těsto, a potom celé rozložte na plech potřený kokosovým olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 10 minut, a potom nechejte pomalu vychladnout. Mezitím si připravte náplň: v hrnci za stálého míchání uvařte přísady, a potom hmotu nalijte na těsto. K čokoládové polevě za studena přimíchejte přísady a nalijte na vychladlou karamelovou hmotu. Po vychladnutí a ztuhnutí čokolády nakrájejte na dvakrát tak hrubé plátky, než je čokoláda z obchodu.

Doporučená Manna: pokud máte rádi kakao a chtěli byste si pleť rozmazlovat kokosem, potom si vyberte Manna COCO čokoládové mýdlo, protože tento neparfémovaný zázrak je vyroben z kokosového oleje, má bohatou pěnu a kromě kakaového prášku jsme do něj přidali i strouhaný kokos. Jsem si jistá, že těmito dietními sladkostmi sklidíte velký úspěch, ale nezapomeňte, že po čase stráveném v kuchyni naberte směr do koupelny, kde můžete pokračovat ve svém rozmazlování s chutí zákusků v ústech s vašimi oblíbenými Mannami.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více