Takto vdechněte plastům nový život
takto vdechněte plastům nový život

Takto vdechněte plastům nový život



Umělá hmota je jedna z nejobtížněji odbouratelných látek, avšak nejsnadněji recyklovatelná. Místo toho, abyste je vyhodili, můžete s trochou kreativity vdechnout do PET lahví nový život a z obalů vaší Manny se zase mohou stát nejkrásnější dekorace vašeho bytu!

Recyklace plastů je v tomto období roku obzvláště aktuální. V této době se mnohem více věnujeme zkrášlování svého okolí a v duchu se už připravujeme na velké rozdávání dárků na konci roku. Nemějte výčitky svědomí, pokud je v plastovém obale i několik vašich oblíbených výrobků. Když je budete díky recyklaci ještě několik let dále používat a takto nahradíte jiné výrobky, potom jste pro své životní prostředí udělali skutečně hodně.

Vezměte si PET lahve. Doba rozkladu těchto umělohmotných lahví je minimálně 450 let, co je neskutečně dlouhá doba proti tomu, že je používáme většinou pouze několik hodin, a potom je vyhodíme, zanechávající tak za sebou velké hromady smetí.
Recyklování PET lahví je jedna z nejkreativnějších věcí, můžete z nich udělat například dekorativní květináč, který bude ozdobou celého bytu. Nebudete potřebovat nic jiného, než dobře známé nůžky, barvu, fix a svou fantazii. Prázdnou láhev umyjte, a potom ji shora podélně rozřežte, přibližně 15 cm od dna. Nejlepší je, pokud si šablonou nakreslíte obrys hlavy zvířete, čím ihned získáte uši hravé nádoby na květiny. Natřete na bílo nebo na vámi požadovanou barvu a dokreslíte roztomilou zvířecí hlavu. Potom už nezůstává nic jiného, než do něj zasadit pěknou rostlinku! Uvidíte, že zvednete náladu v celé místnosti.

Moje oblíbené téma o recyklaci se samozřejmě váže k balicímu materiálu Manny, které mohou být po jejich znovuzrození ještě dlouho ozdobou například vašeho psacího stolu. Není třeba udělat nic jiného, než důkladně umýt už prázdné tuby od Manna šamponu, balzámu nebo zubní pastě, vysušit je, vrátit uzávěry a vrch tuby jedním pohybem rovně rozříznout pod svárem. Takto, protože vrch už není ničím spojen, dostanete rovnoměrný, nahoře otevřený, oválný tvar. Takto je tuba dokonalá na skladování per a tužek. Pokud byste je kvůli jejich krásné barvě chtěli i nadále skladovat ve své koupelně, potom jsou místo skladování per výborné a na skladování štětců na líčení nebo zubních kartáčků. Možnosti jsou nekonečné.

Samozřejmě, v každodenním životě by bylo těžké z každého plastového, skleněného nebo plechového obalu vyrobit dekorační předmět. Pokud už v každém případě musíte odpad vyhodit, potom doporučuji, abyste ho třídili. Věřte mi, zvyknout si musíte jenom jednou, potom už budete různé materiály vyhazovat do vhodného pytle téměř automaticky. Myslete na to, že i toto je jedna z forem recyklace: tříděný sbíraný odpad může být po vhodné úpravě jako původní surovina znovu použitelný, čím se zmírní zatížení životního prostředí.

Recyklace a selektivní sběr odpadu je darem nejenom pro vás, ale i pro vaše okolí. Pokud jste na to dostali chuť, povolte uzdu své fantazii a já se zase budu těšit na vaše fotografie a komentáře o výsledcích vaší práce! Podělte se s námi o své kreativní poklady přátelské k přírodě, abychom z nich mohli čerpat a inspirovat ostatní! Tady v Manně jsme otevřeni pro všechna řešení, kterými můžeme chránit životní prostředí a udělat tak něco pro zachování přírodních hodnot!

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více