Zázraky vitaminů
Také byste chtěli mít krásnou a svěží pokožku?
Jezte zdravě a konzumujte následující potraviny, které obsahují zkrášlující živiny!
Poznámka: V následujících článcích si připomeneme pouze účinky vitaminů, minerálů a stopových prvků, které mají vliv na pokožku, samozřejmě o hodně komplexnější účinek mají na tělo!
- Vitamin A (retinol): kromě toho, že je to "oční vitamin", pomáhá předcházet tvorbě vrásek a podporuje obnovu nových kožních buněk.
Je to i vitamin vlasů, protože má vliv na neporušenost a krásu vlasů a nehtů. Odpovídá i za funkčnost sliznice - jeho nedostatek může být příčinou suché pokožky, co je nejenom estetický problém, ale je tím oslabena i ochrana proti bakteriím a virům.
Patří sem "poslové" vitaminu A, karotenoidy, které se v těle mění na vitamin A. Nejznámější karotenoid je betakarotén, který se ve velkém množství nachází v mrkvi. Karotenoidem je i pigment lykopen, kterého je nejvíce v rajčatech.
Nejdůležitějším znakem rajčete je to, že v těle absorbuje volné radikály.
Tip: Vyzkoušejte ho i jako pleťovou masku: působí jako lék na zanícenou pokožku s akné. Zralé rajče rozmačkejte a přidejte trochu medu. Naneste na čistou pleť a po 15 minutách smyjte.
Co byste měli jíst?
Co nejvíce barevného (zralého) ovoce a zeleniny, nejlépe uvařené v páře. Vzhledem k tomu, že je to vitamin, který se rozpouští v tuku, je důležité, abyste jeho konzumaci spojili s nějakým tukem, například nalijte na salát za studena lisovaný olej.
Jezte mrkev, rajčata, papriku, hlávkový salát, zelený a žlutý vývar, kuřecí játra, vejce, ryby, dýni, melouny, meruňky.
Denní potřeba: 2 600 (ženy) - 3 300 NE (muži) nebo, podle nových tvrzení, 4 000-5 000 NE.
- vitamin B-komplex: sem patří B1, B2, B3, B4, B6, B8, B9, B10, B11, B12, kyselina listová, biotin a kyselina pantotenová. Nebudeme je rozebírat zvlášť - jsou potřebné pro zdravé vlasy, silné nehty, hladkou pokožku a pro strukturu tkáně.
Podporují regeneraci kožních buněk, obnovují zdravou barvu pokožky, lesk vlasů a pevnost nehtů.
Co byste měli jíst?
Zdrojem vitaminu B1 je neloupané obilí, celozrnná mouka, černý chléb, hnědá rýže, luštěniny (fazole a hrách), oříšky, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, zelená zelenina (denní potřeba 1-2 mg).
Zdrojem vitaminu B2 (riboflavin) jsou mléčné výrobky, vejce, kvasnice, olejnatá semínka, celozrnná mouka, zelenina (1,5-1,8 mg).
B3 (niacin) se nachází v potravinách, které obsahují bílkoviny: luštěniny, celozrnné obiloviny, klíčky, zelenina, oříšky, vlašské ořechy, sušené ovoce (20 až 50 mg).
B4, B11 (kyselina listová): rostliny se zelenými listy, brokolice, šťovík, červená řepa, kvasnice, celozrnné obilí, ořechy, lískové oříšky, játra, meruňky, meloun, vaječný žloutek (200 mikrogramů).
Zdrojem vitaminu B5 (kyselina pantotenová) jsou pšeničné klíčky, otruby, pivní kvasnice, ořechy, bílé maso (drůbež), ledvinky, játra, srdce, vývar ze zeleniny, brokolice, luštěniny, jogurt (8-10 mg, resp. 20 až 25 mg).
Zdrojem vitaminu B6 (pyridoxin) jsou pivní kvasnice, pšeničné klíčky, pšeničné otruby, játra, hovězí maso, ledvinky, srdce, vejce, mléko, zelí, melouny (5-10 mg).
B7 (biotin): droždí, mléko, jogurt, tvaroh, sýr, žloutky, olejnatá semínka, obiloviny, hnědá rýže, játra (150-300 mikrogramů).
B8 (cholin), B9 (inositol), lecitiny, zejména sojový lecitin (3-4 g),
B10 (kyselina paraaminobenzoová, PABS, PABA): zdrojem jsou celá obilná zrna, pšeničné klíčky, otruby, rýže, pivní kvasnice, játra, ledvinky (1-3 mg).
Zdrojem vitaminu B12 (kyanokobalamin) je maso, játra, ryby, mléko, sýr, vejce (5-10 mikrogramů).
Jsou to ve vodě rozpustné vitaminy, které je třeba pravidelně doplňovat, protože tělo je nedokáže skladovat dlouhou dobu. Nadměrný příjem kteréhokoliv vitaminu způsobuje nedostatek dalších vitaminů, čemuž je třeba zabránit.
- Vitamin C - dá se říci, že je to "král vitaminů". Každý vitamin je důležitý, ale tento obzvlášť. Vitamin C je účinným pomocníkem v každodenním životě. Pomáhá udržet pevnost a pružnost pokožky (spolu se zinkem zvyšuje tvorbu kolagenu) a stimuluje metabolismus pokožky. Aktivuje různé enzymy a hraje důležitou roli při tvorbě buněk. Zlepšuje hojení ran a urychluje obnovení tkáně. Je to silný antioxidant, který chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů. Dokonce chrání i před stresem!
Přírodní vitamin C se nachází ve formě multikombinované kyseliny askorbové pod názvem polyaskorbát. Jeho účinek je trvalejší než účinek kyseliny askorbové, která byla vytvořena jednoduchým syntetickým způsobem. Je to důležité proto, že se rozpouští ve vodě, takže několik hodin po užití se nevyužité množství vyloučí z organismu, proto je nutné jeho neustálé doplňování.
Kde ho naleznete?
Ve většině čerstvých rostlin, např. v paprice, šípcích, citronu a dalších citrusových plodech, v zelených listnatých rostlinách, salátu, špenátu, šťovíku, bramborách, brokolici, zelí, jablkách, kiwi, broskvích, hroznech, švestkách, černém rybízu, rajčatech, cibuli…
Denní potřeba: ~ 200 mg (to je dolní hranice, ale v některých odůvodněných případech může být nejvyšší hranice až 8 000 mg).
- Vitamin E patří mezi druhý nejdůležitější a užitečný vitamin mezi ostatními důležitými a užitečnými vitaminy. Je jedním z nejlepších vitaminů a antioxidantů, který hraje důležitou roli v boji proti volným radikálům. Chrání kožní buňky před vnějším poškozením (UV záření, znečištění ovzduší), brání vzniku stařeckých skvrn a napíná pojivovou tkáň. Posiluje nehty a vlasy. Vitamin C, vitamin A a selen zvyšují absorpci vitaminu E. Rozpouští se v tuku. Nesmí se užívat stále, obvykle se doporučuje 2-3x týdně.
Co byste měli jíst?
Výborným zdrojem jsou pšeničné klíčky, pšeničné otruby, celá obilná zrna, sojové boby, rostlinné oleje, brokolice, špenát, růžičková kapusta, vejce.
Denní potřeba je 200-400 NE.
- Železo je důležité z hlediska zásobování těla kyslíkem, a proto má vliv i na barvu pleti. Je potřebné v procesech růstu a zvyšuje odolnost proti nemocem. Je nezbytné pro dobrou náladu, na správný duševní výkon a pro zdravou pokožku.
Zdroje: mouka, ovesné vločky, fazole, chřest, vlašské ořechy, broskve, vaječný žloutek, červené maso, vepřová a hovězí játra, srdce, ledvinky. Citron a zelená paprika skvěle podporují absorpci železa v těle.
Denní potřeba: 14-18 mg.
- Draslík posiluje vlasy a zuby. Je důležitý v případech, kdy se v těle nahromadí toxiny. Zlepšuje vylučovací proces ledvin.
Zdrojem draslíku jsou: čerstvá zelenina a ovoce, například banán, pomeranče, rajčata, červená řepa. Dále je to fazole, čočka, hrách, olejová semínka, ořechy, mák, brambory, celozrnná pšenice, klíčky.
Denní potřeba: 3000-3500 mg.
- Hořčík je nezbytný pro zdravý metabolismus pokožky, pro pevnost kožní tkáně a pro dobrý oběh. Pomáhá činnosti imunitního systému a zpomaluje proces stárnutí. Přispívá k zachování zdravých zubů. Je to přírodní sedativum, které tlumí škodlivé účinky stresu. Hořčík je třeba užívat dohromady s vápníkem v poměru 1: 2.
Zdroje: obiloviny, klíčky, olejnatá semínka, luštěniny, zelené rostliny, kukuřice, jablko, citron, grapefruit, fíky.
Denní potřeba: 300-400 mg.
- Selen chrání buňky před volnými radikály, a proto zpomaluje celý proces stárnutí, kromě toho zvyšuje účinek vitaminu E. Je důležitým antioxidantem, který je schopen neutralizovat škodlivé volné radikály. Zpomaluje stárnutí a tvrdnutí tkání, přispívá k zachování jejich pružnosti. Snižuje šedivění vlasů a tvorbu lupů. Neutralizuje škodlivý účinek těžkých kovů v organismu.
Zdroje: brokolice, cibule, rajčata, pšeničné klíčky, pšeničné otruby, hnědá rýže, oves, tuňák, mořské plody, drůbež, červené maso.
Denní potřeba: 100-150 mikrogramů.
- Zinek zklidňuje pokožku (je účinný proti zánětu a akné), zlepšuje funkce pokožky, zabraňuje lámavosti a vypadávání vlasů a předčasnému šedivění. Pomáhá hojení ran, potlačuje příznaky ekzému. Je to antioxidant, který neutralizuje škodlivé účinky těžkých kovů v organismu nahromaděných ze vzduchu.
Zdroje: pšeničné klíčky, dýňová semínka, pivní kvasinky, olejnatá semínka, obilniny, vejce, hořčice, jehněčí žebírka, ústřice, raci, mořské ryby.
Denní potřeba: 10-15 mg
- + 1 Sekundární rostlinné látky jsou ochranné látky rostlinného původu, které tlumí zánět, uchovávají pokožku pěknou a pevnou a chrání tělo před různými onemocněními. Obsahují je meruňky, mrkev, špenát, zelí, luštěniny, celozrnné výrobky, borůvky, černý rybíz, višně. Sekundární rostlinné látky se nacházejí ve slupkách ovoce a zeleniny, proto je podle možností konzumujte čerstvé!
- + 2 Zkrášlující recept pro pokožku: Avokádový salát s rajčaty a vejci
Přísady (jedna dávka):
- ½ zralého avokáda
- 2 malá rajčata
- 1 natvrdo vařené vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce bílého vinného octu
- ½ česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sojových klíčků
- sůl a koření
Sojové klíčky důkladně umyjte a nechte okapat. Rajčata, avokádo a vejce nakrájejte na kostičky, jemně promíchejte a posypte sojovými klíčky. Česnek nakrájejte (nebo rozmačkejte), přidejte citronovou šťávu, vinný ocet a olivový olej, a celé nalijte na rajčatově-avokádovou-vaječnou směs. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit