Zapomeňte na jedovatý cukr, existuje i jiné řešení!
zapomeňte na jedovatý cukr, existuje i jiné řešení!

Zapomeňte na jedovatý cukr, existuje i jiné řešení!



Sbohem, sladký život?


O zanechání cukru…


Cukr byl známý už i před našim letopočtem v Bengálsku. Odtud se později dostal do Indie a do Evropy se potom dostal prostřednictvím arabských obchodníků. Jeho chuť je velmi lákavá a toužíme po ní - je to pravděpodobně kvůli tomu, že už i v pravěku znamenal něco dobrého: nic víc, než zralé ovoce, které se dá konzumovat. Mysleli byste si, že i to má svůj důvod?

Jako do každé radosti, i do tohoto se dostalo i trochu starosti: zjistilo se, že cukr není zdravý, a dokonce je pro zdraví vysloveně škodlivý.

Odkud to víme?


Rafinovaný cukr se v přírodě nenachází a už několik století se vyrábí uměle. A protože není přírodní, naše tělo ho dokáže zpracovat velmi obtížně. Věděli jste, že z cukru naše tělo nedokáže nic zužitkovat? Jednoduše řečeno, nemá žádný význam, abychom ho našemu tělu dodávali.

Dokud nenastane velký problém, zatím se „pouze“ ukládá a vytváří menší - větší „pneumatiky“ a v souvislosti s tím i problémy s méněcenností. Pokud někdo konzumuje velké množství cukru, dříve nebo později si přivolá i řadu onemocnění, co si bohužel zatím ještě i dnes mnoho lidí neuvědomuje.

Jaká onemocnění může způsobit nadměrná konzumace cukru?


  • chronická obezita
  • zubní kaz
  • oslabuje imunitní systém, kvůli čemu snadněji onemocníme
  • onemocnění trávicího systému
  • cukrovka
  • různá onemocnění jater a žlučníku
  • ve vážných případech i rakovina

Ještě stále máte chuť na cukr?


I zde je klíčovým slovem množství a vhodné dávkování. Naštěstí, pokud se i s cukrem rozloučíte, sladké chuti se nemusíte vzdát navždy.

Tipy, abyste neměli smrtelnou touhu po cukru:

  • Dodržujte hlavní jídla, nevynechávejte ani jedno z nich. Je důležité, abyste pořádně snídali, obědvali a večeřeli, díky čemu nebudete mít pocit hladu, a nenapadne vás, že byste měli jíst cukr.
  • Ráno vypijte smoothie vyrobené z čerstvého ovoce a vody, čím si hned ráno dopřejete něco chutné a sladké.
  • Konzumujte velké množství čerstvého ovoce.
  • Pijte bylinkové čaje s příchutí květů nebo ovoce a věřte mi, že po nějaké době budete cítit přirozenou sladkou chuť.
  • V létě může pomoci i limonáda s čerstvým citrusovým ovocem.
  • Pokud máte pocit, že už to skutečně déle nevydržíte, dopřejte si kousek hořké čokolády - čím vyšší obsah kakaa, tím lépe!

Pokud cítíte, že v sobě máte dostatek síly a výdrže, je dobré cukr z vašeho jídelníčku a života postupně vynechat. Naštěstí to neznamená, že se musíte se sladkou chutí rozloučit navěky, můžete ji nahradit něčím jiným.

Jaké zdravé alternativy existují?

  • med
  • stévie, jinak nazývaná stévie cukrová
  • březový cukr, jinak nazývaný xylitol, xylit (výtažek z březové kůry!)

Med
I Medvídek Pú věděl, co je dobré - Také máte rádi med?
Med se skládá z ovocného a hroznového cukru, a i když má vysoký obsah kalorií, neukládá se jako tuk. Momentálně zde nemáme dost místa, abychom o něm mohli napsat všechno, ale pokud se o něm chcete dozvědět více, přečtěte si můj nedávný příspěvek ››

Zde jsou některé z jeho výhod, přesněji na co všechno je med lékem:

  • proti bolesti v krku a kašli
  • na oční zánět
  • na poranění kůže a popáleniny
  • proti nespavosti a stresu
  • posiluje imunitní systém
  • na záněty kloubů
  • proti migréně
  • čistí pokožku a zkrášluje pleť

Stévie
Stévie je léčivá rostlina pocházející z Paraguaye, v Jižní Americe ji znali a používali jako přírodní sladidlo už před 1500 lety. Patří do čeledi hvězdnicovitých a vzácná látka se získává z listů rostliny. Je sladší než cukr, věřili byste tomu?

Výhody:
  • 100% přírodní
  • neobsahuje cukr ani kalorie
  • doporučuje se i diabetikům
  • má detoxikační, antibakteriální a fungicidní účinek
  • doporučuje se i při nízkém krevním tlaku.

Březový cukr
Cukr vyráběný z březové kůry s nízkou kalorickou hodnotou. Jako první ho vyrobil německý chemik ve své laboratoři někdy v 19 století.

  • proti alergii a astmatu
  • při přibírání
  • je účinný i proti depresi
  • posiluje imunitní systém
  • zabraňuje stárnutí
  • zabraňuje množení bakterií
  • Pokud budete místo cukru konzumovat březový cukr, vaše zuby zůstanou dlouho zdravé.

Neuškodí, pokud víte i to, že i přírodní sladidla mají své nevýhody. Jsou to následující:

  • med se vstřebává velmi pomalu, proto je vzácný pouze surový med
  • mnoho březového cukru může způsobit nadýmání, průjem, není právě nejlevnějším řešením a kromě toho může být ve vysoké dávce smrtelným jedem pro psy
  • stévie má trochu zvláštní příchuť, ale pokud vám to nevadí, potom není žádný problém.

Čím sladíte vy?

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více