Sbohem, sladký život?
O zanechání cukru…
Cukr byl známý už i před našim letopočtem v Bengálsku. Odtud se později dostal do Indie a do Evropy se potom dostal prostřednictvím arabských obchodníků. Jeho chuť je velmi lákavá a toužíme po ní - je to pravděpodobně kvůli tomu, že už i v pravěku znamenal něco dobrého: nic víc, než zralé ovoce, které se dá konzumovat. Mysleli byste si, že i to má svůj důvod?
Jako do každé radosti, i do tohoto se dostalo i trochu starosti: zjistilo se, že cukr není zdravý, a dokonce je pro zdraví vysloveně škodlivý.
Odkud to víme?
Rafinovaný cukr se v přírodě nenachází a už několik století se vyrábí uměle. A protože není přírodní, naše tělo ho dokáže zpracovat velmi obtížně. Věděli jste, že z cukru naše tělo nedokáže nic zužitkovat? Jednoduše řečeno, nemá žádný význam, abychom ho našemu tělu dodávali.
Dokud nenastane velký problém, zatím se „pouze“ ukládá a vytváří menší - větší „pneumatiky“ a v souvislosti s tím i problémy s méněcenností. Pokud někdo konzumuje velké množství cukru, dříve nebo později si přivolá i řadu onemocnění, co si bohužel zatím ještě i dnes mnoho lidí neuvědomuje.
Jaká onemocnění může způsobit nadměrná konzumace cukru?
- chronická obezita
- zubní kaz
- oslabuje imunitní systém, kvůli čemu snadněji onemocníme
- onemocnění trávicího systému
- cukrovka
- různá onemocnění jater a žlučníku
- ve vážných případech i rakovina
Ještě stále máte chuť na cukr?
I zde je klíčovým slovem množství a vhodné dávkování. Naštěstí, pokud se i s cukrem rozloučíte, sladké chuti se nemusíte vzdát navždy.
Tipy, abyste neměli smrtelnou touhu po cukru:
- Dodržujte hlavní jídla, nevynechávejte ani jedno z nich. Je důležité, abyste pořádně snídali, obědvali a večeřeli, díky čemu nebudete mít pocit hladu, a nenapadne vás, že byste měli jíst cukr.
- Ráno vypijte smoothie vyrobené z čerstvého ovoce a vody, čím si hned ráno dopřejete něco chutné a sladké.
- Konzumujte velké množství čerstvého ovoce.
- Pijte bylinkové čaje s příchutí květů nebo ovoce a věřte mi, že po nějaké době budete cítit přirozenou sladkou chuť.
- V létě může pomoci i limonáda s čerstvým citrusovým ovocem.
- Pokud máte pocit, že už to skutečně déle nevydržíte, dopřejte si kousek hořké čokolády - čím vyšší obsah kakaa, tím lépe!
Pokud cítíte, že v sobě máte dostatek síly a výdrže, je dobré cukr z vašeho jídelníčku a života postupně vynechat. Naštěstí to neznamená, že se musíte se sladkou chutí rozloučit navěky, můžete ji nahradit něčím jiným.
Jaké zdravé alternativy existují?
- med
- stévie, jinak nazývaná stévie cukrová
- březový cukr, jinak nazývaný xylitol, xylit (výtažek z březové kůry!)
Med
I Medvídek Pú věděl, co je dobré - Také máte rádi med?
Med se skládá z ovocného a hroznového cukru, a i když má vysoký obsah kalorií, neukládá se jako tuk. Momentálně zde nemáme dost místa, abychom o něm mohli napsat všechno, ale pokud se o něm chcete dozvědět více, přečtěte si můj nedávný příspěvek ››
Zde jsou některé z jeho výhod, přesněji na co všechno je med lékem:
- proti bolesti v krku a kašli
- na oční zánět
- na poranění kůže a popáleniny
- proti nespavosti a stresu
- posiluje imunitní systém
- na záněty kloubů
- proti migréně
- čistí pokožku a zkrášluje pleť
Stévie
Stévie je léčivá rostlina pocházející z Paraguaye, v Jižní Americe ji znali a používali jako přírodní sladidlo už před 1500 lety. Patří do čeledi hvězdnicovitých a vzácná látka se získává z listů rostliny. Je sladší než cukr, věřili byste tomu?
Výhody:
- 100% přírodní
- neobsahuje cukr ani kalorie
- doporučuje se i diabetikům
- má detoxikační, antibakteriální a fungicidní účinek
- doporučuje se i při nízkém krevním tlaku.
Březový cukr
Cukr vyráběný z březové kůry s nízkou kalorickou hodnotou. Jako první ho vyrobil německý chemik ve své laboratoři někdy v 19 století.
- proti alergii a astmatu
- při přibírání
- je účinný i proti depresi
- posiluje imunitní systém
- zabraňuje stárnutí
- zabraňuje množení bakterií
- Pokud budete místo cukru konzumovat březový cukr, vaše zuby zůstanou dlouho zdravé.
Neuškodí, pokud víte i to, že i přírodní sladidla mají své nevýhody. Jsou to následující:
- med se vstřebává velmi pomalu, proto je vzácný pouze surový med
- mnoho březového cukru může způsobit nadýmání, průjem, není právě nejlevnějším řešením a kromě toho může být ve vysoké dávce smrtelným jedem pro psy
- stévie má trochu zvláštní příchuť, ale pokud vám to nevadí, potom není žádný problém.
Čím sladíte vy?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!