
Z tohoto důvodu cítíte, že bez ohledu na to, jak moc jste jedli, malou sladkost ještě hravě zvládnete
Je zajímavé, že i pro dospělé je na konci stolování těžké odmítnout lahodný sladký dezert, zvláště tehdy, pokud se jedná o zmrzlinu.
Samozřejmě, nemusíte se jí vzdát, protože i mezi sladkostí a sladkostí může být obrovský rozdíl. Ze zdravých složek potravin je možné připravit čerstvé ovoce, ovocnou kaši, krémy a dokonce i zmrzlinu, i bez cukru a mléčných výrobků.
Otázka, proč vlastně toužíme po sladkém i tehdy, když jsme do sytosti najedení, mě vždy zajímala. Je to ze zvyku? Máme mlsné jazýčky? Nedávno jsem našla odpověď v časopise Time, v článku, ve kterém se uvádí, jak tento stav vysvětlují vědci. Ukázalo se, že lidstvo už několik tisíciletí zajišťovalo nejoptimálnější přísun vitaminů a živin tím, že konzumovalo co nejvíce druhů jídel.
Duhová strava
To je tedy vysvětlení, proč bychom si mohli téměř vždy dát na sladké slané a po několikachodové vydatné večeři ještě i zmrzlinu. Náš organismus nám takto dává najevo: stravujme se pestřeji!
Pokud se chcete zdravěji stravovat, držíte dietu, máte často chuť na sladké nebo jste si umínili, že Vám budou stačit i menší porce, můžete vyzkoušet trik, který doporučují odborníci na výživu, abyste tento starodávný instinkt oklamali.
Při každém stravování si připravte malé porce a podle možnosti co nejpestřejší: naložte si na talíř teplá a studená jídla různého složení, barvy a chuti. Několikrát to vyzkoušejte a uvidíte, že Vás myšlenka na sladké bude lákat méně.
Ještě jeden tip: pokud po náročném dnu toužíte vysloveně po čokoládě, je možné, že Vám tím organismus naznačuje, že má nedostatek magnezia a železa. Dopřejte si 1 - 2 kousky hořké čokolády nebo si místo ní vezměte k mlsání křupavé ovoce bez cukru.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!