Šťavnatým hruškovým džemem zlaté barvy můžete do svého hlavního jídla vnést pravé podzimní chutě. Tato nevšední lahůdka dokonale osvěží vaše dezerty.
Bohatý svět chutí a příjemná, sladká chuť hrušky mě vždy připomene podzim. Její slupka září všemi barvami padajících listů. Pokud chcete z tohoto výživného a šťavnatého ovoce bohatého na vitaminy vytěžit co nejvíc, potom doporučuji, abyste si připravili hruškový džem. V každé skleničce džemu bude všechna šťáva podzimu a jeho chuť a vůně jsou tak vzrušující, jako samotné období.
Hruškový džem je dokonalý na ranní topinku s máslem, ale můžete ho podávat i jako omáčku k hlavnímu jídlu, anebo ho použít jako náplň do zákusků. Je dokonalý i k pohárovým krémům, palačinkám nebo k obyčejným ovocným mísám, protože svým exotickým, podzimním světem chutí okouzlí i nejjednodušší jídla.
Zde je základní recept, který potom můžete měnit podle vlastní chuti!
Přísady:
2 kg hrušek
40 dkg třtinového nebo hnědého cukru
2 bio citrony
1,5 kávové lžičky mleté skořice
1 polévková lžíce balzamikového octa
Příprava:
Hrušky očistěte a rozkrojte na čtyři části. Odstraňte jadérka a nakrájejte na malé kostičky. Řešením je i to, pokud hrušky neočistíte, v tomto případě bude rozdíl pouze ten, že džem bude mít kvůli slupce ovoce nazelenalou barvu. Následně citrony důkladně umyjte v horké vodě, nastrouhejte jejich kůru a dejte bokem. Citronovou šťávu nalijte na hrušky, potom přidejte cukr, balzamikový ocet a dohromady s nastrouhanou citronovou kůrou dobře promíchejte. Hrušky s balzamikovým octem, cukrem a citronem nechte několik hodin odpočinout, za tu dobu pustí šťávu. Potom všechno přelijte do většího hrnce a za stálého míchání vařte 40 minut. Pokud je džemové konzistence, odstavte z ohně. Ještě horký džem nalijte do zavařeninových sklenic dezinfikovaných ve vroucí vodě a vrch sklenice uzavřete celofánem (ale můžete i vynechat), potom silně utáhněte víčka sklenice a postavte dnem vzhůru. Když jste hotoví, vložte do koše s dekou, přikryjte a počkejte dokud, úplně nevychladnou.
Hrušky jsou tak voňavé a šťavnaté, že i samy o sobě mají božskou chuť, ale pokud chcete mít skutečně pikantní a jedinečný džem, potom můžete k receptu přidat i přísady, kterými jsou dužina z vanilkového lusku, hřebíček, limetková šťáva, strouhaný zázvor nebo kardamom. Pokud chcete ještě víc chuti, potom můžete v posledních 10-15 minutách vaření přilít 1 dl červeného vína nebo i půl deci hruškovice. Možnosti jsou nekonečné, buďte kreativní a experimentujte!
Vlastnoručně vyrobený hruškový džem je dokonalý i jako dárek, stačí, pokud malé skleničky vylepšíte několika kreativními doplňky. Slámou přivažte celou skořici nebo gumičkou připevněte na víčko krajku. Úžasná dekorace ve spíži nebo na kuchyňské lince. Pokud chcete navodit podzimní atmosféru, potom během vaření a po vaření džemu odpařujte Manna 100% pomerančový esenciální olej. Příjemná podzimní vůně zaplaví celý byt a připomene vám, jak dobré je v zájmu našeho zdraví používat v kuchyni i mimo ní přírodní suroviny.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!