Takto můžete snížit svou ekologickou stopu
takto můžete snížit svou ekologickou stopu

Takto můžete snížit svou ekologickou stopu



I přesto, že mnozí doufají, že naše Země vydrží všechno a že problémy se začnou projevovat až po několika staletích, bohužel, není to tak. Stále více známek ukazuje, že ti, kteří se obávají a dělají vše pro ochranu přírody, mají pravdu, a ne ti, kteří ji nezodpovědně ničí.

Varovné příznaky

Ekologická stopa v překladu znamená, jaké množství půdy a vody potřebuje lidská společnost v rámci jednoho technologického rozvoje k tomu, aby se udržela, a půda absorbovala odpad, který přitom společnost produkuje.

Zatímco v roce 1961 byla ekologická stopa na jednoho člověka 0,88 ha, v současnosti tato stopa představuje v průměru 2,2 ha. Průměrná ekologická stopa České republiky je 5,73 globálních hektarů na osobu.

Bohužel, rekordní horka, velké zimy, extrémní počasí, to všechno jsou známky klimatických změn. Můžeme je připisovat továrnám a všem ostatním, kteří znečišťují naše vodní zdroje, ovzduší a půdu. Nicméně pokud se podíváme hluboko do sebe, musíme vidět, že i my se musíme změnit a musíme změnit i věci kolem nás, abychom nezanechali jako dědictví pro budoucí generace pouze umírající planetu.

Tipy pro život, který šetří životní prostředí

Pokud žijeme uvědomělým způsobem života, ve většině případů můžeme ušetřit peníze. Zde je několik nápadů, jak chránit naše životní prostředí a naše peněženky:

  • Pokud nepoužíváte elektrická zařízení, odpojte je z elektřiny. Elektrický proud spotřebovávají, i když jsou jenom v pohotovostním režimu. Navíc mohou být nebezpečné, protože už i připojená nabíječka telefonu se přehřála a způsobila požár v domácnosti.
  • Nejlepším protilékem na nadměrnou spotřebu je, pokud nikdy nepůjdete nakupovat, pokud máte hlad nebo pokud si před nákupem oblečení zkontrolujete svůj šatník. Na jedné straně tímto způsobem objevíte kousky oblečení, které jste si před časem koupili náhodou, ale zajímavým způsobem jste si je zatím neoblékli. Na druhé straně budete mít lepší představu o tom, jaké oblečení a obuv byste si měli pořídit, aby se daly kombinovat s oblečením, které vám ve skříních visí. Peníze, které tímto způsobem můžete ušetřit, můžete odkládat nebo překvapit své blízké nějakým super zážitkem. Protože skutečně trvalé věci nejsou hmatatelné.
  • V domácnosti používejte přírodní čisticí prostředky! Věřte mi, že jsou stejně účinné jako chemikálie, avšak jejich vdechnutí nebo náhodný dotyk s pokožkou nezpůsobí taková poškození, jaká hrozí v případě styku s chemikáliemi, a navíc nepoškozují ani životní prostředí. Vyzkoušejte jedlou sodu, ocet a kyselinu citronovou. Všechny jsou dokonalé čisticí a dezinfekční prostředky.
  • Nehledejte pouze přírodní produkty, ale důraz klaďte i na jejich balení! Vyberte si z Mann s balením šetřícím životní prostředí, protože takto ho chráníte hned dvojnásobně. Každá Manna je 100% přírodní, neobsahuje žádné parabeny, silikony ani ropné deriváty. Vyzkoušejte Manna Mýdlo z extra panenského olivového oleje, které kromě toho, že obsahuje výlučně za studena lisovaný extra panenský olivový olej, je perfektní volbou i pro nejcitlivější pokožku!
  • Třiďte odpad. Léky, kterým skončila doba spotřeby, vraťte do lékárny, staré baterie vyhoďte do koše na baterie, který se nachází ve většině nákupních center. Do kuchyňského odtoku nevylévejte žádné škodlivé látky, protože tím znečisťujete (zamořujete) naše vody.
  • Neplýtvejte vodou! Čistit zuby si můžete, i když je kohoutek zavřený. A navíc! Množství vody, které takto vypouštíte, zaplatíte úplně zbytečně. Nikdy nezapomínejte na to, že existují místa na Zemi, kde musí toto zbytečně vyplýtvané množství vody vystačit na celý den.


Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více