Všechno, co víme o broskvích
Ikonické, významově bohaté ovoce, které hraje důležitou roli kromě jiného i ve světě pohádek. Původem pochází z Číny a vlivem Hedvábné cesty se dostalo nejdříve do Persie a odtud následně do celého světa. Lahodnou chuť ovoce si můžete vychutnat od června do září. V případě broskví platí, že čím později jsou sbírány, tím je jejich chuť sladší a lahodnější.
Proč milovat broskve?
Zde je 9 důvodů:
- Betakarotén odpovídá - kromě jiného - i za zdraví vašich očí. Mnoho lidí trpí nedostatkem betakaroténu, a proto mají problémy se zrakem. Pro ně mohou být nadějí broskve, které jsou bohaté na betakarotén. Konzumujte je často a takto si chraňte oči.
- Jednou z největších výhod broskví je, že mají mimořádný účinek na pokožku. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, který vyživuje, napíná a hydratuje vaši pleť. Jsou bezkonkurenční proti tmavým kruhům pod očima a vráskám.
- Jsou skvělým prostředkem na čištění ledvin a pomáhají odstraňovat toxické látky. Obsahují velké množství draslíku a vlákniny, které snižují riziko onemocnění ledvin.
- Pokud broskve konzumujete pravidelně, pomáhají při redukčních dietách. Jedna velká broskev obsahuje pouze 68 kalorií, a proto je toto ovoce v případě nadváhy ideální.
- Broskve jsou bohaté na vitaminy a minerální látky. Mají vysoký obsah vitaminů A, C, E, K.
- Obsahují sedm nezbytných minerálních látek: vápník, měď, železo, hořčík, zinek, mangan, fosfor.
- Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, a proto jsou účinné proti zánětům.
- Díky obsahu lykopenu a luteinu úspěšně zabraňují makulární degeneraci a některým nádorovým onemocněním.
- S pomocí broskví můžete úspěšně snižovat i riziko vzniku srdečních onemocnění.
Jste zvědaví na jiné zajímavosti o broskvích? Čtěte dále, zde je 8 zajímavých faktů:
- Broskev - i když je to neuvěřitelné - patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Mysleli byste si to?
- Od začátku léta do konce září ji můžete najít na pultech prodejen a na trzích.
- Existuje více než pět set druhů broskví a tři sta druhů nektarinek.
- Pokud jsou sbírány později, budou sladší a chutnější.
- Důležité je, aby byly sbírány výhradně zralé broskve, protože vitaminy a různé živiny v nich jsou tehdy nejhodnotnější.
- Existují plody se žlutou a bílou dužinou.
- Existují takové, jejichž jádro se nedá oddělit od dužiny, ale i takové, u kterých se jádro oddělí snadno.
- Existují broskve na dotek sametové (s jemnými chloupky) a s hladkou slupkou. Ty s hladkou slupkou nazýváme nektarinky. Jejich dužina je stejná jako dužina broskví, ale nektarinky mají hladkou slupku.
- Jádra broskví jsou toxické, obsahují tzv. amygdalin.
Jaké broskve se vyplatí koupit?
Vyberte si maďarskou odrůdu! Nejchutnější broskve rostou právě tam. Ale pokud je již po sezóně nebo si ještě nemůžete koupit maďarskou broskev, vybírejte opatrně. Jednotlivé druhy broskví je těžké rozeznat, ale čím je slupka červenější nebo růžovější a čím lépe voní, tím je jistější, že broskev bude sladká a šťavnatá. Ovoce dovezené ze zahraničí je sbíráno ještě před dozráním a dozrává na dlouhé cestě. Vyhýbejte se broskvím, které mají narušený povrch, balení - určitě mají za sebou těžkou cestu. Snažte si vybrat takové ovoce, na kterém je vidět, že je čerstvé.
Jak se dá zjistit, že je ovoce čerstvé?
Broskev je čerstvá tehdy, pokud stopka není suchá, ale zelená. Slupka je přitom pěkná, jak dobře hydratovaná pokožka a ne vrásčitá, odřená. Pokud jdete na nákup, na broskve se připravte. Vezměte si s sebou krabici, aby mělo ovoce dostatek místa.
Nejlepší je konzumovat je čerstvé, ale známe mnoho způsobů, jak je zpracovat. Můžete z nich připravit zdravý džem, jsou chutné v koláčích a je opravdu dobré použít je i při přípravě omáček nebo ovocných polévek. Broskve dobře snášejí zmrazování, ale předtím je rozmixujte, protože celé ovoce nezůstane pěkné a nebude ani chutné. Rozmixované a zmrazené broskve můžete použít různými způsoby.
***Recepty pro vás jako dárek***
Broskvová maska na obličej
Co budete potřebovat?
- 1 broskev
- 1 vaječný bílek
Postup přípravy:
Obě dvě ingredience vložte do vysoké nádoby a rozmixujte ponorným mixérem, dokud nezískáte homogenní hmotu. Hmotu opatrně naneste na obličej a dekolt. Nechte působit 30 minut a následně opláchněte studenou vodou.
Broskvová maska je nejvhodnější na suchou, dehydrovanou pokožku, ale můžete ji vyzkoušet i v případě kombinované pokožky.
Broskvová zmrzlina
Co budete potřebovat?
- 3 velké broskve
- 2 dl kokosového mléka
- 0,5 dl smetany na šlehání
- citronovou šťávu z poloviny citronu (pokud citron pochází z ověřeného hospodářství, použijte i slupku).
Postup přípravy:
Broskve vypeckujte a dohromady s kokosovým mlékem dejte do mixéru. Mixujte, dokud se broskve zcela spojí s kokosovým mlékem. Přidejte smetanu ke šlehání a nakonec po kapkách citronovou šťávu. Hotovou hmotu dejte do velké umělohmotné misky s víčkem a uložte do mrazáku. Po hodině misku vyberte, hmotu dobře promíchejte a opět dejte do mrazáku. Za další hodinu hmotu opět promíchejte. Potom ji chlaďte osm hodin. Zmrzlinu servírujte v kornoutku nebo v poháru.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!