
Superzdravé pamlsky na víkend
Dobré počasí je tady a dohromady s ním i období setkání s přáteli. Venku už je dlouho světlo, a proto se večerní sledování filmů a přátelská posezení protáhnou až pozdní noci. Místo těžkých sladkostí vyzkoušejte několik lehčích pochoutek, které kromě toho, že jsou super chutné, jsou dokonalým doplňkem domácí limonády nebo sklenice vína.
Přiznávám, že jsem vždy měla ráda letní večery, kdy můžeme dlouho vysedávat na terase. Tehdy se probudí i náš společenský život a s velkou radostí nabízím našim hostům zdravé pochoutky. Dobré je však i to, když mohu relaxovat u filmu a mám po ruce něco, na čem si mohu pochutnat. Možná by vás ani nenapadlo, kolik různých alternativ mají chipsy a jiné těžké cukrárenské výrobky.
Ukážu vám několik žolíků, které si připravíte za několik minut, a jsou vynikajícím doplňkem k chlazeným nápojům. Jsou ideální pro hosty nebo dokonce pro osamělé večery.
Domácí zeleninové chipsy s avokádovým krémem
Tradiční chipsy jsou sice chutné, ale bohužel velmi nezdravé, a proto vám doporučuji, abyste vyzkoušeli zeleninové chipsy. Neobsahují konzervační látky ani umělé přísady, jsou plné vlákniny a jsou fantasticky chutnou lahůdkou.
Po očištění a oloupání nakrájejte brambory, kedluben nebo červenou řepu na velmi tenké plátky. Nožem by se vám možná nepodařilo dosáhnout požadovanou tloušťku, a proto doporučuji, abyste použili struhadlo na okurky. Potom z plátků odstraňte papírovou utěrkou vodu a jemně je pokropte olivovým olejem. Nejlepší je, pokud použijete sprej. Rozložte plátky na plech vystlaný pečícím papírem a v předehřáté troubě pečte 30 minut na 150°C, v polovině pečení je otočte.
K domácím chipsům si připravte domácí krém, například česnekovo - avokádový krém, který dokonale doplní křupavé chipsy. Avokádo očistěte a jádro odstraňte. Jeho měkkou dužinu vidličkou roztlačte, potom osolte, okořeňte, ochuťte citronovou šťávou, přimíchejte smetanu, strouhaný sýr a přidejte roztlačený česnek.
Celerový snack s dresinkem
Očistěte celer a kráječem na zeleninu ho nakrájejte na tenké plátky. Posypte solí, kořeninovou solí a potom plátky celeru rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Jemně pokropte olejem, a potom pečte na 200 stupních. Budete překvapeni, že jsou chutnější než bramborové chipsy, a navíc i mnohem zdravější, protože obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek.
Z celeru si můžete připravit i krém. Očistěte ho a nakrájejte na menší kousky. Poduste do měkka v malém množství osolené vody, a potom roztlačte lisem na brambory. Nakonec ho promíchejte do krémova s malým množstvím smetany a másla, osolte, okořeňte a ochuťte trochou muškátového oříšku.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!