Tisíc tváří levandule
tisíc tváří levandule

Tisíc tváří levandule



Kosmetické přípravky vyrobené s levandulovým esenciálním olejem jsou královnami péče o krásu. Tuto úžasnou léčivou rostlinu můžete kromě péče o pleť použít na nekonečně mnoho způsobů.

Levandule je jedna z nejuniverzálnějších a nejrozmanitěji použitelných voňavých léčivých rostlin, koření a okrasných květin. Ve starověku byla tato rostlina klíčovou rostlinou při péči o krásu a od té doby je věčným miláčkem ve všech koutech Země. Díky příjemné vůni a nádhernému vzhledu je skvělá i jako dekorace nebo jako specialita v gastronomii.

Na paletě Manny naleznete tuto kouzelnou rostlinu ve formě esenciálního oleje v mnoha oblíbených produktech: Vulkanicky filtrované bambucké máslo s levandulí a čajovníkem, Relaxační balzám na spánky, Ošetřující dětský olej, Manna Levandulový esenciální olej, Mýdlo Vaše Manna 2018 nebo na mytí vlasů vyvinuté Mýdlo pro zdravé vlasy a mohla bych jmenovat ještě dále! Najdete i takové Manny, do kterých se dostaly sušené květy levandule. Takovou je například Ošetřující koule do koupele s kokosovým mlékem a hroznovým olejem.

Jak si můžete levanduli nasbírat? Nejlépe je, pokud si malé kytičky nasbíráte na levandulových polích a domů si je odnesete zabalené v papírovém sáčku. Když levanduli usušíte, její vůně bude ještě několik měsíců cítit. Zavěste kytičku z 20-25 levandulových stonků hlavou dolů, mimo přímé sluneční světlo. Takto si udrží i svou krásnou barvu. Čím je místo více větrané, tím lépe a dříve uschne. Je dobré podložit ji papírem nebo čistým hadříkem, pomocí kterých si budete moci snadněji posbírat opadané lupínky a semínka. Když je suchá, kytičku můžete otočit. Levanduli si můžete zavěsit do skříně, ale krásně bude vonět například i v koupelně.

Podívejme se, na co všechno můžete použít nasbírané a usušené lupínky květů a semínka! Pokud chcete levandulí ozdobit zahradu, najděte pro sazenice takové místo, kde dostanou rostliny mnoho tepla a slunečních paprsků. Stačí jim plytká, kamenitá půda, která se může dostatečně zahřát.

Čerstvé levandulové květy můžete použít na ochucení gelových sirupů, ovocných salátů a dezertů. Při přípravě grilované zeleniny ji můžete použít například místo rozmarýnu. Levandulová zmrzlina je skutečnou lahůdkou a překvapením zároveň, protože je výjimečná nejenom její barva, ale i fantastická chuť. Konzumujte ji s jahodami, ale můžete ji přidat například i do limonád.

Zde je můj oblíbený levandulový recept:

Levandulové muffiny

Přísady:

Suché přísady:
20 dkg mouky
10 dkg ovesných vloček
1 kávová lžička sody bikarbony
špetka soli

Tekuté přísady:

2 vejce
17,5 dkg smetany
3 dl mléka+ 3 kávové lžičky sušené levandule
2 polévkové lžíce tekutého sladidla (např. stévie)
Případně vanilkové aroma

Příprava: Do mléka nasypeme levanduli a na několik hodin nebo na noc odložíme do ledničky. Suché přísady smíchejme v míse. Smíchejme i tekuté přísady v jiné nádobě (mléko před tím přeceďme). Obě dvě hmoty spojme a dostaneme těsto na muffiny. Naplňme ho do vymaštěných formiček na muffiny, a potom upečme v předehřáté troubě do světle hněda.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více