
Připravte si domácí veganské mléko!
Mléka ze semínek jsou moje nejoblíbenější, obsahují velké množství stopových prvků a minerálních látek, a navíc jsou zcela rostlinného původu a dají se dokonale zakomponovat do veganského jídelníčku.
Rostlinná mléka jsou mnohem rozmanitější a podle mnohých i mnohem chutnější, než kravské mléko upravované kdoví kolika způsoby. Dobrou zprávou je, že se nemusíte spoléhat na verze dostupné v obchodech a velmi chutná mléka si můžete udělat sami doma, a navíc za zlomek maloobchodní ceny. Nejznámější je sójové mléko, potom rýžové, mandlové, ale existuje i ovesné, kešu oříškové, prosové i špaldové mléko. Jejich příprava je překvapivě jednoduchá: nepotřebujeme k nim nic jiného, než vhodná semínka, mixér a vodu. Semínka musíme na několik hodin namočit, aby byly enzymy snadněji stravitelné. Následně odlitím vody, ve které byla semínka namočená a přidáním čerstvé vody, případně i společně s vodou na namáčení vložíme do mixéru a mícháme 1-2 minuty, dokud nebude voda bílá.
Zde jsou moje nejlepší recepty! Toto jsou základní recepty, pokud je vyzkoušíte a osvědčí se vám, můžete je dochutit celou vanilkou, javorovým sirupem nebo například i skořicí.
Domácí rýžové mléko
Rýžové mléko připravte z hnědé rýže. Po několika hodinách namáčení uvařte hnědou rýži v jednom a půl násobku vody do měkka, a potom přidejte špetku soli a trochu sladidla a rozmíchejte dohromady s vodou, a následně přeceďte přes husté sítko. Je důležité, aby se hustá část rýžového mléka usadila na dno lahve, a proto dříve, než se ho napijete, láhev protřepte! Usazenou rýžovou kaši můžete použít i do rostlinných karbanátků. Přísady přibližně k 900 ml mléka: 50g hnědé rýže, 800 ml vody, špetka soli, sladidlo.
Domácí kokosové mléko
Mezi domácími rostlinnými mléky je dalším nejpopulárnějším kokosové mléko: je to překvapivé, ale může být dokonce levnější než kravské mléko z obchodu. Kvůli typicky kokosové chuti je pro milovníky kokosu povinné. Intenzita chuti je závislá i od poměru, tedy čím více strouhaného kokosu použijete k jedné dávce vody, tím bude lepší. Vezměte si 1 kg strouhaného kokosu, 800 ml vody, špetku soli a plochou polévkovou lžíci březového cukru. Před přípravou namočte strouhaný kokos na několik hodin do horké vody, ale můžete ho nechat odstát i na celou noc v ledničce. Potom směs nalijte do kuchyňského robota, 2-3 minuty míchejte a následně přes látku nebo velmi husté sítko přeceďte.
Domácí mandlové mléko
Mandlové mléko je jedno z nejchutnějších rostlinných mlék. Mandle musí být vždy neochucené a loupané. Pokud můžete sehnat pouze neloupané mandle, netrapte se! Požadované množství mandlí přelijte vroucí vodou a přibližně 20 sekund nechejte vylouhovat v horké vodě. Potom vodu slijte a slupku můžete po jednom krásně odstranit. Mandle nechejte ve vlažné vodě několik hodin odstát, potom vodu slijte a vložte do mixéru s potřebným množstvím čerstvé vody. Míchejte 2 minuty a následně přeceďte. Z 10 dkg loupaných mandlí získáte přibližně 1 litr mléka. Nevyhazujte ani kousky mandlí, které zůstanou po přecezení, vysušte je a mandlová mouka je hotová.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!