Recepty na tři chutné, veganské krémové polévky
V tomto deštivém, stále chladnějším počasí podzimního charakteru, stále víc toužím po chutných, horkých krémových polévkách. Nyní vám ukážu tři veganské verze, které jsou rychlé a jednoduché na přípravu – zamiluje si je celá rodina!
Krémové polévky byly vždy nedílnou součástí mého každodenního života. Dělám je teplé i studené v zimě i v létě, pokud možno používám sezónní zeleninu.
Myslím, že s krémovými polévkami se vyplatí experimentovat nejenom kvůli lahodným chutím a jednoduché a rychlé přípravě, ale také proto, že množství variací je téměř nekonečné.
1. Pikantní polévka z pečených rajčat
Velmi jednoduchá a velmi chutná!
Přísady:
- 1 kg menších rajčat
- 4 velké fialové cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu (pokud máte doma sušený tymián, 2 lžičky)
- 1 lžička jemně nasekaného rozmarýnu
- 1 dl extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř
- cca. 2 lžíce Tabasco
Troubu předehřeju na 250°C, mezi tím rozpůlím rajčata a každé naplním česnekem. Fialovou cibuli nakrájím na čtvrtky a spolu s rajčaty položím na plech vystlaný pečicím papírem. Pokapu olivovým olejem a posypu kořením. Zelenina se upeče přibližně za 20 minut, snadno to posoudíte podle její barvy. Potom zeleninu postupně vložím do mixéru vždy s tak velkým množstvím horké vody, aby byla pokryta vodou. Následně propasíruji přes sítko, aby získala ještě hedvábnější konzistenci, přidám Tabasco a hned mohu podávat.
2. Krémová polévka z pečeného lilku
Kdo řekl, že se dá z lilku dělat jenom pomazánka?
Přísady
- 1 velký lilek
- 1 fialová cibule,
- 6 stroužků česneku
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 větvička tymiánu (pokud máte doma sušený, jedna čajová lžička)
- 1/2 rozmarýnu
- 4 šálky zeleninového vývaru (používám i bio zeleninový bujón)
- 2 rajčata nebo jedna menší konzerva loupaných rajčat
Troubu předehřeju na 200°C. Lilek rozkrojím podélně na čtyři stejné části, konce odříznu. Plátky položím na plech vystlaný pečicím papírem spolu s očištěnou, nakrájenou cibulí, česnekem a rajčaty. Pokapu olivovým olejem a posypu kořením. Peču přibližně 30 minut, dokud se zelenina nezbarví. Potom vytáhnu z trouby a lilek oloupu. Pokud zelenina není dostatečně měkká, dusím ji ještě v přikrytém hrnci s trochou vývaru. Když je hotová, tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu rozmixuji a přidám zbytek vývaru. V případě potřeby samozřejmě osolím a opepřím.
3. Krémová polévka z červeného zelí
Je to opravdu velkolepá pochoutka, proto ji miluji.
Přísady
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 2-3 střední brambory
- 1 dl kokosového mléka
- 1 polévková lžíce škrobu
- čerstvě vymačkaná citronová šťáva podle chuti
- špetka zázvoru
- sůl
Zelí nakrájím na tenké nudličky a spolu s bramborami uvařím do měkka v 1 – 1,5 l osolené vody. Než se úplně uvaří, odeberu dvě naběračky zelí, které potom použiji při servírování. Zatímco se zelí vaří, v kokosovém mléce nahladko rozmíchám škrob a pomalu, za stálého míchání přidám do polévky. Aby se lépe rozmíchal, do kokosového mléka se škrobem přidávám několik naběraček polévky. Když je polévka zahuštěná, ještě jednou ji přivedu k varu. Po odstavení z ohně dochutím citronovou šťávou a zázvorem. Při servírování nalévám lahůdku červené barvy na odložené zelí.
Máte oblíbený recept na zimní krémovou polévku?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!