Tipy na dokonalou zimní večeři
tipy na dokonalou zimní večeři

Tipy na dokonalou zimní večeři



Recepty na tři chutné, veganské krémové polévky

V tomto deštivém, stále chladnějším počasí podzimního charakteru, stále víc toužím po chutných, horkých krémových polévkách. Nyní vám ukážu tři veganské verze, které jsou rychlé a jednoduché na přípravu – zamiluje si je celá rodina!

Krémové polévky byly vždy nedílnou součástí mého každodenního života. Dělám je teplé i studené v zimě i v létě, pokud možno používám sezónní zeleninu.

Myslím, že s krémovými polévkami se vyplatí experimentovat nejenom kvůli lahodným chutím a jednoduché a rychlé přípravě, ale také proto, že množství variací je téměř nekonečné.

1. Pikantní polévka z pečených rajčat

Velmi jednoduchá a velmi chutná!

Přísady:

  • 1 kg menších rajčat
  • 4 velké fialové cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 snítky tymiánu (pokud máte doma sušený tymián, 2 lžičky)
  • 1 lžička jemně nasekaného rozmarýnu
  • 1 dl extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř
  • cca. 2 lžíce Tabasco

Troubu předehřeju na 250°C, mezi tím rozpůlím rajčata a každé naplním česnekem. Fialovou cibuli nakrájím na čtvrtky a spolu s rajčaty položím na plech vystlaný pečicím papírem. Pokapu olivovým olejem a posypu kořením. Zelenina se upeče přibližně za 20 minut, snadno to posoudíte podle její barvy. Potom zeleninu postupně vložím do mixéru vždy s tak velkým množstvím horké vody, aby byla pokryta vodou. Následně propasíruji přes sítko, aby získala ještě hedvábnější konzistenci, přidám Tabasco a hned mohu podávat.

2. Krémová polévka z pečeného lilku

Kdo řekl, že se dá z lilku dělat jenom pomazánka?

Přísady

  • 1 velký lilek
  • 1 fialová cibule,
  • 6 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 větvička tymiánu (pokud máte doma sušený, jedna čajová lžička)
  • 1/2 rozmarýnu
  • 4 šálky zeleninového vývaru (používám i bio zeleninový bujón)
  • 2 rajčata nebo jedna menší konzerva loupaných rajčat

Troubu předehřeju na 200°C. Lilek rozkrojím podélně na čtyři stejné části, konce odříznu. Plátky položím na plech vystlaný pečicím papírem spolu s očištěnou, nakrájenou cibulí, česnekem a rajčaty. Pokapu olivovým olejem a posypu kořením. Peču přibližně 30 minut, dokud se zelenina nezbarví. Potom vytáhnu z trouby a lilek oloupu. Pokud zelenina není dostatečně měkká, dusím ji ještě v přikrytém hrnci s trochou vývaru. Když je hotová, tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu rozmixuji a přidám zbytek vývaru. V případě potřeby samozřejmě osolím a opepřím.

3. Krémová polévka z červeného zelí

Je to opravdu velkolepá pochoutka, proto ji miluji.

Přísady

  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 2-3 střední brambory
  • 1 dl kokosového mléka
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva podle chuti
  • špetka zázvoru
  • sůl

Zelí nakrájím na tenké nudličky a spolu s bramborami uvařím do měkka v 1 – 1,5 l osolené vody. Než se úplně uvaří, odeberu dvě naběračky zelí, které potom použiji při servírování. Zatímco se zelí vaří, v kokosovém mléce nahladko rozmíchám škrob a pomalu, za stálého míchání přidám do polévky. Aby se lépe rozmíchal, do kokosového mléka se škrobem přidávám několik naběraček polévky. Když je polévka zahuštěná, ještě jednou ji přivedu k varu. Po odstavení z ohně dochutím citronovou šťávou a zázvorem. Při servírování nalévám lahůdku červené barvy na odložené zelí.

Máte oblíbený recept na zimní krémovou polévku?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

  • jak začít nový rok energicky? - blog

    Jak začít nový rok energicky?

    Začíná u vás nový rok výbušně? Ať už jste plánovací typ nebo ne, tyto tipy vám zaručeně dodají energii.

    Prohlédnout
  • snídejte jako král! - blog

    Snídejte jako král!

    Určitě i vy znáte přísloví: „Snídani sněz sám, oběd nabídni příteli a večeři dej nepříteli...“ Právě aktuální diety toto přísloví buď potvrzují, nebo právě naopak, vyvracejí. Někdo rád snídá, někdo zase ne. Máte ve zvyku snídat?

    Prohlédnout
  • lehké recepty po svátečním přejídání - blog

    Lehké recepty po svátečním přejídání

    Vánoční menu může být zatěžující i tehdy, pokud se snažíte dodržovat určité hranice. Podívejme se na několik lehkých jídel, která navrátí rovnováhu po svátečním přejídání!

    Prohlédnout

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více