Skutečný zázrak: celer!
skutečný zázrak: celer!

Skutečný zázrak: celer!



Při pohledu na celer, na jeho stonek a hlízu, nás jako první napadne, o jakou zdravou zeleninu se jedná, a přitom je skutečným zázrakem! Přidejte ho do své jarní diety jako hlavního hrdinu a vaše zdraví vám za to bude vděčné!

Celer je jednou z bylin, která má silný močopudný účinek. Není to náhoda. Podle lidového léčitelství je celer schopen i toho, aby vyčistil ledvinový písek.

Podívejme se, co přesně obsahuje a díky čemu má na nás tak dobrý účinek! Jednou z jeho nejhlavnějších složek je organický sodík, ale najdeme v něm i vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík i některé stopové prvky. Díky velkému množství vitaminů A, C a E ve značné míře vyživuje pokožku a je doslova první pomocí. Celer stimuluje činnost ledvin, ale klidně ho můžete použít i v případě trávicích těžkostí a nechutenství. Je silným posilovačem imunitního systému, a proto bude v jarních měsících vašim velmi dobrým přítelem! Je skutečným esem na zabránění jarní slabosti a onemocnění.

Jak ho konzumovat? Léčivé účinky celeru se uplatní nejvíce tehdy, pokud ho budete konzumovat čerstvý. Stejně tak můžete použít hlízu rostliny a její horní část, stonek. Můžete ho použít do čerstvých salátů, ale je skvělým kořením i do různých omáček a polévek.

Pokud ho chcete použít vysloveně kvůli jeho močopudným účinkům a na detoxikaci, potom z pokrájených listů uvařte léčivý čaj. Pokrájené listy zalijte horkou vodou, a potom nechte 10 minut odstát. Přeceďte a po dochucení pomalu vypijte. Pokud však toužíte po osvěžujícím ranním nápoji, potom vám navrhuji, abyste celerovou šťávu vyzkoušeli ochucenou jablkem a mrkví.
Přísady vložte do mixéru, přidejte minerální vodu a rozmixujte. Koktejl můžete vylepšit i špetkou zázvoru nebo skořice. V případě, že jste skutečným fanouškem celeru, potom si připravte celerovou sůl: nadrobno rozdrcené celerové listy smíchejte s mořskou solí a vložte do uzavíratelné nádoby. Je skvělým ochucovadlem jarních polévek, ale s touto solí můžete osolit i rajčata nebo papriku.

Tip: celer je dobrý, pokud je čerstvý. Má sklon rychle shnít, a proto v případě, že jste si na trhu koupili větší množství nebo ho nemůžete použít najednou, doporučuji, abyste ho pěkně očistili, nakrájeli a dali do mrazničky.

Na závěr přijde opravdová lahůdka, velký jarní favorit, celerová krémová polévka!
Tuto lehkou, kořeněnou specialitu udělá skutečně jemnou a krémovou smetana.

Přísady:

2 ks celeru, 2 dl kokosové smetany, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 svazek petrželové natě, 1 petržel, 1 mrkev, 1 zeleninový bujón, sůl, pepř, 1,5 - 2 litry vody, olivový olej

Celer, mrkev, petržel a cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Zahřejte malé množství oleje a za stálého míchání na něm opražte zeleninu. Podlijte 1,5 litrem vody, a potom ochuťte solí, pepřem, nakrájenou petrželovou natí a rozdrobte do polévky kostku zeleninového bujónu. Vařte přibližně 15 minut pod pokličkou.

Když bude zelenina měkká, odstavte polévku z ohně a nechejte jednu až dvě minuty vychladnout. Rozmixujte ponorným mixérem a za stálého míchání přilijte do polévky kokosovou smetanu. Jednu až dvě minutky povařte. Podávejte, dokud je horká s kostičkami chleba nebo krutony.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více