
Léčivá petržel
Každý z nás ji používá a je tak známou každodenní surovinou, že si to ani neuvědomujeme. Přitom je vitaminovou bombou, léčivou rostlinou a nenahraditelným kořením zároveň! Zde je několik zajímavostí, které jste o ní určitě nevěděli!
Petržel je skutečnou zázračnou rostlinou, má mnoho možností použití a kvůli své jednoduchosti patří k mým nejoblíbenějším. Všechny její části jsou skutečně vzácné: kořen zpravidla nastrouháme do polévky, zatímco listy používáme zejména ke zdobení jídla.
Pokud jste se na ní až dosud dívali jako na jednoduchou ozdobu jídla, potom ji po seznámení s jejími léčivými účinky budete pravděpodobně používat ještě častěji. Petržel zvyšuje činnost ledvin a močového měchýře a odstraní z těla nahromaděnou vodu. Díky močopudnému účinku pomáhá předcházet vzniku infekcí močových cest a ledvinových kamenů. Zmírňuje žaludeční těžkosti a trávicí poruchy: zbaví nás plynů nahromaděných v střevech, zmírňuje nutkání na zvracení, podporuje látkovou výměnu, čistí játra a podporuje detoxikaci organismu. Je účinným lékem proti infekcím a díky obsahu chlorofylu přispívá k zničení bakterií a hub.
Navíc množství vitaminu A v petrželi prospívá i našemu zraku. A pokud mají ženy během svých těžkých dnů špatnou náladu, doporučuje se její konzumace, protože může zmírnit křeče.
Doporučuji vám, abyste se s příchodem jara pokusili o její pěstování. Po čerstvém sběru vydrží dlouho, pokud ji zabalíte do hliníkové folie a můžete ji skladovat i v mrazničce. Díky tomu budete mít petržel vždy po ruce a její chuť bude přesně taková, jako kdybyste ji čerstvě natrhali. Pokud ji nechcete mrazit, můžete ji i vysušit. Petržel nakrájejte, smíchejte se solí a dejte do hermeticky uzavíratelné lahve. Dokonalá kořeninová sůl!
A nyní vám ukážu svého favorita. Není jím nikdo jiný, než petrželový čaj. Ani vás nenapadlo, že by se z této rostliny mohl uvařit čaj, že?
Petrželový čaj:
2 kávové lžičky petržele přelijte 3 decilitry vroucí vody, případně i kořen, v tomto případě však použijte menší množství vody. Nechte 15 minut odstát, a potom přeceďte. Doporučené množství jsou dva poháry denně. Pokud vypijete víc, může způsobit nutkání na zvracení. Vyhýbejte se jí i v době těhotenství.
Na závěr se s vámi podělím o skutečnou jarní specialitu, kterou je petrželová krémová polévka:
Přísady:
10 dkg másla / nebo 4 polévkové lžíce olivového oleje
3 lžíce mouky
2 svazky petrželové natě
špetka mořské soli
3-4 kuličky celého pepře
1 l zeleninového bujónu
1 cibule
3 lžíce smetany / nebo rostlinné smetany
Petržel umyjte a nakrájejte, a potom na másle krátce osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte petržel a okořeňte. 5 minut poduste, posypte moukou a dolijte zeleninový bujón. Přiveďte k varu, potom nechte vychladnout a trochu rozmixujte. Krémovou ji uděláte po přidání smetany. Je velmi chutná i s toustem nebo chlebovými kostičkami.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!