Recept na přírodní jahodový džem
recept na přírodní jahodový džem

Recept na přírodní jahodový džem



Souhlasíte s tím, že jahody jsou jedním z nejchutnějších, nejkrásnějších, nejzdravějších, ale i nejvšestrannějších druhů ovoce? My je milujeme. I vy?

Jahody nelze nechat bez povšimnutí, červené bobule kromě jiného:

  • detoxikují
  • posilují imunitu
  • urychlují látkovou výměnu
  • podporují tvorbu krve a růst buněk
  • posilují kosti, vlasy a pokožku

Pokud je nemáte rádi pouze čerstvé, potom se vyplatí zavařit si pár skleniček jahodového džemu nebo marmelády, díky čemu bude rodina zásobená i v podzimních a zimních měsících. A nemluvě o tom, jaký je při padajícím sněhu dobrý pocit vzít si do ruky pěknou červenou skleničku připomínající horké letní dny.

Vyzkoušeli jste už domácí zavařování? Chtěli byste si hrdě pochutnávat na vlastnoručně vyrobeném, 100% přírodním, zdravém jahodovém džemu bez cukru? Čtěte dále, dozvíte se, jak jej připravit!

Chlazený jahodový džem

Mohou ho vyzkoušet i začátečníci! Tento džem je chlazená verze - jeho uchovávání v chladu zajišťuje svěžest a čistotu hmoty. Neobsahuje žádný přidaný cukr, barviva nebo konzervační látky.

Přísady na 3 skleničky (cca. půllitrové skleničky)
  • 4 šálky umytých jahod zbavených stopek (listů)
  • 1 a ¾ šálku 100% hroznové šťávy
  • ¾ šálku medu
  • 1 sáček pektinu bez cukru (přírodní želírovací látka)

Ještě budete potřebovat: 6 skleniček, naběračku, trychtýř, lis na brambory, jeden velký hrnec a něco na uchopení skleniček.

Umyté jahody dobře protlačte vidličkou nebo lisem na brambory - nepoužívejte tyčový mixér, je lepší, pokud v džemu zůstanou větší kousky jahod. Hroznovou šťávu zahřejte spolu s pektinem, za častého míchání ji přiveďte k varu, a potom během varu za neustálého míchání zahřívejte ještě jednu minutu. Odstavte z ohně a přidejte předem rozmačkané jahody. Dobře promíchejte, a potom přidejte i med.

Naběračkou hmotu rozdělte do šesti skleniček (předtím, samozřejmě, všechny dobře umyjte v horké vodě) a uzavřete víčkem. Pokud použijete trychtýř, můžete se vyhnout i velkému úklidu po vaření džemu - já ho použila :).

Skleničky s jahodovým džemem nechte vychladnout při pokojové teplotě, a potom odložte do ledničky. Ráno už nebudete mít žádnou jinou práci, než si džem radostně vychutnávat s kouskem koláče nebo i samotný!

Jahodový džem, druhá verze

Pokud rádi experimentujete a máte doma spoustu jahod, potom vyzkoušejte i druhý recept! Je přesně tak jednoduchý, jako ten předcházející, jenom se podívejte:

Přísady:
  • Přibližně ¾ kg jahod (podle možnosti menší jahody)
  • 1 šálek medu
  • Šťáva z 1 citronu

Jahody důkladně umyjte, a potom je rozkrojte na půlky. Odložte je stranou. Mezi tím ve velkém hrnci smíchejte med a citrónovou šťávu. Na mírném ohni přibližně 15-20 minut za občasného míchání uvařte sirup. Po dvaceti minutách do něj přidejte jahody a všechno dohromady duste 30-45 minut, budete vidět, když začne houstnout.

Zkontrolujte, jestli je džem hotový: malé množství vyberte, dejte na talířek a vložte na 3 minuty do mrazničky. Když se začne měnit na želé, je hotový ;). Potom celou směs rozmixujte a rozlijte do skleniček. Nechte vychladnout při pokojové teplotě přibližně 5 hodin, a potom odložte do ledničky.

Můžete ho ochutnat i teplý - dobrou chuť!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více