Jahody nelze nechat bez povšimnutí, červené bobule kromě jiného:
- detoxikují
- posilují imunitu
- urychlují látkovou výměnu
- podporují tvorbu krve a růst buněk
- posilují kosti, vlasy a pokožku
Pokud je nemáte rádi pouze čerstvé, potom se vyplatí zavařit si pár skleniček jahodového džemu nebo marmelády, díky čemu bude rodina zásobená i v podzimních a zimních měsících. A nemluvě o tom, jaký je při padajícím sněhu dobrý pocit vzít si do ruky pěknou červenou skleničku připomínající horké letní dny.
Chlazený jahodový džem
- 4 šálky umytých jahod zbavených stopek (listů)
- 1 a ¾ šálku 100% hroznové šťávy
- ¾ šálku medu
- 1 sáček pektinu bez cukru (přírodní želírovací látka)
Ještě budete potřebovat: 6 skleniček, naběračku, trychtýř, lis na brambory, jeden velký hrnec a něco na uchopení skleniček.
Jahodový džem, druhá verze
- Přibližně ¾ kg jahod (podle možnosti menší jahody)
- 1 šálek medu
- Šťáva z 1 citronu
Jahody důkladně umyjte, a potom je rozkrojte na půlky. Odložte je stranou. Mezi tím ve velkém hrnci smíchejte med a citrónovou šťávu. Na mírném ohni přibližně 15-20 minut za občasného míchání uvařte sirup. Po dvaceti minutách do něj přidejte jahody a všechno dohromady duste 30-45 minut, budete vidět, když začne houstnout.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!