Jahodový džem patří mezi moje nejoblíbenější. Nejlepší je, pokud si úplně zachová měkkost a čerstvou chuť šťavnatých jahod, a právě proto ho dělám bez cukru.
Přiznám se, že jahody miluje celá moje rodina a to ve všech formách, a pokud můžeme, během jahodové sezóny se snažíme udělat si zásoby několika sklenic i na chladnější počasí. Nejchutnější je, pokud si ovoce zachová svou přirozenost a příjemná harmonie chutí není potlačena krystalovým cukrem. Samozřejmě, za tuto verzi bez cukru bude vděčné i naše zdraví.
Zde je jeden recept, díky kterému si můžeme vychutnávat tuto magickou a okouzlující lahůdku bez výčitek! Mám pro vás praktickou verzi, jejíž příprava je velmi snadná, a díky které nebudete muset celý víkend trávit zavařováním. Je hotový za jednu hodinu.
Přísady:
1,2 kg očištěných a nakrájených jahod
10 dkg směsi erythritolu a stévie
2 vrchovaté kávové lžičky pektinu
přecezená šťáva z 1 citronu
Příprava:
Nejdříve tyčovým mixérem důkladně rozmíchejte jahody umyté pod tekoucí vodou, z kterých jste předtím odstranili stopky. Rozmixujte je pouze mírně, aby zůstaly i kousky. Potom dejte jahody vařit do velkého hrnce. Když začnou vařit, přidejte sladidlo rozmíchané s pektinem. Za častého míchání je povařte ještě 10-15 minut. Když dosáhnou vhodnou konzistenci, přidejte citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Odstavte z ohně, a když se na povrchu vytvoří pěna, odstraňte ji lžící. Potom už nezůstává nic jiného, než je naplnit do dobře uzavíratelných sklenic, které před použitím vydezinfikujte ve vroucí vodě. Sklenice s horkým džemem po uzavření obraťte dnem vzhůru, aby stály na víčkách, nechte takto stát 10 minut, a potom obraťte nazpět. Je to potřebné kvůli tomu, aby se víčka na sklenici vzduchotěsně upevnila. Potom je po jednom zabalte do novinového papíru a vložte je do koše s dekou, přikryjte další dekou a nechte je takto zabalené tak dlouho, dokud úplně nevychladnou. Bude to trvat přibližně 2-3 dny.
Tip: Sklenice můžete nejsnadněji sterilizovat tak, že do plechu nalijete studenou vodu, uložíte do něj prázdné sklenice a postavíte na mírný plamen na sporáku. Vroucí voda zajistí, aby byly sklenice čisté jako z lékárny, a navíc mají horké sklenice tu výhodu, že při nalévání horkého džemu neprasknou. Nejlépe je, pokud do nich jahodový džem budete dávat po lžících ještě tehdy, když jsou na ohni a vyberete už pouze naplněné sklenice, abyste je uzavřeli. Doporučuji, abyste používali menší sklenice, do kterých se vejde tak velké množství džemu, které se po otevření spotřebuje najednou, protože tento džem neobsahuje konzervanty, tedy po otevření zůstane dobrý pouze několik dnů.
Pokud chcete příjemnou červenou barvu a hedvábnou konzistenci cítit na svých rtech déle, potom vyzkoušejte Manna Balzám na rty Barevný polibek, který svou nádhernou barvu získal díky rostlinným pigmentům a hedvábnou konzistenci zase díky ricinovému oleji.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!