5 surovin z kuchyně, které jsou dokonalými čisticími prostředky
5 surovin z kuchyně, které jsou dokonalými čisticími prostředky

5 surovin z kuchyně, které jsou dokonalými čisticími prostředky



Čisticí prostředky ze spíže a z poliček v kuchyni? Pravděpodobně by vás ani nenapadlo, kolik existuje v kuchyni surovin, které čekají pouze na to, abyste je vyzkoušeli i jako čisticí prostředky. Osvěžte si trochu svůj repertoár domácích prostředků a použijte poklady z kuchyně na vyleštění svého bytu!

Pokud víte, které jsou na co dobré a jak je použít při úklidu, suroviny z kuchyně můžete využít i celkem kreativně. Zamyslete se nad tím, že naše prababičky neměly k dispozici tolik hotových čisticích prostředků z obchodů, a přesto byl u nich vždy pořádek a čistota. V kuchyni byly vždy k dispozici všechny dobré věci, kterými se doma dala vykouzlit zářivá čistota.

Používání alternativních „čisticích prostředků” je kromě toho, že je to kreativní a účinné, i přátelské k životnímu prostředí, protože jsou zcela přírodní, bez syntetických chemických látek. Nemluvě o tom, že s nimi můžete i hodně ušetřit! Podívejme se tedy, z kterých potravin se mohou stát nejlepší čisticí prostředky!

Ukážu vám několik překvapivých příkladů, které se vám vyplatí určitě vyzkoušet!

Brambory
Možná to zní neuvěřitelně, ale syrovými brambory můžete do čista vydrhnout dveře, kuchyňskou linku nebo okenní rámy, ale od této syrové zeleniny budou zářivé i skleněné povrchy. Stačí jenom očistit jeden brambor, rozřezat na polovinu a „leštící” prostředek je hned hotový. Pokud brambory uvaříte a do jejich šťávy namočíte stříbrné předměty a příbory, budou nádherně zářit. Můžete s nimi čistit i zčernalé stříbrné šperky, které se budou opět lesknout.

Citron
Citron je nejenom zdrojem vitaminu C, ale i účinným prostředkem proti vodnímu kameni a běžným čisticím prostředkem. Šťávu z jednoho citronu smíchejte s 5 polévkovými lžícemi soli, a s pastou, která vznikne, můžete vyčistit celou koupelnu, od vany a umyvadla, až po baterii s vodním kamenem. Doporučuji, abyste nejdříve nechali bílou pastu ůčinkovat na problémových místech 20-25 minut a až potom je začněte drhnout. Pokud chcete vyčistit mikrovlnou troubu, potom do misky nalijte vodu, přidejte šťávu z jednoho citronu a vložte do mikrovlnky na 1-2 minuty. Když voda začne vařit a citronová pára naplní vnitřek trouby, uvolní usazeniny, které potom můžete pomocí houbičky snadno utřít. I varnou konvici můžete snadno zbavit vodního kamene, když v ní necháte vřít citronovou vodu. Potom vodu plnou usazenin vylejte. Bude zářit čistotou.

Medvědí česnek
Medvědí česnek je pravděpodobně tím posledním, o kterém byste si mohli myslet, že je vhodný k úklidu, a přitom je k tomuto účelu přímo dokonalý. Nejenom vůně medvědího česneku, ale i jeho účinné látky jsou totožné s česnekovými, a proto stejně tak zabíjí bakterie i houby. Jeden svazek povařte přibližně 5 minut a do vody, ve kterém jste ho vařili, přidejte 2 polévkové lžíce sody bikarbony. Tento roztok je dokonalý k tomu, abyste s ním otřeli zahradní nábytek, lavičky a stoly. Neznečišťujete s ním životní prostředí a nemusíte se obávat ani pachu, protože soda bikarbona zabraňuje, aby na povrchu zůstala vůně česneku.

Káva
Káva je záchranným kolem, pokud chcete eliminovat nepříjemné pachy v ledničce. V blízkosti potravin byste stejně nemohli používat umělé vůně, a proto je nejlepším řešením čerstvě pomletá káva. Instantní nebo mletou kávu položte na talířek a vložte na poličky v ledničce. Dokonale absorbuje nepříjemné pachy, neutralizuje je a nemusíte mít obavy, že potraviny načichnou vůní kávy. K tomuto účelu můžete používat i celá kávová zrnka.

Kuchyňská sůl
Po kuchyňské soli nesáhnete pouze při dochucování jídla, ale dokonale se dá použít i na čištění koberců. Na staré opotřebované koberce volnými pohyby nasypte sůl, a potom kartáčkem s jemnými štětinami sůl dokonale rozetřete, aby se dostala mezi vlákna. Nechte ji několik hodin na koberci, a potom vysajte jako obvykle. Budete překvapeni, jak bude zářivě čistý, barvy se osvěží, budou tak živé, jako kdyby byl nový. Sůl doslova vsákne skvrny a mastné usazeniny. Můžete to využít i v případě jiných textilií. Příště, když se na vaše šaty vylije červené víno nebo inkoust, než je vložíte do pračky, potřete solí a po flíčku nezůstane ani památka.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více