Prospěšné účinky vanilky
prospěšné účinky vanilky

Prospěšné účinky vanilky



Vanilka je legenda a mezi kořením má významné místo. Její úžasné účinky známe všichni, protože stačí pouze cítit její chuť nebo vůni a hned nás dostanou vzpomínky a chytne nás dobrá nálada. Avšak mnohem méně z vás ví, jaké má vanilka blahodárné, zdraví prospěšné účinky. Čtěte dále a ihned se do tohoto fantastického koření zamilujete!

Vanilka se nazývá i královnou koření. Používali ji už před tisíci lety kvůli její schopnosti zlepšit trávení, vyrovnat hormonální hladinu a zamilovaní si ji vážili i jako afrodiziakum. Dnes se dává do souvislosti zejména s gastronomií, ale nebude na škodu, když budete vědět, jaké má i příjemné „vedlejší účinky”. Zde je několik věcí, proč je účinek vanilky blahodárný a proč se její konzumace velmi doporučuje. Pozor, tyto uvedené blahodárné účinky se vztahují pouze na pravý vanilkový lusk a z něho získaná semínka a výtažek vanilky Charakteristické jsou i na vanilkový esenciální olej, na syntetické, uměle vyrobené vanilkové esence, bohužel ne.

Vanilka je koření s vysokým obsahem bílkovin, v menším množství v ní nalezneme taniny a různé stopové prvky, vápník, sodík, fosfor, draslík, hořčík, zinek, měď, mangan a železo. Je to neuvěřitelné, ale skutečně je plná minerálních látek, ale ani obsah vitaminů není zanedbatelný: je bohatá na vitaminy B1, B2, B3, B5 a B6. Mnozí tvrdí, že konzumace vanilky může pomoci odstranit depresi, stresové stavy a stím související vysoký krevní tlak a také poruchy spánku. Kromě toho zmírňuje i zánět.

Měli byste vědět, že odvar z rostliny a také jeho esenciální olej, mají antibakteriální a fungicidní účinek a při vnějším použití může pomoci při léčbě kožních onemocnění.

Při použití jako koření nebo čaj podporuje trávení a poskytuje pocit nasycení, a proto, pokud držíte dietu, může být skutečně ideální volbou.

Pokud vanilka, tak samozřejmě vanilková sladkost a to ne ledajaká! Tento Vanilkový veganský pohádkový muffin můžete bez obav konzumovat i tehdy, pokud trpíte intolerancí na lepek, případně dodržujete stravování bez laktózy a bez cukru.

Přísady:
250 g pohankové mouky
1,5 dl kokosového cukru
dužina z jednoho vanilkového lusku
1 malá lžička sody bikarbony
2 hrstky nasekaných ořechů
2 rozmačkané malé banány
1 hrstka rozinek
1,5 dl rostlinného oleje
1,5 dl čerstvé pomerančové nebo jablečné šťávy

Přísady jednoduše smíchejte, a potom hmotu lžící ukládejte do formiček na muffiny. Pečte přibližně 40 minut v troubě vyhřáté na 200°C a vpichem zkontrolujte, jestli je už střed propečený. Vrch - pokud chcete - můžete posypat trochou skořice. Sytý, ale přesto lehký dezert.

Chtěli byste hedvábnou vůni připomínající vanilkové zákusky cítit na svých rtech? Vyzkoušejte Manna Vanilkový balzám na rty s přírodním výtažkem z vanilky. Praktickou tubu si můžete kamkoliv vzít s sebou, vejde se vám kapsy u kabátu nebo na tašce. Navíc je samozřejmě i tato Manna veganská, kromě výtažku z vanilky se do něj dostal i hedvábný sezamový olej a kandelilový vosk rostlinného původu. Naneste si ho na rty, je skvělým výběrem v chladném, zimním počasí, kdy je pro vaše rty trochu rozmazlování požehnáním.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více