Pro koho je škodlivý lepek?

pro koho je škodlivý lepek? Na pultech obchodů a dokonce i v pekařstvích, je možné vidět stále více speciálních bezlepkových produktů. Stále více známé jsou i příznaky, které se vyskytují v souvislosti s některými potravinami, surovinami a přídavnými látkami. Velké množství lidí se obrací na odborníky s různými zažívacími potížemi a stále častěji vychází najevo, že lidem, které trápí nějaký kožní problém, může pomoci určitá změna v stravovacích návycích.

O mléku a některých druzích ovoce je už poměrně dobře známé, jaké alergické nebo jiné příznaky mohou způsobovat (alergie na mléčný cukr často způsobuje akné na bradě nebo na celém obličeji), ale o obilninách toho zatím víme ještě málo.


Problémy s trávením lepku, tedy bílkovin pšenice, žita a ječmene je zřídkavé autoimunitní onemocnění. Týká se méně než 1% osob, ale často zůstává nediagnostikované dlouhé roky nebo po celý život. Mohou ho doprovázet, nedostatek železa, chronická únava, neustále špatná nálada, apatie, v některých případech podvýživa, osteoporóza, různé kožní problémy (např. ekzém, psoriáza). Po odborné diagnóze jsou pacienti nuceni dodržovat přísnou bezlepkovou dietu během celého života.

Mnozí lidé nechápou, že když je toto onemocnění tak zřídkavé, proč se ve velkoměstech otevírají bezglutenové pekárny jedna za druhou? Je to snad nějaká nová móda?


Faktem je, že bezglutenová strava je v dnešní době v módě, ale existují další dva problémy, které- po důkladném lékařském vyšetření - mohou vyžadovat vynechání obilnin, které obsahují lepek nebo všech obilnin z jídelníčku:

Alergie na pšenici

Bílkoviny pšenice (lepek je jednou z nich) jsou jedním z nejčastějších alergenů. U velkého množství osob mohou způsobovat několik hodin po jídle různé trávicí těžkosti: nevolnost, průjem, svědění v ústní dutině nebo v krku, anebo kopřivku.

Citlivost na lepek bez celiakie (NGCS)

Tento problém je obtížné identifikovat a diagnostikovat, protože se objevuje ne tak často a na rozdíl od závažnější celiakie nezpůsobuje změny na tenkém střevu. Tento problém je způsobený neschopností strávit některou složku pšenice. Toto onemocnění se může skrývat za nadýmáním, trávicími a nervovými problémy, za problémy s klouby, apatií, únavou, bolestmi hlavy, projevy deprese, křečí a nevysvětlitelnými bolestmi, ale i za neplodností. 

I když NGCS není alergie, její výskyt je častější u osob, u kterých byla zjištěna nějaká potravinová alergie nebo alergie na kovy. Dokonce, více než třetina lidí, které trápí laktóza- nedostatek enzymů, které pomáhají při trávení mléka, mohou mít problémy i s trávením obilnin.

DŮLEŽITÉ: Pokud máte pocit, že máte problém s trávením obilnin, v každém případě se obraťte na lékaře, aby mohl co nejdříve vyloučit celiakii jako příčinu Vašich symptomů.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit

Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více