
Pikantní jaro: nejlepší recepty na dietní polévky
Přišlo jaro a společně s ním i zástupy chutí čerstvých přísad. Toto je období lehkých, sezonních polévek! Vyzkoušejte nejchutnější recepty!
Jaro je tady, kvetou květiny, příroda se probouzí. Toto je jedno z mých nejoblíbenějších období, protože v této době nacházím na trhu stále více a více čerstvé zeleniny. Počasí je příjemné, a proto co by mohlo být lepší než lehká, čerstvá polévka! Můžete ji obohatit extrudovanými rýžovými zrnky, ale jsou velmi chutné i jednoduše s chlebem nebo žemlí. Vyzkoušejte je horké i studené!
Česnekově – houbová polévka:
Přísady:
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku (očištěné a nakrájené na drobno)
- 1 jablko (očištěné a nakrájené na drobno)
- l zeleninového bujónu
- ½ svazku petržele
- 4 celé tymiány
- 3 stonky kopru
- ½ polévkové lžíce hořčice
- 25 dkg hub (nakrájených)
- ½ šálku mandlového mléka
- podle chuti sůl a pepř
V hrnci zahřejte polovinu oleje a potom přidejte cibuli a česnek. Přikryjte a občas promíchejte. Když jsou měkké a začnou hnědnout, přidejte jablko, tymián a polovinu petržele (je dobré zelené koření svázat, abychom ho potom z polévky mohli vytáhnout vcelku), zalijte bujónem a přiveďte k varu. Vytáhněte svazek koření a tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Přidejte hořčici a kopr, osolte, okořeňte podle chuti a na mírném ohni vařte dále. V dalším hrnci opražte na zbytku oleje plátky hub, přidejte do polévky a dolijte mandlovým mlékem. Nechte ještě 2-3 minuty povařit a potom odstavte z ohně. Vrch ozdobte zbytkem petržele a opečenými plátky žemle.
Jarní zeleninová polévka
Přísady:
- 1 středně velký kedluben
- 3 velké mrkve
- 2 litry zeleninového bujónu
- 2 velké petržele
- 30 dkg zeleného hrášku
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 svazek petržele
- 1 středně velký celer
- 1 menší květák
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- sůl, čerstvě mletý pepř
V hrnci zahřejte olej, potom přidejte i na kostičky nakrájenou cibuli. Poduste do sklovita a potom přimíchejte i ostatní očištěnou zeleninu - kromě petržele, osolte, okořeňte a trochu je dohromady poduste, potom podlijte zeleninovým bujónem a nechte vařit, dokud všechno nezměkne. Dejte pozor, aby se zelenina nerozvařila! Několik minut před odstavením z ohně přidejte i petržel.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!