Nemáte rádi uklízení a čištění?

nemáte rádi uklízení a čištění? Jako téměř každý, i já trpím neustálým nedostatkem času. Celý den někde běhám a poslední věc, na kterou mám doma chuť, je úklid. Na druhé straně nemám ráda ani pohled na nepořádek, na špinavé nádobí a na oblečení, které čeká, až ho někdo odloží. A není ani dobré vrátit se domů a místo oddechu vidět jenom kopu povinností, které na mě čekají.

Z tohoto začarovaného kruhu je těžké, ale ne nemožné se dostat! Jsem hrdá na to, že se mi více méně podařilo dosáhnout, aby na mě doma čekal pořádek a čistota, a abych během víkendu nemusela věnovat příliš mnoho času na to, abych dala byt do pořádku.

Během let - zejména od té doby, co se nám narodili děti - jsem vyzkoušela všechno možné, ale osvědčilo se mi zejména těchto 5 triků:
  1. Neodkládejte úkoly, povinnosti se samy od sebe neudělají!
Myslím si, že ani Vy jste ještě neviděli nádobí, které by se samo umylo a ani oblečení, které by se samo uložilo do skříně. Nejlepší co můžete udělat je, předcházet nahromadění povinností. Nečekejte, než ze skříňky zmizí poslední sklenička a až se Vaše poslední tričko dostane na hromadu špinavého prádla.

Můžete si ušetřit velké množství nervů, pokud se soustředíte na dvě věci: nechoďte večer spát, pokud máte plný dřez špinavého nádobí a ráno neodcházejte tak, že je doma nepořádek. Určitě si najdete tolik času, abyste zavřeli otevřené dveře a rozházené věci uložili na jedno místo.
  1. Udělejte ihned věci, které zaberou jednu nebo dvě minutky!
Nikdo ještě nepřišel později jenom proto, že si ustlal postel nebo umyl jeden hrníček. Večer si dejte vyprat jednu dávku prádla a ráno ho pověste. Ani jedna z těchto činností není skutečně náročná na čas a během ní si můžete ještě i umýt zuby. Pokud vidíte něco, co Vás ruší a dá se to snadno udělat, nečekejte s tím na víkend, kdy už budete mít i tak velké množství povinností.
  1. Najednou dělejte pouze jednu věc!
Pokud děláte tu chybu, že se pustíte do úklidu a najednou začnete dělat tři věci najednou, jsou tyto řádky určeny právě Vám.

Snažte se udělat každou věc až do konce a nezačínejte s další, pokud neskončíte s tou první. Vymyslete si nějaký systém, podle kterého přejdete po jednotlivých místnostech a nepřestaňte, dokud není všechno hotové. Můžete tak ušetřit mnoho času a uvidíte, že se i méně unavíte.
  1. Když přijde nová věc, jedna stará musí jít pryč!
Nemůžete se rozloučit s nevyužitými předměty, které se dlouho nepoužívají? Máte pocit, že nemáte dostatek místa a nemáte kam uložit všechny věci, které jste si nahromadili? K tomu, aby byl doma pořádek, se vyplatí jednou za čas zkontrolovat, co všechno už nepotřebujete. Platí to zejména o oblečení a kosmetice. Je mnohem snadnější udržovat pořádek, pokud Vám ve skříni nevisí hromada šatů, které už dávno nenosíte nebo neobcházíte kosmetiku, která má prošlou záruční lhůtu.
  1. Nemusíte dělat všechno sami!
Pokud nebydlíte sami, není jenom Vaše odpovědnost, udržovat kolem sebe pořádek a čistotu. Do snadnějších činností můžete zapojit i děti. Pravdou je, že ze začátku to bude trvat déle, ale později se Vám to vrátí i s úroky.

Pokud máte pocit, že ani takto nemá úklid konce a navíc se blíží nějaká významná událost, zavolejte si profesionální pomoc, věřte mi, vyplatí se to.

K úklidu bez chemie naleznete rady a návody v jednom z mých příspěvků na blogu.

Pokud máte pouze 10 minut, než k Vám dorazí návštěva, pomohou Vám tyto bleskové triky.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit

Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více