Nektar života

nektar života

Med - rozmanitě využitelný přírodní poklad

Informací o medu není nikdy dost. Med je natolik bohatý na minerály a vitamíny, že ho lze nazývat nektarem života. Konzumuje se v přirozeném stavu – nepřevařujte a nevystavujte ho nadměrnému teplu - tak v něm zůstanou všechny užitečné látky, které podporují zdravý chod našeho organismu, jako jsou např. aminokyseliny a sacharidy. Med navozuje pocit pohody v chladném období. Působením tepla se však molekuly medu změní a nalepí se na sliznice, což může vést k problémům.
Když med smícháme s čajem, rovněž platí toto pravidlo: med používejme vždy bez zahřátí, takže pokud si chcete osladit šálek horkého nápoje, přimíchejte ho, dokud je nápoj teplý, ale nikoliv horký.  Nezapomínejme, že i med je cukr (ovocný a hroznový cukr). Je sice pravda, že med má vysoký obsah kalorií, ale je šetrný vůči játrům a pankreatu a nepodporuje ukládání tuku.

Vzpomeňte si na med, když budete čelit některým z těchto problémů:

Popálili jste se?

Na popálený povrch pokožky v tlustší vrstvě natřete med. Med chladí, poskytuje úlevu a urychluje hojení, protože bakterie nejsou schopné v medu přežít.

Nemůžete usnout?

Lžíce medu rozmíchaná ve sklenici vlažného mléka udělá zázraky, uklidní Vás!

Namísto rafinovaného cukru používejte všude med, protože rafinovaný cukr mimo to, že nastartuje organismus, zbavuje nervový systém vitamínů a navíc nemá žádnou nutriční hodnotu.

Pomočuje se Vaše dítě?

Lžička medu před spaním pomáhá zadržovat vodu v organismu a odstraňuje i pocit neklidu.

Máte ucpaný nos?

Lžíci medu rozpusťte v malé misce s teplou vodou a inhalujte přikrytí ručníkem. Je to velmi účinné!

Cítíte se vyčerpaní?

Věděli jste, že sportovci ve starověkém Řecku užívali med na zlepšení svojí kondice?

Před závody a na regeneraci i po závodech sáhli po medu. Můžete následovat jejich příklad, když jeden díl medu rozpustíte ve čtyřech dílech vody, roztok uschováte v chladničce a pijete po doušcích; podporujete tím svůj organismus.

Chcete mít zdravé vlasy?

I pro tento problém je nejlepším řešením med. Jeden díl medu smíchejte s jedním dílem olivového oleje, vetřete do vlasů a potom zabalte vlasy do teplého ručníku. Nechte chvilku působit a poté vlasy opláchněte. Tato vitamínová bomba dobře působí na pokožku hlavy a vlasy. Vaše vlasy budou lesklé a pružné!

Na zánět kloubů

Pomůže Vám následující kombinace: smíchejte jeden díl medu s jedním dílem jablečného octu, potom zřeďte vodou podle chuti. Nápoj zlepšuje trávení a pomáhá též zbavit se přebytečných kilogramů.

Bolest v krku?

Tento trik zná a používá řada lidí, ale stejně stojí za zmínku, protože lidé obvykle sahají po léčebných prostředcích z lékárny.

Jednu čajovou lžičku medu nechte rozpustit v ústech a nechte stéct dolů hrdlem. Med zmírňuje zánět.

Stres, napětí?

Med rozpuštěný ve vodě harmonizuje, má stabilizační účinek, správně nasměruje naši náladu. Jeden díl medu rozpusťte ve čtyřech dílech vody, vypijte po doušcích, hned bude svět o něco hezčí.

Chcete prodloužit trvanlivost pečiva?

Pokud při pečení používáte med namísto cukru, zůstane pečivo déle čerstvé. Jestliže se tak rozhodnete, snižte obsah tekutých látek v receptu o pětinu, přiměřeně vzhledem k množství přidaného medu.

Osteoporóza

Podle výsledků výzkumu jedna čajová lžička medu denně napomáhá vstřebávání vápníku, čímž předchází osteoporóze. Každý člověk nad 50 let by měl med konzumovat denně.

Migréna

Trpíte migrénou? Jednu polévkovou lžíci medu rozpusťte v polovině sklenice teplé vody. Pomalu po doušcích vypijte, jakmile pocítíte nástup migrény, v případě potřeby to zopakujte o 20 minut později.

Na zánět očí

Jeden díl medu rozpusťte v jednom dílu teplé vody. Jakmile vychladne, přikládejte na oči.

Dlouhověkost

Mezi včelaři se vyskytuje nejnižší počet onkologických a revmatických onemocnění ze všech profesí na celém světě. Zajímavé, že? Lidé dožívající se nejvyššího věku jsou pravidelnými konzumenty medu. To není náhoda!

Posílení imunitního systému

Každodenní konzumace jedné - dvou lžiček medu posiluje imunitní systém.

Sirup proti kašli z medu

Smíchejte 15 dkg medu, 5 dkg glycerinu a šťávu ze dvou citronů. Uzavřete do menších lahviček a používejte podle potřeby, příležitostně, formou kúr.

Péče o pokožku, čištění, masky

Potřebujete osvěžit svoji pleť? Na vyčištěnou pleť naneste med, nechte ho 15 minut působit, potom smyjte teplou vodou. Med povzbudí látkovou výměnu v pokožce, čímž absorbuje podkožní toxiny. Můžete ho použít i na jiné části těla, ale  ošetřujte jenom menší plochy pokožky, jelikož má silné detoxikační účinky.

Až půjdete příště na trh a natrefíte na stánek, kde prodávají med, vzpomeňte si, k čemu všemu je med dobrý. Každopádně je dobré mít doma alespoň sklenici medu, protože se jedná o mimořádně vzácný a mnohostranně využitelný produkt.

Diabetikům, pacientům s onemocněním štítné žlázy a dětem do jednoho roku je konzumace medu zakázaná, je důležité to dodržovat!

Na zdraví!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit

Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více