Masopust je tady, pojďme se bavit!
masopust je tady, pojďme se bavit!

Masopust je tady, pojďme se bavit!



Recept na masopustní koblihy jako dárek, od Mýdlové víly pro vás

Masopust mám ráda, protože tehdy začínám odpočítávat dny do příchodu jara. Nejsou pro mě důležité plesy a hlasité zábavy, ale spíše rozloučení se zimou, i přesto, že tato zima zatím nebyla až tak tuhá. Ale co je to masopust?

Masopust u nás začíná 6. ledna, po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy, tedy do začátku 40 denního půstu před velikonoční nedělí. Proto má toto období každý rok jinou délku.

Věděli jste?

Ve středověku věřili, že během těchto dnů – kdy jsou dny krátké a noci dlouhé – Slunce slábne, jeho síla se ztrácí a ožívají zlí duchové. Tato pověra probudila k životu masopust, tedy období zábav, plesů, hlasitých veselic, průvodu kostýmů a pálení čarodějnic. Lidé si mysleli, že tím zastraší zlé duchy a pomohou Slunci získat zpět svou sílu. Důvodem nošení strašidelných kostýmů bylo také odhánění zla, zimy a chladu.

Masopustní lahůdky

Toto období je bohaté i na hodování: plněné zelí, huspenina, vývar a mohla bych jmenovat dál. Jedna věc však v tomto období nesměla u stolu chybět. Jsou to koblihy. Vzhledem k tomu, že jsou z kynutého těsta, nepatří mezi zdravá jídla, ale můžete si je udělat i ve zdravé formě. Je třeba se vyhnout smažení ve velkém množství oleje, avšak koblihy jsou opravdové tehdy, když se pečou v oleji. Máte možnost volby, protože místo slunečnicového oleje můžete použít kokosový olej. A pokud se chcete smažení v oleji opravdu vyhnout, můžete masopustní koblihy upéct i v troubě. V tomto případě koblihy nebudou mít typický bledý proužek po svém obvodu, i chuť budou mít trochu jinou, pravdou však je, že budou opravdu mnohem zdravější. Místo hladké mouky použijte celozrnnou špaldovou mouku. Na chuti to moc nezmění, avšak obsah vlákniny je mnohem vyšší, proto je o stupeň zdravější než bílá mouka.

Příprava koblih má jedno velké tajemství. Místnost, kde je chcete péct, by neměla být chladná a nesmí v ní být průvan, protože to těstu nedělá dobře.

***Masopustní koblihy trochu jinak***

Co budete potřebovat?

 

  • 50 dkg celozrnné špaldové mouky
  • 4 dkg čerstvého droždí
  • 5 dl rýžového nebo mandlového mléka (může to být trochu více nebo méně, závisí to na tom, kolik mléka vsákne mouka)
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje + kokosový olej na smažení
  • špetku soli
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru Demerara

Jak je připravit?

Nejdříve prosejte mouku do velké mísy. Přidejte 2 polévkové lžíce kokosového oleje, cukr a špetku soli, potom rozdrobte droždí (není třeba ho před tím nabobtnat). Přidejte rýžové mléko, potom začněte hníst těsto. Hněťte tak dlouho, dokud těsto nebude pěkně nadýchané a neoddělí se od stěny mísy. Potom ho přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu. Během této doby těsto zdvojnásobí svůj objem. Vyklopte ho na pomoučený vál, neválejte ho, raději roztáhněte rukama přibližně na tloušťku prstu. Vykrajovačem na koblihy vykrojte koblihy, do jejich středu trochu vtlačte prst, do této jamky se může před jejich podáváním dostat chutný domácí džem.

Zahřejte kokosový olej, následně do něj vložte koblihy. Nevkládejte najednou mnoho koblih, protože zchladí olej a nevytvoří se světlý proužek. Usmaží se přibližně za 2-3 minuty, během pečení je jednou otočte. Tím vznikne na okraji typický světlý proužek. Podávejte je s meruňkovým nebo jahodovým džemem.



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více