
Levandule jako jídlo?
Co Vás napadne, pokud se řekne slovo „levandule“? Její příjemná, zklidňující vůně, krásné fialové květy a fialové levandulové lány Provensálska? Nebo zklidňující a uvolňující horká koupel, osvěžující peeling na nohy a vonné sáčky?
Možná se budete divit, ale tento výjimečný poklad přírody není pouze královnou koupelen a přírodní medicíny, ale může „zazářit“ i ve Vaší kuchyni.
Když se nad tím zamyslíte, není to tak překvapivé. Levandule jedinečným způsobem doplňuje chutě, dodá výjimečnou texturu a zvláštní zbarvení pokrmům a její vzácné esence se dostanou do jídel a nápojů.
Přidáním do jídla dodá základním chutím diskrétní, elegantní příchuť, vyzkoušejte ji i Vy!
Pokud se Vám nápad zalíbil, určitě se přesvědčte o tom, zda používáte skutečně čisté květy. Je to velmi důležité. Pokud si koupíte sušené květy v obchodě s bylinkami, pravděpodobně s nimi nebude žádný problém, ale opatrnosti není nikdy dost: vyberte si spolehlivého výrobce a po otevření obalu květy zkontrolujte a rozdrťte je, jestli nejsou plesnivé. Barva sušených květů je méně intenzivní, a proto jsou na zdobení vhodnější čerstvé květy. Pokud si květy sbíráte a sušíte sami, před použití ke kulinářským účelům je raději dvakrát spařte.
Zajímá Vás, co všechno z toho může vzejít?
Možná budete překvapeni, ale nejenom dezerty. Levandule se totiž mimořádně hodí k bílému drůbežímu masu. Co byste řekli například na pečené kuře s broskvovou omáčkou, do které přidáte trochu levandule?
Další superlehké levandulové tipy:
- Při pečení muffinů a brownies přidejte do těsta půl polévkové lžíce květů a určitě budete tuto lahodnou chuť jemně cítit
- Je dobrým výběrem i do meruňkového džemu: k jednomu kilogramu ovoce přidejte 1 kávovou lžičku květů
- Je výborná i na zdobení dortů, drobnými fialovými květy posypte zákusek a úspěch je zaručený!
A na závěr dárek v podobě receptu na levandulovou limonádu:
V první řadě si udělejte levandulový sirup: šálek vody, 3 polévkové lžíce stévie a jeden šálek čerstvé (nebo sušené) levandule přiveďte za stálého míchání k varu.
Nechte vychladnout, na několik hodin vložte do ledničky a potom si můžete připravit limonádu. Nemusíte udělat nic jiného, než do studené vody podle chuti přidat několik plátků čerstvého citronu, spoustu ledu a sirup je hotový. Zajímavé, že?
Co byste vyzkoušeli jako první?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!