Jaký je problém s avokádem?
jaký je problém s avokádem?

Jaký je problém s avokádem?



Určitě jste už slyšeli o tzv. "superfood" potravinách, které dostaly své jméno díky tomu, že jejich konzumace má mnoho pozitivních účinků na organismus, protože obsahují hodně výživných látek a vitaminů. Mezi takové lze zařadit i avokádo, jedno z nejoblíbenějších exotických druhů ovoce v současnosti. Kromě toho, že je velmi chutné, vyživuje tělo mnoha způsoby. Mnozí však i přesto odmítají jeho konzumaci. Proč je to tak? Posviťme si trochu na toto téma!

Zvýšená poptávka má své negativní stránky. Toto ovoce se pěstuje v subtropických a tropických oblastech, hlavně v Mexiku, ale také v Jižní Africe, Chile, Peru, Austrálii a Izraeli. Podívejme se, jaké problémy způsobuje nenasytná poptávka světa po avokádu!

V Mexiku se toto ovoce nazývá "zelené zlato", protože jeho pěstováním je možné dosáhnout velmi vysoký příjem. Jak si z toho můžeme domyslet bohužel i organizované zločinecké skupiny položily ruce na toto "podnikání", udržujíc obyvatelstvo ve strachu a enormním zvyšováním cen. Životní prostředí však také platí strašnou cenu: lesy se nelegálně těží na obrovských plochách, aby se uvolnilo místo pro rozsáhlé plantáže avokáda.

  • Druhou zemí, kde pěstování avokáda způsobuje velké trápení, je Chile. Avokádo je totiž mimořádně žíznivá rostlina: odhaduje se, že na vypěstování 1 kg avokáda je potřebných průměrně 1 000 litrů vody, avšak v závislosti na regionu někdy ještě víc. Vzhledem k tomu, že ovoce potřebuje i množství slunečního záření, pěstuje se v oblastech, kde je třeba umělé zavlažování.
  • To vše není problémem pouze na místní úrovni, protože když se podíváme na mapu, je zřejmé, jakou obrovskou cestu tyto plody překonají, než se dostanou k nám do Evropy. Kromě toho je všeobecně známé, že velká přepravní vzdálenost v chladírenských nákladních vozidlech představuje mimořádnou zátěž pro životní prostředí.
  • Protože se avokádo ve zralém stavu nemůže skladovat dlouho, sbírá se ještě nezralé a zrání probíhá v obrovských klimatizovaných skladech, které opět jenom spotřebují hodně energie.
  • Uměle dozrálé avokádo vydrží na regálech supermarketů pouze 1 - 2 dny, pak se vyhodí - zbytečně míjející tak množství energie a práce, která se do něj vložila.

Takže jaké je řešení? Ruce pryč od avokáda?

V Evropě máme k dispozici mnoho druhů místního, zdravého, sezónního ovoce a zeleniny a obecně můžeme říci, že na náš organismus mají nejlepší účinek právě tyto.

Chápu však, pokud občas v zájmu rozmanitosti někdy rádi konzumujete toto exotické ovoce kvůli jeho lahodné chuti a pozitivním účinkům. Jak to můžete udělat bez špatného svědomí?

  • Jenom v malém množství! V tomto případě obzvláště platí zásada "méně je někdy více". Není třeba mít ho na stole každý den, ale pouze při slavnostních příležitostech a konzumujte ho v malém množství, takže bude o to víc chutnat.
  • Dejte si pozor na původ! Nekupujte avokádo pocházející z Chile nebo Mexika! Pěstuje se také v jižním Španělsku a v Izraeli, odtud není cesta k nám, na náš stůl až tak vzdálená.
  • Podívejte se na štítek! Stejně jako u všech druhů exotických potravin, i zde se vyplatí hledat logo "fairtrade", které je pro vás zárukou, že při zakoupeném zboží je postaráno o etické pěstování a obchodování. Vyplatí se upřednostnit organické bio ovoce, protože tak chráníte před toxickými chemikáliemi nejenom svůj organismus, ale i oblast, kde se pěstuje a živočichy, které tam žijí.


Nejenom vyživuje, ale i zkrášluje!

Avokádo je oblíbené nejenom kvůli svým vynikajícím vnitřním účinkům: díky vysokému obsahu vody je vynikající pro hydrataci, výživu pokožky vitaminy a jeho antioxidanty působí proti stárnutí pokožky. Takto může dělat zázraky zejména v případě suché a namáhané pokožky.

Z avokáda si můžete připravit exotickou pleťovou masku: rozdrťte vidličkou dužinu z poloviny avokáda, a potom ji smíchejte s 1 lžící arganového oleje. Naneste na obličej, ale vděčná za ni bude i oblast krku a dekoltu. Nechte působit 15 minut, následně smyjte.

Pokud chcete udělat dobře svým suchým, rozštěpeným vlasům, můžete si z něj připravit zábal na vlasy popsaným způsobem, s arganovým olejem nebo dokonce kokosovým olejem - nebo chcete-li mít jistotu, přidejte obě složky! ? Můžete přidat byť dvojnásobné množství oleje, aby se zábal na vlasy snadněji nanášel. Omotejte si ručník kolem vlasů, nechte působit 15-20 minut a následně vlasy umyjte obvyklým způsobem!

Pokud byste však toto super ovoce raději snědli nebo jenom prostě nemáte čas, náš Luxusní elixír na obličej je skvělou volbou pro péči o pokožku kolem očí a obličej. Prokazatelně redukuje vrásky a napíná pokožku. A Manna Sprej na obnovu struktury vlasů, který si můžete nanést na vlasy před umytím stejně jako zábal, také výborně vyživuje, regeneruje a rozzáří vlasy.



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více