
7+1 potravin, které zpomalují stárnutí
Možná už jste slyšeli o tom, že nejenom kožní problémy, ale i proces stárnutí a s ním spojená onemocnění, jakými jsou vysoký krevní tlak, cukrovka nebo Alzheimerova nemoc způsobující poruchy paměti, souvisí s chronickými zánětlivými procesy.
Dlouhotrvající zánět je součástí přirozených samoléčivých procesů organismu a tato schopnost se s přibývajícím věkem zhoršuje. Stres, užívání alkoholu, konzumace cukru, rafinované potraviny, nedostatek spánku a pohybu a vlivy životního prostředí, to vše může vést k dlouhotrvajícím zánětlivým stavům, které urychlují proces tělesného a duševního stárnutí.
Co proti tomu můžeme udělat?
Kromě zdravého životního stylu, udržení fyzického a duševního zdraví a zdraví Vaší pokožky, můžete pro udržení mladistvého vzhledu udělat hodně i tím, že si pečlivě vyberete potraviny, které se dostanou na Váš talíř. Mimořádně cenné jsou potraviny s velkým množstvím vlákniny a antioxidantů.
Mnohé z nich předchází vzniku zánětů a mají preventivní účinky:
- Olivový olej: je pravděpodobně neznámější zdravou potravinou a to nejenom proto, že s ním můžete nahradit méně zdravé tuky. Díky extrémně velkému množství kyseliny olejové pomáhá udržet zdravé a pružné cévy. Navíc zkrášluje zevnitř a zvenku, a proto ho používáme i při výrobě některých Manna mýdel: je základní složkou Mýdla z extra panenského olivového oleje, ale můžete ho najít i v čisticích mýdlech Eben a White Satin, v mýdle Dolce Vita i v mýdle Vaše Manna 2016
- Káva: výsledky nedávno uskutečněného výzkumu potvrdily, že starší lidé, kteří vypijí několik šálků kávy denně, jsou ve srovnání s jejich vrstevníky mnohem zdravější a zánětlivé procesy se u nich vyskytují mnohem méně. Pokud máte rádi dobrou kávu, je to pro Vás skvělá zpráva!
- Některá koření: pěstování bylinek a koření je stále populárnější, nejenom pro svou chuť, ale i pro své léčivé účinky. Kurkuma, rozmarýn, oregano a levandule nám mohou nabídnout mnohem více, než svoji příjemnou vůni v kuchyni, jako esenciální olej nebo jako kosmetická přísada v koupelně.
- Kapustovitá zelenina: je na seznamu asi nejméně oblíbená: brokolice, kapusta, růžičková kapusta a květák jsou pro někoho z nás nepříjemnou vzpomínkou na dětství, ale stojí za to, najít si recepty, ve kterých hrají hlavní roli. Jsou prospěšné pro zdraví, a to nejenom díky velkému množství vlákniny. Jejich protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti pomáhají organismu v přirozené detoxikaci.
- Avokádo: přichází z dalekých zemí a není jednoduché odhadnout, kdy je zcela zralé, ale rozhodně stojí za to. V papírovém sáčku ve spíži nebo na chladném místě za několik dnů dozraje a můžete si ho vychutnat jako netradiční přísadu do sendvičů a salátů. Zároveň Vám pomůže udržet zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
- Cibuloviny: jejich esenciální oleje mají antibakteriální vlastnosti, a protože jsou jejich vlákniny těžko stravitelné, přispívají k správnému trávení a udržení střevní flóry.
- Citrusové plody: patří snad k neznámějším potravinám s obsahem antioxidantů. Nezapomeňte ani na příznivý účinek ranní vody s citronem, ale vězte i to, že sladší citrusové plody jsou nejzdravější tehdy, pokud je konzumujete čerstvě oloupané, po kouscích. Jejich čerstvost si můžete vychutnat i ve formě esenciálních olejů od Manny.☺
- Tmavá čokoláda: má zklidňující a protizánětlivé účinky, obsahuje velké množství antioxidantů a navíc má výbornou chuť. Čím obsahuje více kakaa, tím je zdravější a tím méně stačí k tomu, aby Vám po náročném dnu zlepšila náladu.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!