3 veganské pochoutky pro podzimní večery
3 veganské pochoutky pro podzimní večery

3 veganské pochoutky pro podzimní večery



S příchodem chladných podzimních večerů není nic lepšího, než se zachumlat do deky, přečíst si dobrou knížku nebo sledovat oblíbený seriál. Stane se, že v těchto chvílích přepadne člověka hlad a s ním i vnitřní boj. Víme totiž, že jíst pozdě večer není zdravé, hlavně ne tehdy, pokud chceme hubnout nebo si alespoň udržet hmotnost. Není však nutné hladovět, protože existují pochoutky, které můžete konzumovat bez výčitek svědomí!

 

Když je člověk vegan, větší pozornost vyžaduje i mlsání. V dnešní době se stále více lidí řídí touto životní filozofií, pro kterou se rozhodla i Manna. Má řadu výhod nejenom ze zdravotních důvodů, ale také z hlediska ochrany životního prostředí. Bílkoviny živočišného původu, tuk nebo zpracované maso představují pro naše zdraví velké množství rizik a mohou hrát roli při vzniku různých onemocnění. Kromě toho ani únosnost Země není nekonečná a pokud se zamyslíme nad tím, že téměř 30% pevniny Země se využívá na chov dobytka a pěstování krmiva, odhalí se rozměr tohoto problému. Člověk dnešní doby konzumuje mnohem více masa a bílkovin živočišného původu, než jak to umožňují zdroje Země nebo jak je to odůvodněno vlastními potřebami.

 

Veganským stravováním tedy prospíváme Zemi, ale i sobě. Pokud se nedokážete nebo ani nechcete vzdát potravin živočišného původu, ale jejich příjem snížíte, už i tím uděláte obrovský krok v zájmu ochrany svého zdraví a životního prostředí!

 

Mám pro vás tři lehké rostlinné pochoutky, které si můžete vychutnávat bez výčitek svědomí!

 

Podzimní ovocný salát

 

Podzim nabízí vitamínové bomby přímo na podnose, jenom musíme natáhnout ruce, dokud je máme na dosah. Velmi chutnou, rychlou a jednoduchou pochoutku si můžete připravit ze sladkých pokladů podzimu.

 

Základem je domácí podzimní ovoce: jablka, hrušky, hrozny, broskve, švestky. Volitelně si ho můžete obohatit o banány, datle nebo granátové jablko. Ovoce nakrájejte na malé kostičky (hrozny samozřejmě pouze obereme ze stopky), kousky zamíchejte. Pokud chcete, přidejte několik kapek stévie nebo agáve sirupu. Vrch salátu můžete posypat trochou skořice.

 

Banánovo-čokoládový chia puding

 

Přísady:

  • 4 čajové lžičky chia semínek
  • 2 banány
  • 2 jablka
  • 2 dl rostlinného mléka
  • 1 kávová lžička kakaa
  • 1 vanilkový lusk

 

Chia semínka namočte v mléce, potom je dejte na 6 hodin do chladničky, ještě lépe je na celou noc. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky, banány na kolečka a tyčovým mixérem je rozmixujte na kaši. Ovocné pyré, kakao a dužinu vanilkového lusku přidejte k namočeným chia semínkům. Dobře promíchejte. Můžete dochutit strouhaným kokosem nebo i stévii. Vraťte do chladničky ještě alespoň na 2 hodiny, občas promíchejte.

 

Veganská domácí müsli tyčinka

 

Přísady:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek semínek: muškátový oříšek, slunečnicová semínka, kešu oříšky, sezamová semínka, lněná semínka, ořechy, mandle
  • 0,5 šálku sušeného ovoce: švestky, meruňky, borůvky, rozinky
  • 1 dl rostlinného mléka
  • 1 čajová lžička agáve sirupu
  • Na ochucení vanilka, skořice

 

Přísady dobře zamíchejte a vytvořte hustou hmotu. "Těsto" rozválejte na plech vyložený papírem na pečení, ať je hrubé přibližně 1 centimetr. Troubu předehřejte na 160 stupňů, hmotu pečte přibližně 20-25 minut. Když vychladne, můžete krájet. Tuto pochoutku si můžete s sebou vzít i přes den, výborně zažene hlad.

 

Přeji vám příjemné podzimní zachumlání do deky! ?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více