Zůstává Zemi pouze několik let?
zůstává zemi pouze několik let?

Zůstává Zemi pouze několik let?



O globálním oteplování se dozvídáme stále více alarmujících zpráv a stává se proto stále naléhavějším cílem, abychom proti němu něco udělali. Věřím, že se to může podařit pouze společnými silami!


Určitě jste si všimli, že jsme na území celé planety mohli v poslední době vidět mnoho nepříznivých znaků: za poslední dvě desetiletí se kriticky zvýšila hladina moří a v posledních třech letech byly zaznamenány nejteplejší dny a velmi časté jsou i přírodní katastrofy.


To, že v pozadí těchto změn stojí globální oteplování, jsme tušili, ale na to, jak je situace vážná, upozornila nejnovější studie vesmírné agentury NASA. Se zděšením jsem se dočetla o tom, že povrch Země byl od roku 1880 nejteplejší v roce 2016 a 2017 byl druhým nejteplejším rokem. Rozsah globálního oteplování dokazuje i skutečnost, že v posledních třech letech byla celosvětová roční průměrná teplota nepřetržitě vyšší o více než 1 stupeň Celsia. Dokážeme si představit, k jaké katastrofě to může vést, a pokud bude tento trend pokračovat i nadále…


Před ekologickou hrozbou zároveň varovali i vědci, kdy byl v létě roku 2017 zveřejněn otevřený dopis expertů OSN z oblasti klimatologie, ve kterém upozorňovali na to, že pokud se nám nepodaří v nadcházejících letech výrazně snížit emise skleníkových plynů, existuje velká pravděpodobnost, že do roku 2020 dojde na naší planetě k nezvratným klimatickým změnám. Vědci od té doby žádají vlády, podniky, vědce a všechny občany, aby se zabývali problematikou emisí skleníkových plynů.
Není těžké předpovídat, že časté záplavy neustály hladiny moře a jiné nepředvídatelné změny počasí mohou zcela zničit například zemědělství a kromě toho mohou mít významný vliv i na život na pobřeží a tím i na osud většiny lidí.


Otázkou zůstává, co proti tomu můžeme udělat? Velmi mnoho. “Ty sám buď změnou, kterou toužíš ve světě uvidět!” - řekl Gándhí a naznačil, že každou změnu musíme začít sami a nemůžeme čekat, aby první krok udělali jiní.


Pokud můžete, vyberte si obnovitelné zdroje energie, solární panely a hodně můžete udělat i tím, že budete používat elektromobil nebo selektivně sbírat odpad. V dopravě buďte uvědomělí: využívejte hromadnou dopravu, jedním autem ať vás jezdí vícero, a pokud to počasí dovolí, jeďte na kole!

Pokud chcete získat inspiraci pro ochranu životního prostředí, pusťte si film držitele Oscara a ekologického aktivisty Leonarda DiCapria “Před potopou”, (Before the Flood), ve kterém americký cestovatel Leo hledá odpovědi na to, jak může společnost zachránit jednotlivé druhy, ekosystémy a domorodé společenství na pokrají vyhynutí.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více