Téměř každý z mých známých vloží množství energie na to, aby se stravoval zdravěji a aby se na rodinný stůl dostalo co nejvíce přírodních “skutečných” potravin. Přesto málo kdo z nich dokáže odolat pokušení umělých příchutí.
Určitě jste si i Vy všimli, že pokud vynecháte během dne některé jídlo nebo jste měli málo spánku, jste ve stresu nebo velmi unavení, nepřekonatelně Vás přitahují nezdravá jídla: solené, slazené, rafinované potraviny, které obsahují množství tuku a kalorií, dezerty a jiné lahůdky.
Přemýšleli jste už o tom, proč je to tak?
Nedávno se ukázalo, že to není způsobeno pouze tím, že se Váš organismus potřebuje co nejdříve dostat k energii, kdy se v případě hladu, únavy a stresu zdají být právě nejlepším výběrem rychle vstřebávající sacharidy. To bychom byli schopni i překonat. Existuje však i vážnější důvod, který má kořeny v dávné minulosti, proč nám častokrát chutnají více potraviny plné umělých příchutí a prostředků na zvýraznění chuti, než pravé, skutečné pokrmy.
Klíčem k tajemství je to, že jsme miliony let naprogramovaní tak, abychom chutnějším a lákavějším potravinám podvědomě přidávali vyšší obsah živin a vitaminů, než jejich společníkům s méně výraznou chutí nebo barvou.
I proto je velkým problémem, že potravinářský průmysl má zájem produkovat na první pohled krásné a zdravé potraviny, které na pultech prodejen vydrží dlouhou dobu. Možná jste už četli o tom, že nejenom my cítíme, že dnešní rajčata jsou méně chutná, jako ty z našeho dětství. Mají skutečně méně rajčatovou chuť, jsou stále větší, dají se déle skladovat a na pultech obchodů jsou pro lidské oči mnohem lákavější. To v současnosti představuje tak velký problém, že na tom, aby se mohli opět pěstovat, prodávat a konzumovat rajčata skutečné chuti, pracují už i vědci.
Co proti tomu můžete udělat a jak odolat pokušení?
Především konzumujte co nejméně potravin a nápojů, které obsahují umělé příchutě. Vaše strava, kterou jste až dosud považovali za fádní a bez chuti, bude mnohem zajímavější, pokud ochutnáte více pravých chutí, než tomu bylo až do této chvíle. Takto můžete hodně udělat pro své tělesné a duševní zdraví a pro svoji pokožku, protože potraviny, které obsahují více vlákniny a méně cukru, pomáhají látkové výměně a k obnovení zdravé střevní flóry. Vyplatí se být vytrvalý a odměna Vás nemine!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!