Všechno o lepku!
všechno o lepku!

Všechno o lepku!



Mnozí považují tuto dietu za módní výstřelek, ve skutečnosti však každý 100 člověk trpí zvýšenou citlivostí na lepek, ale vím i o těch, kteří vyloučili ze svého jídelníčku obiloviny proto, aby odstranili některé nepříjemné příznaky a aby byli ještě svěžejší a plní energie!

Ještě před deseti lety to byl neznámý pojem a dnes už vědí i ti, kteří netrpí tímto onemocněním, co je přecitlivělost na lepek. Podívejme se, co tento pojem znamená.

Gluten - lepek - je jednou ze složek obilovin, která se v poměru padesát ku padesáti dělí na dvě části: glutenin a gliadin. Přecitlivělost na lepek nebo gluten - lékařským názvem - celiakie - je přecitlivělost na bílkovinu gliadin, jednu ze složek pšenice, žita, ovsa a ječmene.

Celiakii právem nazývají „tichým zabijákem“, protože lepek bezbolestně, téměř neviditelně ničí náš organismus. Může způsobit vážné poškození sliznice tenkého střeva, a protože se střevní klky, které zajišťují vstřebávání živin, nacházejí v této části střevního systému, potravou přijaté živiny se nemohou dostatečně uplatnit.

Zjišťovala jsem i příznaky, kterých je neskutečně mnoho a někdy je opravdu těžké si jich všimnout. Pokud máte opakované infekce a jedno onemocnění následuje druhé, potom byste měli začít něco tušit. Stejně tak i tehdy, pokud se u Vás často objevuje nadýmání nebo Vás trápí nadměrné vypadávání vlasů nebo poruchy koncentrace. Je jedna důležitá věc, o které byste měli vědět: dříve, než se dáte na bezlepkovou stravu, určitě se dejte vyšetřit, protože pokud to uděláte pouze během diety, výsledky nebudou reálné a nikdy se nedozvíte, jestli celiakii máte nebo ne.

Tolik špatných zpráv by mohlo i stačit, protože bezlepková dieta má nepochybně i velké množství výhod! Dodržováním diety je možné žít zdravý, plnohodnotný život bez příznaků, dokonce zdravější, než jaký žije většina z nás, protože vyloučením lepku získáme základy životosprávy, pomocí které se můžeme vydat na cestu za dokonalou látkovou výměnou a hubnutím! Nebuďte překvapeni, pokud po vynechání obilovin budete mít více energie, budete svěží a budete mít lepší náladu!

Jste zvědaví, z čeho je tato dieta složena? Je třeba se zdaleka vyhnout bílému chlebu, moučníkům, müsli, smaženým pokrmům, omáčkám a polévkám se zásmažkou, ale i všem alkoholickým nápojům, které jsou vyrobeny z kvašených zrn. Co můžete konzumovat, když ne toto? Velké množství ovoce, zeleniny, kukuřici, rýži a také bezlepkové obiloviny, jako jsou pohanka a proso. Jejich výhodou je, že mají nízkou kalorickou hodnotu a naopak vysoký obsah živin.

Nemusíte se vzdávat ani pochoutek. Vyzkoušejte tento lahodný recept!

Kakaoví šneci bez lepku

Přísady:
1 balíček 250 g bezlepkového lístkového těsta
podle chuti sladidlo (1 polévková lžíce březového cukru nebo kapka Stevie)
6 polévkových lžic holandského kakaa olej na potření

Příprava:
Kakao smíchejme se sladidlem.
Lístkové těsto rozválíme a potřeme tenkou vrstvou oleje.
Rovnoměrně posypeme kakaovou směsí.
Těsto svineme, nakrájíme, uložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme tenkou vrstvou oleje.
Pečeme na 180°C přibližně 15 - 25 minut.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více