Procenta a synergie. Kosmetické přípravky s vysokým obsahem účinných látek, 2. část
procenta a synergie. kosmetické přípravky s vysokým obsahem účinných látek, 2. část

Procenta a synergie. Kosmetické přípravky s vysokým obsahem účinných látek, 2. část



Ve druhé části naší série ještě důkladněji prozkoumáme používání kosmetických přípravků s vysokým obsahem účinných látek a zjistíme, co se ukrývá za procentuální hodnotou účinných látek a synergií.

Jak byste měli používat přírodní kosmetické přípravky (například jako Manna PRO séra a water creamy), které dané účinné látky obsahují „větší“ množství? A co vůbec znamená větší množství? Nyní dostanete odpovědi i na tyto otázky.

Základní pravidlo: neuspěchejte zavedení nového krému

V minulosti jsme se již dotkli toho, že každá kosmetická účinná látka může způsobit překvapení. Nezávisí to však na tom, v jaké procentuální míře obsahuje krém složky. Pokud dáte pozor na návod k použití a kosmetické přípravky budete používat v závislosti na typu a stavu své pokožky, s velkou šancí se vyhnete tomu, aby pokožka reagovala podrážděním.

V této souvislosti jsem se s vámi podělila i o 3 důležité rady, vyplatí se připomenout si je:

🌸 Pokud máte citlivou pokožku, nevynechejte test pokožky.

🌸 Nespěchejte s účinkem, krém zaveďte postupně a pomalu, hlavně když to odůvodňuje účinná látka. Mezi takové Manna přírodní kosmetické přípravky patří water creamy s obsahem AHA-ovocných kyselin nebo s obsahem retinalu.

🌸 Nekombinujte účinné látky, které do sebe zcela nezapadají. Takovou dvojicí jsou kvůli peelingovému účinku již zmiňované AHA-ovocné kyseliny a retinal.

Při výběru pomohou i procentuální hodnoty

Co znamená například v názvu Manna PRO NMF+ANTIOXIDANT+10% AZELAIC ACID SERUM 10%? Tato hodnota znamená, že Manna obsahuje 10% nejdůležitější účinné látky, kyseliny azelaové. Jinak řečeno: procentuální koncentrace kosmetické účinné látky kyseliny azelaové v tomto séru je 10%.

To, že toto je hlavní účinnou látkou séra, můžete tušit i z toho, že jsme ji zdůraznili i v názvu Manny. Ale můžete to zjistit i tak, že při prozkoumání seznamu účinných látek dostala kyselina azelaová v séru hlavní roli (INCI).

Zde figuruje účinná látka na třetím místě:

INCI: Aqua, Glycerin, Azelaic Acid, Propanediol, Sophora Flavescens Root Extract, Psoralea Corylifolia Fruit Extract, Platycarya Strobilacea Extract, Sucrose Stearate, Sodium Levulinate Potassium Sorbate, Xanthan Gum, Sodium Phytate

SLOŽENÍ: Voda, Glycerin, Kyselina azelaová, Propylénglykol, Extrakt z kořene jerlínu žlutavého, Extrakt z rostliny psoralea corylifolia, Extrakt z platykaryje šišticovitá, Stearát sacharózy, Levulinát sodný, Sorbát draselný, Xanthanová guma, Fytát sodný

Dobré je však vědět, že v seznamu INCI (International Nomenclature of Cosmetics Ingredients) se pořadí vztahuje na množství účinných látek. Seznam INCI postupuje od největšího množství účinné látky z objemu produktu po nejnižší hodnotu, ale není to procentuální vyjádření. Podle tohoto je v tomto produktu kyselina azelaová po vodě a glycerinu třetí složkou v největším množství.

Procentuální hodnota bývá zpravidla zvlášť vyznačena také v názvu krému u těch složek, které jsou rozhodující z hlediska účinnosti přírodního kosmetického přípravku. Když je předpoklad, že aplikace účinné látky vyžaduje opatrnost. Přesně tak je to i u těchto sér.

Procentuální hodnota pomáhá i při tom, abyste věděli: máte co do činění s přírodním kosmetickým přípravkem s vysokým obsahem účinných látek. Toto však může platit i na daný krém, i když to v této formě není zdůrazněno. Tehdy může název kosmetického přípravku, jeho popis a seznam složek velmi pomoci v tom, abyste mohli posoudit, že může mít na vaši pokožku intenzivnější účinek. (A tímto jsme se i vrátili tam, že u citlivých osob může podráždění a nadměrnou stimulaci způsobit kterákoliv účinná látka, proto se doporučuje provedení testu citlivosti a postupnost.)

Synergie účinných látek, společný účinek

Slovo synergie řeckého původu, které znamená 'spolupráci, 'společný účinek' naznačuje, že krém obsahuje více, kombinovaných účinných látek, a že jejich společný účinek je lepší, než by se toho dalo dosáhnout samostatně. Avšak v přírodních kosmetických přípravcích, u kterých hovoříme o synergii účinných látek, se uplatňuje kombinovaný účinek více účinných látek.

I mezi Mannami najdeme takové příklady, nemusíme chodit, daleko, můžeme zůstat u séra s kyselinou azelaovou:

🌸 Hlavní účinnou látkou séra je kyselina azelaová (její koncentrace je 10%), která je nemilosrdná k příčinám vzniku akné, vyrážek a černých teček.

🌸 Kromě kyseliny azelaové se v této Manně nacházejí další tři přírodní komponenty: Extrakt z kořene jerlínu žlutavého, Extrakt z rostliny psoralea corylifolia, Extrakt z platykaryje šišticovitá

Výsledkem společného účinku účinných látek je, že sérum zabraňuje vzniku akné, je účinné proti ucpaným pórům, snižuje počet vyrážek a černých teček*.

*Na základě uživatelských testů výzkumu prováděného nezávislou, laboratoří pod dohledem dermatologa

Musíme konstatovat, že jakákoliv synergie se může realizovat pouze tehdy, když bere kosmetický přípravek ohled i na hodnotu pH vaší pokožky. Manna přírodní kosmetické přípravky jsme vysnili právě s tím úmyslem, abyste měli alternativu místo syntetických produktů cizím k pokožce. Je samozřejmé, že dbáme na to, aby byla hodnota pH v Mannách pro pokožku optimální.

Jak se orientovat mezi kosmetickými přípravky s vysokým obsahem účinných látek?

🌸 Procentuálně vyjádřená hodnota před názvem dané účinné látky označuje její koncentraci. Většinou je to hlavní účinná látka, ale to může naznačovat i název krému.

🌸 Synergie účinných látek (a pomocných látek) může za to, že daný přírodní kosmetický přípravek splňuje slibovaný účinek.

🌸 Ať je řeč o jakékoliv účinné látce, nadměrné stimulaci své pokožky se můžete vyhnout tak, že provedete test citlivosti, do svého rituálu péče o pleť ho zavedete krok po kroku a budete se řídit návodem k použití.



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více