Palmový olej neohrožuje pouze život orangutanů
palmový olej neohrožuje pouze život orangutanů

Palmový olej neohrožuje pouze život orangutanů



Možná se Vám zdá, že indonéské deštné pralesy jsou neskutečně daleko a že ničení lesů v těchto oblastech a likvidace životního prostoru zvířat a rostlin nemá vliv na náš život. To však není pravda: ničení lesů a vznik velkých požárů na jejich místě má vliv na celou planetu, a proto i na náš život. Oxid uhličitý, který se dostává do ovzduší, přispívá ke globálním klimatickým změnám. Nemusím ani hovořit, že léta jsou každým rokem teplejší a extrémní povětrnostní jevy jsou stále častější.


Už jsem Vám psala o tom, proč při výrobě Manny nepoužíváme palmový olej: pro nás je nepřijatelné vše, co souvisí s produkcí palmového oleje z nekontrolovaných zdrojů. (LINK: https://mannamydlo.cz/20-faktu-ktere-musite-vedet-o-palmovem-oleji

Je však i další věc, kvůli které odmítáme používání tohoto levného rostlinného tuku, který se nachází přibližně v polovině všech produktů na pultech obchodů. V potravinách, kosmetických přípravcích, čisticích přípravcích a v přípravcích pro osobní hygienu. Tato látka se nachází všude, v různé podobě a ohrožuje už i životy zvířat v Evropě.

Hrudky palmového oleje na plážích

Možná už jste slyšeli, že na jihozápadním pobřeží Anglie v blízkosti města Cornwall, vyplavuje moře na břeh hrudky palmového oleje různé velikosti. Šedo bílé hrudky znamenají život ohrožující nebezpečí pro psy, které se tam venčí, protože po spolknutí mohou být i smrtelné. Proto se na několika částech pláže umístily varovné cedule pro majitele psů, aby je na toto nebezpečí upozornily.

Jak se tam dostaly?

Každý rok se do Evropy tankery dopraví několik tun palmového oleje, aby se zde zpracoval. Palmový olej naleznete od čokolády začínaje v sušenkách, chipsech, v pracích prášcích, krémech na obličej a ještě i ve většině přírodních kosmetických přípravků rostlinného původu. Bohužel, ze společností, které používají při výrobě palmový olej, pouze část může prokázat, že jejich suroviny pocházejí z udržitelného zemědělství.
Hrudky palmového oleje, které se objevily na pobřeží Anglie, se podle některých zpráv z novin dostaly do moře při čištění tankerů, odkud je voda vyplavila na břeh poprvé v roce 2012. Palmový olej je jedlý a pro lidský organismus není nebezpečný. Avšak hrudky velikosti mužské pěsti nebo fotbalového míče, které jsou smíchány s chemikáliemi a kdoví s čím ještě, jsou pro zvířata a obzvláště pro psy nebezpečné a mohou se změnit na smrtící jed.
Po prvním případu, který si vyžádal život psa, se rychle rozšířila zpráva a mnohých přesvědčila o tom, že nadměrné používání palmového oleje není ani pro nás ničím vzdáleným, co má vliv pouze na obyvatelstvo vzdálených zemí, ale že se tento problém týká i nás a to dokonce celkem zblízka.
Pevně věřím, že se mi i Vás podařilo přesvědčit o tom, že pokud je to jenom trochu možné, vyhýbejte se používání produktů, které obsahují palmový olej a deriváty palmového oleje.


ZDROJ:
http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2017/06/will_we_fight_pollution_when_it_comes_for_our_pets.html
https://www.cornwall.gov.uk/leisure-and-culture/beaches-in-cornwall/palm-oil-on-beaches/

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více