Koření, které milujete nebo nenávidíte
Jedno z nejdávněji používaných koření má mýdlovou chuť?
Zelené koření, které se používá ve všech receptech, pocházející z oblasti Středozemního moře, koriandr, je i u nás k dostání na stále více místech. Tato rostlina celým jménem koriandr setý, má listy, které jsou podobné listům petržele a patří do čeledi miříkovitých. Pro svoji výraznou chuť a velký obsah vitaminu C je vhodný na dochucení polévek a salátů, ale často je používán i na ochucení alkoholických míchaných nápojů, tedy pokud není někomu proti chuti.Koriandr je rostlina, na kterou jsou různé názory: má velký počet příznivců, ale i stejný počet odpůrců, kteří ji navždy vyřadili ze svého talíře. Proč? Protože podle nich znamená dát si koriandr do úst, je jako dát si do úst mýdlo.
Vědci zjistili, že značná část populace, téměř 10 - 15 %, má na odpor proti koriandru genetický důvod. Tito lidé disponují genetickou kombinací, kvůli které jejich mozek ztotožňuje vůni esenciálních olejů koriandru se sloučeninami aldehydů. Proto mají pocit, že rostlina má chuť mýdla.
Pokud patříte mezi šťastnou většinu, kterou neklamou smysly, je tento recept na osvěžující salát právě pro Vás:
- 6 ks cherry rajčat nakrájených na čtvrtky
- 1 ks středně velké okurky nakrájené na kostičky
- 1 ks na drobno nakrájené červené cibule
- 6 polévkových lžic nakrájených lístků koriandru
Zeleninu můžete nakrájet dopředu, ale koriandr přidejte až těsně před podáváním.
Pokud chcete, můžete vynechat okurky nebo salát přichutit ještě limetkou, olivovým olejem a pepřem, ale tato letní pochoutka je dokonalá i bez nich.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit