Kolik základních chutí znáte?
Zjistilo se, že pro získání titulu šesté základní chutě čekají v řadě i další kandidáti. Tím je například i vápník, dokonce ještě i ve vodě se s velkým překvapením může zjistit, že má vlastní, výjimečnou chuť, která se od všeho odlišuje.
Nicméně nejsilnějším adeptem může být aroma, které je odpovědné za chuť těstovin. Právě kvůli této chuti je těžké vyloučit z jídelníčku těstoviny, protože nasládlá chuť obilovin se v této formě nenachází v ničem jiném a z tohoto důvodu může někomu chybět, pokud nekonzumuje chléb a těstoviny.
Předtím se mezi odborníky na výživu předpokládalo, že obiloviny jsou bez chuti. Dnes už však víme, že jeden enzym, který se nachází ve slinách, pomáhá přeměnit zbytky obilovin na specifické druhy cukru. Jejich chuť poskytuje rýži a jiným obilovinám a těstovinám jejich nenapodobitelnou, mírně nasládlou příchuť. Navíc některé výzkumy potvrzují, že stejně tak jako vnímání až dosud známých základních chutí, je za vnímání chutí obilovin odpovědná určitá část jazyku.
Dokázali byste se vzdát těstovin?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit