Hvězda podzimu v kuchyni: chia semínka
hvězda podzimu v kuchyni: chia semínka

Hvězda podzimu v kuchyni: chia semínka



Fantastická semínka známá i jako aztécká šalvěj, jejichž konzumací můžete podpořit nejenom své zdraví, ale i osvěžit svůj jídelníček. Význam chia je „síla”. Podívejme se, jak můžete použít tento trendový a silně blahodárný zázrak!

Chia semínka byla dlouho zapomenutá a v posledních letech se opět dostala do středu pozornosti, ne náhodou. Díky neutrální chuti a úžasným vlastnostem jsou ideální k tomu, aby okouzlila i ten nejjednodušší recept. Drobná šedo - černá semínka jsou plná živin, pro organismus nezbytných omega 3 mastných kyselin, vlákniny a bílkovin, a proto zajišťují čistý zdroj energie. Významný je i jejich obsah vitaminů a minerálů, jsou plná hořčíku, zinku a draslíku, ale pokud budete chia semínka konzumovat pravidelně, nejvíce vám bude vděčný váš trávicí trakt. Chia semínka zlepšují vaše trávení a jsou schopna rozpouštět nahromaděné usazeniny ve střevech. Jejich tajemstvím je, že po styku s vodou vylučují želatinovou látku, která se silně přilepí k semínkům a je schopna vázat velké množství vody. Pokud si připravíte recept, ve kterém mají semínka čas nasáknout vlhkostí, potom tato želatinová látka skvěle podpoří vaše trávení, ale dobré je i to, pokud je budete konzumovat v suché formě, potom však dejte pozor na to, abyste pili dostatečné množství tekutin.

Mezi prospěšné účinky chia semínek patří i to, že vlivem vlhkosti nabobtnají a vážou vodu, čím rychle způsobí pocit nasycení, a proto jsou ideální i během hubnutí.

Možnosti použití jsou nekonečné: můžete je přidat do ovocného koktejlu, do čerstvých salátů, můžete je smíchat s rostlinnými jogurty, ale jsou dokonalá i tak, pokud si je přidáte do svého ranního čaje. Jedním z nejvzrušujících způsobů však je, pokud si z nich připravíte pudink. Zde je můj oblíbený recept:

Přísady:
  • 2 šálky mandlového nebo kokosového mléka
  • 0,5 šálku chia semínek
  • 3 polévkové lžíce kvalitního holandského kakaa
  • dužina z jednoho vanilkového lusku
  • 1 kávová lžička stévie nebo třtinového cukru podle chuti
  • 1 kávová lžička skořice

Přísady vložíme do misky a pomocí kuchyňského robotu mícháme, dokud nezískáme hladkou hmotu. Potom už nezůstává nic jiného, než pudink nechat odležet v ledničce minimálně půl hodiny nebo třeba i mnohem déle. Za tuto dobu chia semínka nabobtnají a dezert získá příjemnou, pudinkovou konzistenci. Při podávání můžete být kreativní, k čokoládově - vanilkové chuti se hodí téměř všechno: na tenké plátky nakrájený banán, strouhaná čokoláda, ale nahoru můžete dát třeba i pistácie nebo bobulové ovoce.

Chia semínka dokážou absorbovat třeba až desetinásobek své hmotnosti, takže tvoří gel, a právě proto jsou ideální, pokud chcete připravit rychlý „džem“ bez vaření. Nemusíte udělat nic jiného, než rozmixovat šálek ovoce, přidat své oblíbené sladidlo, malý pohár chia semínek a stejné množství nebo podle toho, jak je ovoce šťavnaté, trochu méně vody. Nechte odpočinout v ledničce jeden den a rychlý, superzdravý džem je hotový.

Rozmixujte šálek ovoce s přírodním sladidlem, přidejte půl šálku chia semínek a půl šálku vody (k velmi šťavnatému ovoci méně vody). Promíchejte a nechte jeden den odstát v ledničce.

Za bohaté živiny chia semínek se odvděčí i vaše pokožka: rozmixujte jednu kávovou lžičku chia semínek, a potom je smíchejte s jednou polévkovou lžící Manna 100% čisté květinové vody. Pokud chcete účinek ještě zvýšit, potom přidejte i několik kapek Manna arganového oleje. Úžasnou, zkrášlující směs na obličej nechte působit 20-30 minut, a potom opláchněte.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

  • skvělé podzimní destinace - blog

    Skvělé podzimní destinace

    Podzim je jedním z mých nejoblíbenějších ročních období, příroda září barvami duhy, počasí je příjemně chladné, ale ještě není studené a čekají na nás tisíce aktivit.

    Prohlédnout
  • pusťte! - blog

    Pusťte!

    Tím, že „pustíte”, budete očištěni od všeho, co vás stahuje a žene do negativity, abyste mohli být konečně svobodní a šťastní!

    Prohlédnout
  • takto si vyrobte domácí veganskou svíčku! - blog

    Takto si vyrobte domácí veganskou svíčku!

    Podzimní večery, klidná odpoledne nebo ospalá rána nejsou o nic lepší, než se doma na pohovce zachumlat s lahodným teplým nápojem a vaší oblíbenou Mannou.

    Prohlédnout

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více