Je jenom málo lidí, kteří o tom ještě neslyšeli, a přece jenom málokdo ví, co zkratka GMO znamená. Není to nic dobrého. Je to i proto, že GMO označuje geneticky modifikované potraviny, které jsou bohužel mimořádně škodlivé pro organismus. Ukážeme vám, co o tom musíte vědět a jak se tomu vyhnout!
V první řadě si udělejme jasno v tom, co znamená genetická modifikace. Do živého materiálu organismů se vloží živý materiál jiných organismů, tedy cizí DNA. Proč? Aby se mohli na polích provádět důkladná vyplenění plevele bez agresivních chemikálií bez toho, aby se poškodily užitkové rostliny. Takto vestavěné DNA udělá zemědělské plodiny odolnějšími vůči různému hmyzu, a proto narostou do větších výšek, riziko jejich poškození se sníží a přinesou producentům větší výnosy.
Problém je v tom, že v případě postřikovaného jablka je z něj postřik možné smýt, a na geneticky modifikovaných rostlinách cizí genetická látka zůstane a tu potom zkonzumujeme. Názory vědců o vlivu geneticky modifikovaných potravin na lidský organismus se různí, jisté však je, že v souvislosti s tímto tématem vzniká velké množství zdravotních a etických otázek, na které ještě nebyly dány žádné jednoznačné a uklidňující odpovědi.
Zejména u kukuřice, řepky a sóji si musíte dávat pozor na to, že jde o jejich geneticky modifikovanou verzi, protože právě tyto rostliny jsou na celém světě nejvíce a nejčastěji geneticky modifikovány. Možná si nyní myslíte, že tyto potraviny nekonzumujete tak často, pravdou však je, že je obsahuje velké množství zpracovaných potravin. Kromě jiného mražené, obalované polotovary, polévky v prášku, zákusky, masné výrobky, a dokonce i čokoláda. Ve jmenování bych mohla ještě dlouho pokračovat. V těchto potravinách s velkou pravděpodobností nalezneme zbytky sóji, kukuřice nebo řepky, samozřejmě v malém množství, ale není těžké si představit, že za několik let dokážou jimi způsobené případné negativní vlivy ve značné míře svůj účinek vyvinout.
Světová obchodní pravidla o exportu a importu geneticky modifikovaných potravin se velmi rychle mění, a proto je dost možné, že se až později dozvíte o tom, jestli se na pultech obchodů nacházejí i geneticky modifikované potraviny. Jak se těmto potravinám vyhnout? Vyberte si takové, které prošly co nejmenším zpracováním, tedy čerstvé. Podle možnosti sezónní a bio potraviny, které nepřišly do kontaktu s velkým množstvím chemikálií. Doporučuji, abyste chodili na trh k prvovýrobci, kterého znáte, kterému důvěřujete a u kterého si můžete být jisti, že původ zboží je důvěryhodný. U těchto produktů, kde to není možné, si vždy přečtěte seznam složek, a pokud si nejste zcela jistí, podívejte se a vyhledejte si, co některé složky znamenají.
Zdravá strava však není nic platná, pokud si zároveň nanesete na pleť velké množství syntetických látek, které se odtud po vstřebání dostanou do vašeho organismu. Pro přírodní péči o pleť doporučuji produkty na paletě Manny, které jsou vyrobeny z přírodních složek a které jsou zaručeně bez chemikálií. Pokud chcete začít podzim skutečnou přírodní lahůdkou, potom vás chci upozornit na Lufový tělový peeling od Manny, který vám najednou přinese hedvábnou a osvěženou pleť. Je plný pokladů přírody, kokosového oleje, mandlového oleje, citronového a skořicového esenciálního oleje, abyste mohli každý den ukázat své nejkrásnější, přirozené já.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!