Den Země: akční plán proti klimatickým změnám!
den země: akční plán proti klimatickým změnám!

Den Země: akční plán proti klimatickým změnám!



  1. duben je Den Země, společný svátek nás všech na celé Zemi! Ukážu vám, jaký dárek můžete dát naší planetě a tím i svému zdraví každý den!

Toto bude 48. Den Země na světě. Ale podívejme se, o čem tato výjimečná událost je. Jejím cílem je, aby nás upozornila: řešení nečekejte od jiných, i vy sami můžete své užší nebo širší okolí udělat vhodnějším na život. Toto je svátek, který je o budoucnosti každého jednoho z nás. Může se ho zúčastnit každý, a proto je mi tak blízký.

První kroky můžete udělat tím, že se informujete. Udělejte něco proti nadměrné spotřebě, proti znečištění životního prostředí a proti klimatickým změnám! Každý den, každý týden! Připravila jsem si pro vás několik tipů, aby mohl být pro vás každý den Dnem Země!

1. Řekněte ne odpadkům

Pokud část svého odpadu vhodíte do vhodné selektivní nádoby, je to určitě lepší než cokoliv jiného, ale nejvíce byste udělali tím, kdybyste množství odpadu snížili na minimum. Prevence je lepší než recyklace! Jak to realizovat v praxi? V první řadě zjistěte, jestli produkt, který se chystáte koupit, není zbytečným odpadem. Lákavé balení potravin a předmětů je často zbytečné, nemluvě o tom, že náklady na jeho reklamu, materiál a výrobu zatíží nejenom vaši peněženku, ale i naše životní prostředí.

Zpozornět byste měli tehdy, když se po vybalení velkého nákupu a odstranění jeho obalu naplní odpadkový koš. Další věc, kterou můžete pro životní prostředí udělat velmi mnoho je kompostování. Nezapomeňte, že téměř jedna třetina domácího komunálního odpadu, který se dostane do koše, se dá kompostovat! Kompostem můžete zase ošetřovat své rostliny a o to méně odpadu se dostane na smetiště.

2. Vyhýbejme se hovězímu masu

Věděli jste, že kdyby 1 člověk během jednoho roku jedl maso pouze jeden den v týdnu, hned by se dostalo do ovzduší o 100 kilogramů oxidu uhličitého méně? Je to velké množství. Stačí když povím, že toto množství dokáže za jeden rok zpracovat přibližně 52 mladých stromů. Není těžké uznat, že konzumace masa patří mezi nejškodlivější věci, které můžeme proti svému životnímu prostředí udělat. Podle vědců je přibližně za 18% skleníkového efektu zodpovědný právě chov zvířat.

Pokud chcete chránit životní prostředí, vyhýbejte se hlavně konzumaci hovězího masa. Při výrobě 1 kg hovězího masa se dostane do ovzduší 27 kg oxidu uhličitého a může se spotřebovat třeba až 60 tisíc litrů vody, než se maso dostane na náš stůl. Nemluvě o tom, že pro chov těchto zvířat je potřebné tak velké množství pšenice, které by uživilo celé státy.

Toto je pouze několik příkladů. Kromě toho můžete udělat ještě mnoho jiných věcí. „Zazelenejte“ své okolí, vysaďte stromy, pěstujte zemědělské plodiny, cestujte hromadnou dopravou, změňte čisticí prostředky na přírodní, přátelské k přírodě, místo polotovarů konzumujte čerstvé, domácí potraviny. Potom už budete moci říci, že pro vás je každý den Dnem Země.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více