Co si natíráte na chléb?
co si natíráte na chléb?

Co si natíráte na chléb?



Máslo versus margarín

Určitě jste už slyšeli o tom, že údajně zdravé margaríny, přátelské k srdci, které se často objevují v reklamách, nejsou až tak dobré a prospěšné, pokud je pravidelně konzumujeme.

Co o tom víte? Je čas na obavy, pokud konzumujete máslo nebo margarín?

Co bychom měli vědět o másle?

Skutečné, pravé máslo se vyrábělo z čerstvého kravského mléka, velmi pracně, stloukáním. Čím vyšší obsah smetany má, tím se považuje ze kvalitní (značkové máslo). Naopak, čím větším množstvím vody je ředěné, tím obtížněji se dá natírat na chléb. Vegetariáni odmítají máslo, protože je živočišného původu. Skutečné, ručně vyráběné máslo má mnohem vyšší obsah vitaminů (A,D,E) a i antioxidantů.

Co bychom měli vědět o margarínu?

Margarín se vyrábí uměle. Podle některých zdrojů ho jako první vyrobil v 19. století jeden francouzský vědec, který se do pokusů pustil na příkaz císaře Napoleona III. Cílem byl produkt, který je levnější než máslo a jeho výroba si nevyžaduje tolik času. Produkt chtěli prodávat pro chudší společenské vrstvy a pro armádu. Oblíbeným se stal proto, že se dal skvěle použít v pekárenském průmyslu, a kromě toho měl margarín díky obsahu tuků delší trvanlivost (i svou konzistenci a chuť si udrží díky tomu).
I když je obsah kalorií másla a margarínu přibližně stejný, pokud konzumujete margarín, s větší pravděpodobností vzniká riziko vzniku cukrovky. Navíc, nadměrná konzumace margarínu neprospívá ani kardiovaskulárnímu systému.

V čem spočívá nebezpečí margarínu?

Souvisí zejména s jeho výrobou. Nejčastěji se používají hydrogenované rostlinné oleje místo tuhých rostlinných tuků. Během procesu hydrogenace se část nenasycených mastných kyselin mění na nasycené, jejich konzistence se stává tužší a během toho se tvoří i zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že je důvod k obavám, výrobci zavedli i margaríny vyrobené jinou technologií: ty se vyrábí tzv. emulgací rostlinných olejů, tuků a vody.

Jaké může být vhodné řešení?

Naštěstí jsou v obchodech dostupné už i margaríny vyrobené z čistého másla a ne z hydrogenovaných rostlinných olejů, výběr je pouze na vás.

Místo másla nebo margarínu můžete použít i panenský kokosový olej, kromě toho jedno z řešení poskytuje i ghí, co není nic jiného, než přepuštěné máslo, které se váže k indické kuchyni a je považováno za jeden z nejzdravějších tuků.

Kterému dáte svůj hlas? Napište svůj názor na blogu!

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více