Citron je více než jen ovoce

citron je více než jen ovoce

Citron je více než jen ovoce

10 známých faktů o „zbrani“ jménem citron


Vedení domácnosti bez chemikálií není nic těžkého, to jste už určitě zjistili i Vy. Máme přece šikovného pomocníka, který nám pomůže jak s domácími pracemi, tak v péči o tělo. Nemyslíme tím tentokráte sodu bikarbonu.


V hlavní roli je tentokrát citron.


10 důvodů proč právě citron


1. Vyčistí mastné plochy

Přetekl Vám na sporáku hrnec? Zkuste sílu citronu. Vymačkejte půlku citronu, přidejte malé množství jemně mleté soli, a hmotou vyčistěte mastnou plochu. Jemnou utěrkou vytřete do sucha.
Nepoužívejte na mramor a jiné háklivé povrchy!


2. Čistí konvice na kávu a na čaj

Do konvice na čaj naplněné vodou přidejte nakrájené proužky kůry z jednoho citronu. Vodu v konvici uveďte do varu, potom ji odstavte, nechte v ní kůru hodinu máčet, pak důkladně opláchněte. Do konvice na kávu dejte trochu soli a pomocí překrojeného citronu povrch přetřete a potom opláchněte.


3. Odstraňuje zápach z odpadkového koše

Nepříjemný zápach z odpadkového koše pomáhá odstranit silná vůně citronové kůry. Po vynesení odpadkového koše nejprve přetřete jeho vnitřek citronovou kůrou a až poté do něj vložte nový sáček na smetí.


4. Leští chromové a měděné předměty

Když vložíte překrojený citron plošně do prášku do pečiva nebo soli, můžete ho používat jako domácí leštidlo. Vynikajícího účinku dosáhnete i na nerezových površích. Povrch přetřete, umyjte vodou a vytřete do sucha.

5. Odpuzuje hmyz

Přírodní řešení na hubení mravenců a hmyzu: tenké proužky citronové kůry položte na místa, kde se vyskytují mravenci. Vůně citronu odpuzuje také jiné druhy hmyzu.

6. Osvěžuje prkýnka na krájení

Citron má nízké pH a má antibakteriální vlastnosti. Z toho důvodu je vhodný také na dezinfekci, osvěžení a odstranění pachů z prkýnek na krájení.
Po umytí prkýnka na krájení přetřete jeho povrch půlkou citronu, nechte chvíli odpočinout, a poté ho opět opláchněte čistou vodou.

7. Vytvoření vonného odpařovače

Do hrnce s vodou přidejte nakrájené proužky kůry ze dvou citronů. Uveďte do varu, potom odstavte z ohně a nechte odpařovat. Tento způsob využijete hlavně během topné sezóny.

8. Zjemní ztvrdnutou kůži

Na loket přiložte půlku citronu, nechte působit 10 minut, opláchněte a povrch kůže namažte trochou bambuckého másla. Tento postup použijte i na chodidla a kolena.

9. Je účinný proti stařeckým skvrnám a osvěžuje pleť

Budete potřebovat kůru z jednoho citronu. Jemně jí promasírujte pokožku, oblast v okolí očí vynechte. Poté pleť opláchněte vlažnou vodou. Toto tonikum je účinné i proti stařeckým skvrnám.

10. Vynikající na čištění pleti

Smíchejte 2-3 polévkové lžíce cukru a na jemno nakrájenou citronovou kůru s přiměřeným množstvím olivového oleje tak, aby se vytvořila pasta. Navlhčete pod sprchou pokožku, pak touto pastou jemně promasírujte povrch těla. Následně opláchněte. Vaše pokožka bude nádherně hebká. :)


Na co ještě používáte citron?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit

  • avatar
    • Lucie
    • 2015-09-25 10:58

    Do čaje, :).

    • Lucie
    • 2015-09-25 10:58

Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více