10 možností použití melounu
10 možností použití melounu

10 možností použití melounu



Pokud je řeč o melounu, hned nás napadne naše dětství, dlouhá léta, když jsme se o přestávkách mezi ničím nerušenou hrou s radostí zakousli do této sladké lahůdky. Konzumace nejoblíbenějšího letního ovoce však není pouze příjemná, ale i užitečná. Ukážu vám jeho nejlepší způsoby použití a i jeho účinky!

Hydratuje

Je obecně známo, že větší část našeho těla je složena z vody, a proto je pravidelné doplňování tekutin pro zachování zdraví nezbytné, zejména v létě. Protože více než 90% melounu není nic jiného než voda, tento úkol dokonale splňuje. Pokud máte pocit, že už nedokážete vypít více pohárů vody nebo vám už voda nechutná, dejte si větší kousek melounu a hned máte zajištěný příjem tekutin.

Podporuje regeneraci

Podobně jako v rajčatech, tak i v melounu nalezneme antioxidant s názvem lykopen, který je skutečnou bombou pro posílení organismu. Lykopen dodává melounu krásnou červenou barvu a jeho výhodou je, že váže škodlivé volné radikály a pomáhá předcházet vzniku srdečně cévních onemocnění.

Detoxikuje

Konzumace melounu ve velkém množství doslova pročistí váš organismus. Má skvělý močopudný účinek a čistí ledviny a střeva. Velké množství vody v melounu dobře pročistí a detoxikuje organismus.

Podporuje hubnutí

Tajemstvím melounu je, že obsahuje velké množství vody a vlákninu, a proto zajišťuje pocit nasycení. Díky vysokému obsahu vody má málo kalorií, tuků bílkovin a sacharidů. Melounová dieta nás nenutí hladovět, protože má sice málo kalorií, ale výborně zasytí, a kromě toho obsahuje i potřebné minerální látky. Pokud se chcete zbavit několika kilogramů nebo chcete pouze svému trávicímu traktu dopřát trochu odpočinku, na jeden - dva dny to bezpodmínečně vyzkoušejte.

Vitamínová kúra

Navzdory všeobecnému mínění se v melounu nenachází pouze voda, ale i velké množství vitamínů. Je bohatý na vitamíny A, C a vitamíny skupiny B, a kromě toho má vysoký obsah fosforu, zinku a selenu. Pokud ho budete konzumovat často, můžete si tak doplnit své zásoby vitamínů.

Usnadňuje trávení

Pokud vás často trápí nadýmání nebo jiné trávicí těžkosti, potom bude mít na vás meloun velmi dobrý účinek. Nelekněte se! Po jeho konzumaci se budete kvůli vysokému obsahu vody nejdříve cítit jako balon, potom však voda rychle projde žaludkem a vám se uleví. Vláknina a voda urychlí trávení a rozhýbou vaše střeva.

Zkrášluje pleť

Meloun může pomoci vašemu tělu na mnoha frontách, abyste mohli mít krásnou pleť a silné vlasy. Kolagen je jednou ze základních složek, která se nachází v pleti a ve vlasech. Vitamín C, který se v melounu nachází, podporuje tvorbu kolagenu, který posiluje vlasy a pomáhá zachovat pružnost pleti a vitamín A zase vyživuje buňky pleti.

Čistí ledviny

Pokud vás často trápí infekce močových cest - to se v létě, v sezóně koupališť, týká obzvláště některých-, potom se konzumace melounu vysloveně doporučuje. Kvůli velkému množství vody budete muset častěji chodit na toaletu, ale to vašim ledvinám a močovým cestám, které důkladně pročistí a pomůže zbavit bakterií, jenom prospěje.

Základ salátu

Při výběru melounu je důležité, abyste na něj poklepali: pokud pěkně duní, znamená to, že se jedná o zralé a sladké ovoce. Pokud se vám nepodaří vybrat dobře a zakoupené ovoce nebude dostatečně sladké, připravte si z něj s přidáním zeleniny salát, ale výborné je i to, pokud kostky melounu smícháte s kousky sýru a s trochou olivového oleje.

Letní shake

Z melounu si můžete připravit i chutný nápoj. Zde je například osvěžující bezlaktózový melounový koktejl, který je skutečným letním hitem!

Přísady na 1 pohár:
90g dužiny melounu
1 stonek čerstvé máty
1 limetka
2-3 kostky ledu

Příprava:
Meloun nakrájejte na malé kostičky, a pokud je to možné, odstraňte jadérka. Na kostky nakrájený meloun a kostky ledu rozmixujte tyčovým mixérem nebo kuchyňským robotem na hustou hmotu. Ochuťte šťávou z limetky a po nalití do skleněného poháru ozdobte mátovými lístky.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více