Co byste jedli bez včel?
To, že je práce včel při opylení rostlin nezbytná, se učí už malé děti ve škole, ale mezi dospělými málokdo ví, že
- pro 70 ze 100 nejdůležitějších užitkových rostlin, které se pěstují na celém světě, jsou pro rozmnožování potřebné včely
- práce včel je nezbytná k jedné třetině světové produkce potravin
- každý rok zajistí opylení rostlin v hodnotě 22 miliard dolarů
- pro jeden kilogram medu včely dělnice nalétají 100 tisíc kilometrů
Velké množství vědců se snaží přijít na to, kam mizí americké, evropské a asijské včely, které letěly sbírat pyl. Chemické látky používané v zemědělství, různí parazité, užitkové rostliny, které jsou pěstované na velkých souvislých plochách, geneticky modifikované rostliny (GMO), znečištění životního prostředí, klimatické změny, ale i poruchy orientace, které jsou způsobeny mobilními telefonními sítěmi, to vše může přispět k tomu, že počet včel prudce klesá. Zkoumaní jedinci jsou méně odolní proti infekcím a škodlivým vlivům životního prostředí.
S potěšením konzumujeme med, pyl, propolis, mateřskou kašičku a včelí vosk a těšíme se z jejich blahodárných účinků. Co ale děláme proto, abychom včely, které se starají i o naše zásoby ochránili?
Takto jim můžeme pomoci:
- nebojte se jich a nezabíjejte je
- pokud máte zahradu, vysaďte rostliny, které jsou bohaté na nektar a pyl
- med kupujte pouze ze spolehlivých zdrojů, nejlépe uděláte, pokud ho koupíte přímo od včelaře
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit