5 koření, díky kterým je jídlo zdravější
Téměř všechny používáte a přitom ani nevíte, jak jsou užitečné.
Tentokrát bych Vám chtěla doporučit pět koření, pomocí kterých si můžete Vaše jídlo udělat zdravějším. Tři z nich můžete klidně pěstovat na parapetu okna ve Vaší kuchyni během celého roku a můžete je tak mít vždy čerstvé.
- Oregano
Tato rostlina s drobnými zelenými lístky obsahuje velké množství Omega 3 mastných kyselin. Esenciální oleje, které obsahuje, pomáhají zabránit vzniku onemocnění srdce a poruch srážlivosti krve.
Je jedním z nejdůležitějších koření italské kuchyně a můžete ho bez obav používat k přípravě různých rajčatových omáček.
- Rozmarýn
Další z oblíbeného koření Italů. Jak možná víte, obsahuje velké množství železa a vápníku, ale rozmarýnu se připisují také účinky na regulaci hladiny cukru v krvi. Myslím, že jste neslyšeli ještě ani o tom, že v červeném mase vznikají při vysoké teplotě sloučeniny, které způsobují záněty a vznik rakoviny. Výzkumy dokazují, že rozmarýn je schopen jejich hladinu značně snížit. Pamatujte na to, když budete připravovat hovězí maso.
- Skořice
Toto exotické koření může ve Vaší kávě nahradit cukr a mléko, čímž ušetříte nejenom množství kalorií (pokud máte pocit, že kávu nezbytně potřebujete). Skořice urychluje metabolismus, ale díky jejímu účinku budete mít pocit hladu mnohem později. Prospívá i činnosti mozku, může dobře posloužit i při učení nebo nadměrném pracovním zatížení. Vědecké výzkumy potvrdily, že pacientům, kteří mají v dospělosti cukrovku, se v souvislosti s pravidelnou konzumací skořice snížila hladina cukru a cholesterolu v krvi.
Díky přidání kávové lžičky skořice do šálku kávy, můžete ušetřit až 70 nezdravých kalorií!
- Zázvor
Toto koření s pálivou chutí a antibakteriálními účinky a které obsahuje velké množství antioxidantů, Vám může pomoci zejména proti nevolnosti v začátku těhotenství, zklidní žaludek, pomůže zmírnit menstruační křeče nebo i příznaky migrény. Podle výzkumů institutu pro výzkum rakoviny na Michiganské univerzitě, může prášek ze zázvoru přispět k zastavení růstu nádorů vaječníků.
Můžete ho přidat do zákusků, nastrouhat do limonády nebo dochutit čaj a na jeho použití můžete hledat nápady i v kuchyni dálného východu.
- Šalvěj
Mnoho léčivých rostlin obsahuje velké množství vitaminu K, ale mezi všemi je absolutním vítězem šalvěj. Vitamin K zabraňuje vzniku krevních sraženin a pomáhá posilovat kosti. Výzkumy ukázaly, že šalvěj zlepšuje paměť: to platí v souvislosti se starými lidmi, pacienty, kteří trpí Alzheimerovou nemocí i dětmi.
Skvěle se hodí k pokrmům z brambor, dýně, kuřecích jater, ale i k telecímu masu.
Které je Vaše oblíbené koření?
Zdroje: http://goo.gl/7WYB68 , http://goo.gl/P1XcQj
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit