Takto nakupujte uvědoměle s Mannou
takto nakupujte uvědoměle s mannou

Takto nakupujte uvědoměle s Mannou



Už jste se sami sebe zeptali, co můžete udělat pro udržitelnější svět? Na otázku existuje velké množství různých odpovědí, jednou z nejdůležitějších je však uvědomělé nakupování.

Svou volbou i nechtěně hlasujete. A když je to už jednou tak, proč byste se nemohli postavit na stranu světa vhodnějšího na život a zároveň proti škodlivým řešením, které ničí životní prostředí?

Kupujte pouze to, co potřebujete.

Toto základní pravidlo zní možná až příliš jednoznačně, avšak ve většině domácností, od šatníku po koupelnu, najdeme mnoho oblečení, předmětů nebo kosmetických přípravků, které ve skutečnosti nejsou potřebné.

Snažit se o minimalistický, zdrženlivý způsob života se vyplatí z několika důvodů. Na jedné straně zkušenosti ukazují, že pokud nás obklopuje méně předmětů, můžeme být uvolněnější. Na druhé straně můžete ušetřit spoustu peněz tím, že nepodlehnete lákání přeplněných regálů. Vždy platným pravidlem je, abyste se do obchodu vydali pouze s předem napsaným nákupním seznamem. Pokud se na tento seznam dostanou pouze skutečně důležité věci, můžete se vyhnout zbytečnému utrácení peněz.

O minimalistické domácnosti jsem psala dříve zde, pokud se chcete ponořit hlouběji do tématu „detoxikace prostředí svého okolí“, určitě doporučuji přečíst.

Na internetové stránce Manny pomáháme dělat zodpovědná rozhodnutí testem typu pokožky. Pokud přesně nevíte, jaký máte typ pleti, potom se ani nedokážete rozhodnout, co vlastně vaše pokožka potřebuje - tedy nemůžete si přesně vybrat ani mezi Mannami. Abyste se tomu vyhnuli, na základě výsledku testu dostanete tipy o Mannách, které pro vás mohou být nejideálnější.

Odpadky jsou nejdražší věc, kterou můžete vložit do nákupního košíku - vyhněte se tomu.
Pokud nakoupíte mnoho zbytečných věcí, produkujete tak neskutečné množství odpadu, protože nepoužitelných předmětů, které potom končí v koši, se budete chtít dříve nebo později zbavit. Toto není pouze o plýtvání penězi, ale představuje to i velkou zátěž pro životní prostředí.

Je dobré dát pozor i na kvalitu a množství balicího materiálu. Balení je často první věc, kterou musíte zahodit, netřeba ani hovořit, kolik odpadu to je.

Pokud je to možné nahraďte balení, které nevydrží víc než jedno použití, například opakovaně použitelnou krabičkou, nebo si vyberte balicí materiál přátelský k životnímu prostředí, například recyklovaný papír.

Používejte co nejméně kosmetických přípravků, nejlépe víceúčelové.

S ekologickým a minimalistickým přístupem se snažíme vyhovět konkrétní potřebě (například vhodná péče o vlasy) s co nejmenším počtem produktů (třeba i jedním).

Mnoho výrobců nás však chce přesvědčit o tom, že daný šampon je účinný pouze s balzámem ze stejné řady produktů. Nebo že k přípravku na čištění pleti obličeje jsou potřebné ještě další dva - tři přípravky na čištění pleti, aby se dosáhl požadovaný „účinek”.

Někdy na sebe skutečně navazují kroky péče o pleť obličeje nebo vlasy, ale mnohem udržitelnějším a ekonomičtějším řešením je hledat multifunkční kosmetické přípravky, které se osvědčí na více účelů.

V tomto nám pomohou poklady přírody, zejména vzácné rostlinné oleje. Máme mnoho Mann, díky kterým si můžete vychutnávat všestrannost, kterou poskytují. Jako například Manna zkrášlující olej z hroznových jadérek, který je vynikající na ošetřování suché, zralé pleti a pokožky s vyrážkami, jako krém na citlivou pokožku okolí očí, jako masážní olej, na ošetřování pokožky těla, nohou nebo právě rtů.

Hlasujte pro etickou krásu „bez násilí”.

Snaha o krásu je přirozená a pochopitelná, ale za žádných okolností nemůže omluvit testování na zvířatech. Jsme hrdí na to, že naše přírodní kosmetické přípravky získaly ocenění Leaping Bunny, které podporuje nulovou toleranci proti testům na zvířatech. Na všech štítcích Manny naleznete ocenění Cruelty Free, které označuje, že jsme bez testů na zvířatech.

Máte vlastní tipy k uvědomělému nakupování? Podělte se s námi o ně!

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více