Superzelenina na vašem talíři: úžasné účinky brokolice!
superzelenina na vašem talíři: úžasné účinky brokolice!

Superzelenina na vašem talíři: úžasné účinky brokolice!



Díky jasné, zelené barvě má už na první pohled osvěžující účinek a kvůli bohatým složkám, které obsahuje, výborně prospívá kráse i zdraví. Podívejme se na úžasné účinky této zajímavé zeleniny!

Věděli jste, že brokolice je nejzdravější zelenina? Je to tak, zelenina patřící mezi kapustovité, kterou mnozí v dětství zařadili do kategorie “nemám rád”, je jednou z nejkomplexnějších a nejúčinnějších elixírů, který pomůže dostat vaše tělo do špičkové formy. Ne náhodou se dušená nebo smažená, tak často nabízí dětem i dospělým, protože kromě jejich blahodárných účinků se dá snadno zamilovat i do její charakteristické chuti. Pokud jste až do této chvíle fanouškem brokolice nebyli, potom se po přečtení krátkého shrnutí níže možná i vy přidáte do řady nadšených konzumentů brokolice!

Jedním z tajemství brokolice je to, že obsahuje živiny v mimořádně snadno stravitelné formě, a proto trávicí systém nezatěžuje. Pokud ji chcete vyjádřit v číslech nebo počítáte přijaté kalorie, potom má 100 g vařené brokolice 20-30 kcal nebo 90-120 kj energie. Obsah tuku je pouze 0,2 g, stravitelných sacharidů obsahuje 2 g, bílkovin 2-3 g a rostlinné vlákniny 3-4 g. Mnoho blahodárných molekul a nic škodlivého nebo zbytečného: ideální, plnohodnotná živina.

Kvůli čemu je však skutečnou superzeleninou není nic jiného, než velmi vysoký obsah minerálních látek. Najdeme v ní draslík, hořčík, sodík, železo, zinek a fosfor, ale je bohatá i na rostlinné flavonoidy. Zdraví prospěšné vlastnosti brokolice však můžete nejvíce využít tehdy, když ji budete konzumovat v čerstvém stavu. Tak se dostanete i k vitaminům B1, B2, B6, vitaminu E a ke karoténu a provitaminu vitaminu A.

Brokolici můžete přidat do stravy ve všední dny velmi snadno, stačí trochu kreativního myšlení a například těstoviny nebudete od této chvíle podávat s rajčaty, ale s brokolicí. Ukážu vám skutečně velmi jednoduchý recept, který je ideální během týdne po dlouhém dni, kdybyste chtěli chutnou a zdravou večeři připravit za 15 minut.

Veganské brokolicové těstoviny

Přísady:
60 dkg brokolice, 30 dkg veganských penne těstovin (nejlepší jsou celozrnné), sůl, 10 dkg slunečnicových semínek, 4 polévkové lžíce kokosového tuku, sušený tymián, sušená bazalka, pepř (podle možnosti čerstvě mletý)

Nejdříve důkladně umyjte brokolici rozebranou na růžičky, můžete ji na několik minut namočit, aby se případné nečistoty nebo hmyz určitě vyplavili. Klidně na ní nechte i několik centimetrů ze stonku, protože i v něm je velké množství vitaminů a velmi prospěje její chuti. Těstoviny podle návodu na obale uvařte ve slané vodě s trochou olivového oleje a nechte je odkapat. Mezitím na suché pánvi mírně opražte slunečnicová semínka, ale dobré budou i tak, pokud je na 6-7 minut vložíte do vyhřáté trouby, dávejte pozor, aby se nepřipálila. Když jste hotoví, semínka odložte bokem a na pánvici zahřejte malé množství kokosového tuku, přidejte brokolici a zalijte šálkem vody. Duste přikrytou několik minut, potom přidejte koření a na závěr pro dochucení přidejte slunečnicová semínka. Pokud chcete trochu intenzivnější chuť, klidně nastrouhejte i trochu veganského sýru. Dobrou chuť!

Na závěr mi dovolte i jeden zkrášlující tip s použitím brokolice, abyste mohly účinky této superzeleniny vychutnávat v každé formě. Pokud chcete, aby hojnost vitaminů v brokolici zůstala i pro pleť, potom pomocí kuchyňského mixéru rozmixujte 3 středně velké růžičky brokolice na kaši a smíchejte s 1 polévkovou lžící olivového oleje. Potom si obličej umyjte Manna COCO mýdlem s mořskou solí. Brokolicovou hmotu si na obličej naneste až po jeho umytí, nechte působit 10-15 minut, a potom opláchněte. Nelekněte se, tato zvláštně vypadající zelená maska díky obsahu vitaminů A a E udělá vaši pleť kouzelně měkkou a pomůže zachovat její mladistvý vzhled. Na závěr si na obličej jemně natřete Pleťový krém s kyselinou hyaluronovou a jako extra rozmazlování do ní vmasírujte 5 kapek Manna Luxusního elixíru na obličej. Nejenom, že dodá pocit hydratace, ale zmírní i vaše vrásky.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více