Recept na nejlepší krémovou dýňovou polévku
recept na nejlepší krémovou dýňovou polévku

Recept na nejlepší krémovou dýňovou polévku



Krémová dýňová polévka je vysloveně podzimním jídlem, které zahřeje, dodá energii a díky svým tisíci vůním přináší dobrou náladu.

Už i samotný pohled na dýni na pečení nám okamžitě připomene podzim a díky své vůni a všestrannosti použití je zase v tomto ročním období skutečným favoritem. Její krémová konzistence a nasládlá chuť ji dělá ideální na přípravu polévky. Dýně na pečení kromě toho, že má velmi příjemnou chuť, je i opravdovou živinou na chladnější dny: obsahuje betakarotén, „předlátku“ vitaminu A, který je nezbytný pro dobrý zrak a který jí dodává oranžovou barvu. Kromě toho má i mimořádně vysoký obsah vitaminu C, který podporuje imunitní systém v období častých podzimních nachlazení a virů.

Následující recept je receptem na velmi sofistikovanou, bohatou, veganskou, dýňovou, krémovou polévku, kterou můžete osvěžit podzimní menu.

Přísady:
  • 1,5 kg dýně na pečení
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek a tymián
  • 2 brambory
  • 2 červená jablka
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce třtinového nebo hnědého cukru
  • šťáva z malého pomeranče
  • 1,5 litru zeleninového bujónu
  • 1 dl kokosové smetany
  • 4 polévkové lžíce kokosového oleje

Příprava:
1. Prvním krokem bude upečení dýně.
2. Dýni nakrájejte na dvě nebo čtyři části, vyškrabte jadérka a dejte na 45 minut do trouby.
3. Mezitím si můžete připravit základ polévky: studený kokosový olej a cibuli s tymiánem do měkka poduste, dobré bude tehdy, pokud je cibule opečená do sklovita.
4. Potom přidejte cukr a za stálého míchání vařte ještě několik minut, aby cukr zkaramelizoval.
5. Přilijte zeleninový bujón, přidejte brambory a jablka nakrájená na kostky a vařte tak dlouho, až budou brambory měkké.
6. Potom čtvrt hodiny počkejte, než polévka vychladne, abyste ji mohli tyčovým mixérem rozmixovat.
7. Mixujte dohromady s vyškrabanou dužinou dýně a šťávou z pomerančů, a potom nechte vychladnout.


Při podávání můžete pokapat trochou dýňového oleje a posypat praženými dýňovými jadérky, ale pokud toužíte po vydatnější polévce, můžete ji posypat i nastrouhaným veganským sýrem. Je dokonalým barevným podzimním jídlem za studena i za tepla. Výborně se k ní hodí topinka, ale dostatečně zasytí i samostatně. Velkou výhodou dýňové krémové polévky je, že ji můžete skladovat v ledničce a druhý den, kdy se chutě spojí, bude ještě chutnější.

Pokud se chcete dostat do ještě hlubší podzimní nálady, potom si po snědení zahřívající krémové polévky rozmazlujte dýní i svoji pleť. Dejte pět polévkových lžic dýňové dužiny na pečení do misky, přidejte 8 kapek Manna 100% čistého arganového oleje a 1 kapku čajovníkového oleje, smíchejte, potom hmotu naneste na obličej a nechte působit 20-25 minut. Krémový zábal dodá vaší pleti živiny a vlhkost dýně ji zase hydratuje do hloubky. Pokud chcete tuto atmosféru zdokonalit ještě víc, během pečení - vaření a zkrášlování odpařujte Manna 100% čistý, neředěný pomerančový esenciální olej.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více