Přírodní probiotika
přírodní probiotika

Přírodní probiotika



Většinou se jimi zabýváme až tehdy, když onemocníme nebo je užíváme k lékům, a přitom probiotika mohou mít vliv kromě vyváženého trávení přes celkový stav až po naši náladu. Podívejme se na nejlepší přírodní probiotika!

V poslední době se o probiotikách hovoří poměrně často a ne náhodou. V uplynulých letech se na ně v souvislosti se zachováním zdraví klade stále větší důraz. Ale co přesně probiotika jsou a proč jsou pro organismus užitečná? Probiotika si musíte představit jako ochranný štít, který se nachází v tlustém střevu a bojuje za to, aby eliminoval zdraví škodlivé účinky špatných bakterií, které se dostanou do trávicího traktu.

V případě, že v organismu není dostatek probiotik, poškodí se střevní flóra a živiny se nedokážou vhodně vstřebat, co způsobuje řadu příznaků, jakými jsou například nadýmání, průjem nebo zácpa, plynatost a celková slabost.

Kdy je podezření, že máte nedostatek probiotik? Když se oslabil váš imunitní systém nebo vás napadne nepříjemný vir nebo bakteriální infekce, když se zotavujete z nějakého onemocnění nebo když užíváte různé léky (hlavně antibiotika), která mají negativní vliv na vaši střevní flóru. Měli byste vědět, že nadměrná konzumace cukru nebo rafinovaných jídel ze stánků rychlého občerstvení, syntetické přídavné látky, konzervační látky, strava chudobná na vlákninu nebo dokonce i stres mohou narušit rovnováhu bakterií tlustého střeva. V tom případě věnujte větší pozornost příjmu probiotik.

Ukážu vám, kterými přírodními potravinami můžete do organismu dostat i prospěšná probiotika, tedy „dobré bakterie”. Možná ani nevíte, v čem všem se tyto látky přátelské ke zdraví nacházejí.

Jogurtová kultura
Pokud budete příště kupovat rostlinný jogurt, hledejte produkty vyrobené s „živou kulturou ”, které obsahují kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium. Už jedním pohárem jogurtu s živou kulturou denně můžete zajistit správné trávení a posílení imunitního systému.

Kyselé zelí
Kyselé produkty připravené kvašením, jakými jsou kyselé zelí, kvašené okurky nebo kterákoliv kvašená zeleninová příloha jsou lékem pro vaši střevní flóru. Dejte si pozor na to, abyste si nevybrali pasterizovanou verzi, protože obsahuje méně probiotik.

Marinované olivy
Podobně, jako fermentované kvašené výrobky, i olivy nebo kapary marinované v soli jsou vynikajícím zdrojem probiotik.

Sýry
I některé rostlinné sýry se mohou vyrábět procesem obsahující probiotika. Hlavně měkké sýry.

Kváskový chléb
Pokud je to možné, vyberte si chléb, který je připraven s kváskem, protože obsahuje velké množství probiotik, a proto má na organismus lepší účinek než chléb bez kvásku.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více