Připravte si domácí pomerančový džem!
připravte si domácí pomerančový džem!

Připravte si domácí pomerančový džem!



V zimě zažívá citrusové ovoce období slávy. Bez problémů ho naleznete na trzích i na pultech v obchodech, ale nekonzumujte ho pouze v čerstvém stavu, zavařte si ho, a takto si budete moci úžasné jižní, chutné ovoce vychutnávat kdykoliv. Nyní vám ukážu recept na domácí pomerančový džem!

Pomeranče patří mezi mé oblíbené ovoce, jejich vůně i chuť je příjemná nakyslá, osvěžující a sladká. Je dobré udělat si zásoby tohoto božského ovoce, abyste ho měli v kterémkoliv období roku po ruce. Je výborné k snídani k topince s máslem nebo do zákusků a dezertů jako krém. Ze zavařování nemusíte mít strach, není to žádná životní zkouška trvající několik dnů. Hlavně, pokud ho nebudete dělat z několika desítek kilogramů pomerančů. Džem se dá uvařit i z pár kilogramů ovoce, není takový nepořádek, za několik hodin je hotový a nebudete muset ani několik měsíců čekat na to, abyste ho mohli otevřít. Angličané nazývají pomerančový džem „marmalade“ a s oblibou ho konzumují každé ráno s chutným čajem.

Zde je úžasný recept, který vás určitě nezklame:

Přísady:
2 kg pomerančů
2 sáčky želírovacího přípravku
4 polévkové lžíce sladidla (může to být kokosový cukr, ale podle chuti ho můžete i vynechat)

Příprava:
Nejdříve pomeranče důkladně umyjte, a potom oloupejte. Můžete to udělat nožem nebo škrabkou na brambory, důležité je, abyste z pomerančové kůry získali tenké plátky. Dávejte pozor na to, abyste nepřidali i bílou vrstvu pod pomerančovou kůrou, a potom ji nakrájejte na drobné kousky. Bílou část, která zůstala na pomerančích, odstraňte a vyhoďte, protože ji nebudete potřebovat. Dalším krokem je, že dužinu pomeranče nakrájíte na tenké plátky. Bílá blána, která odděluje měsíčky ovoce, může klidně zůstat. Dodá džemu mírnou, příjemně nakyslou chuť, od ní bude ještě chutnější.

Potom přichází na řadu nejzáživnější část, kdy všechny přísady: pomerančovou kůru, kousky pomeranče, sladidlo a želírovací hmotu vložte do většího hrnce a vaříte tak dlouho, dokud nebude mít konzistenci džemu. Nelekněte se, pokud se pomeranče rozvaří a nevadí ani to, pokud v něm zůstanou kousky, s nimi bude džem ještě lepší.

Když jste hotoví, nalijte do převařených lahví, a pokud chcete, vrch posypte trochou skořice nebo přidejte několik kapek pomerančového likéru. Potom džem nechte vychladnout v suché páře. Nezabere to více než 1,5 - 2 hodiny a můžete připravit celkem pěkné množství džemu, který si potom můžete vychutnávat několik měsíců.

Pokud však chcete pozvednout zážitek z vaření pomerančového džemu na vyšší úroveň, doporučuji, abyste při tom odpařovali 100% Manna přírodní pomerančový esenciální olej. Toto vás přivede do dokonalé nálady, a navíc celý byt zaplaví kouzelnou, svěží vůní.

Pro mě je jedním z nejvzrušujících momentů celého procesu zdobení lahví. S troškou fantazie se může z lahví pomerančového džemu stát dokonalý dárek, ale malé lahvičky mohou být například i ozdobou komůrky. Převažte lahve stužkou, nalepte na ně etikety nebo jenom dejte na víčka bílou krajku. Uvidíte, že s výsledkem budete spokojeni a jejich otevírání bude potom příjemným pocitem, protože budete vědět, že jsou výsledkem práce vašich rukou.

Stejně tak, jako v případě kosmetických přípravků i v oblasti gastronomie věřím v přírodní, domácí řešení, protože tehdy přesně vím, jaké složky se do něho dostanou. Vychutnávejte si nádhernou chuť ovoce a přeji vám příjemné vaření džemu!

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více